Ikzelf ben dól op zuurkool!! Het is zo'n échte wintergroente, bovendien lust ik alles, het een wel liever dan het andere, maar zuurkool staat bij mij in hoog aanzien.
Laat het ongelukkige toeval nu zijn, dat mijn echtgenoot, die ik zeer liefheb, niet goed tegen zuurkool kan. Zijn ingewandigheden raken ervan van streek, zeker als zijn algehelige conditie niet zo goed is.
Tja, en wat doe je dan? Gewoon niét eten natuurlijk!!
Tóch blijft het af en toe kriebelen, en als mijn schat zich dan éven in een luchtwegheidshalve sterke periode bevindt, dan sla ik mijn slag! Zuurkool op het menu, maar dan wel liefdevol bereid, met wat verzachtende toevoegingen, waarvan ik hoop, dat ze de blijkbaar prikkelende werking wat tenietdoen.
Deze schotel is héél goed be- en gevallen, dus ik was blij! Bovendien was het erg lekker en smaakvollig, dus hier het recept!
Omdat je zuurkool natuurlijk meestal uit een pakje koopt, en je dus met die hoeveelheid te maken hebt, is dit recept voor 4 personen. Ben je met z'n 2, vries dan de helft in: lekker makkelijk voor een later moment!
Zuurkool met appel/wijn/spek/gehakt etc. uit de oven
Ingrediënten: voor 4 personen
Bereiding:
Eet smakelijk!!!!!!
Laat het ongelukkige toeval nu zijn, dat mijn echtgenoot, die ik zeer liefheb, niet goed tegen zuurkool kan. Zijn ingewandigheden raken ervan van streek, zeker als zijn algehelige conditie niet zo goed is.
Tja, en wat doe je dan? Gewoon niét eten natuurlijk!!
Tóch blijft het af en toe kriebelen, en als mijn schat zich dan éven in een luchtwegheidshalve sterke periode bevindt, dan sla ik mijn slag! Zuurkool op het menu, maar dan wel liefdevol bereid, met wat verzachtende toevoegingen, waarvan ik hoop, dat ze de blijkbaar prikkelende werking wat tenietdoen.
Deze schotel is héél goed be- en gevallen, dus ik was blij! Bovendien was het erg lekker en smaakvollig, dus hier het recept!
Omdat je zuurkool natuurlijk meestal uit een pakje koopt, en je dus met die hoeveelheid te maken hebt, is dit recept voor 4 personen. Ben je met z'n 2, vries dan de helft in: lekker makkelijk voor een later moment!
Zuurkool met appel/wijn/spek/gehakt etc. uit de oven
Ingrediënten: voor 4 personen
- een pakje wijnzuurkool
- 125 gram gerookt spek (een half pakje)
- ca. 250 gram rundergehakt
- 2 uien
- 3 friszure appels b.v, Jonagold of Elstar
- 125 ml. witte wijn (de helft van zo'n klein flesje wat je bij de super koopt)
- 1/2 vleesbouillonblokje
- 1 kilo ongeschilde of 8 ons kant- en klare pureeaardappels
- 2 dl. melk
- peper/zout
- ongeveer 50 gram geraspte kaas
Bereiding:
- Schil de aardappelen en zet ze op met wat water en zout
- Snij de uien aan stukjes;
- verhit in een gewone kookpan wat olijfolie en bak hierin de ui glazig
- voeg hier het rookspek aan toe, bak even mee (ca. 3 minuten) en doe er dan het gehakt bij, bak rul en bruin (ca. 3 minuten). Bestrooi onder het bakken met peper en zout.
- Doe er dan de zuurkool bij, de wijn en het bouillonblokje, breng aan de kook en zet het vuur dan weer klein. Laat 10 minuutjes koken Wordt het te droog, doe er een klein scheutje water bij!
- schil intussen de appels, snij ze in vieren en die vier stukken in schijfjes van ongeveer 1/2e mm. (komt niet zo nauw hoor!)
- Zet nu de oven aan op 175 graden
- Gooi na die 10 minuten koken waar ik het net over had, de appels bij de zuurkool/gehakt etc. Laat dit ook nog 10 minuten koken
- Als de aardappelen na zo'n 20 minuten gaar zijn, gooi ze af, doe de melk in de pan, verwarm de melk samen met de aardappelen en stamp ze dan tot puree. Doe er nog wat zout/peper en nootmuskaat bij. Als de puree te droog is, maak hem dan wat luchtiger met gewoon wat warm water.
- Pak een ovenschotel, gooi de zuurkoolzwierts erin en bedek dit met de puree. Strooi de kaas eroverheen
- Zet in de oven en laat ongeveer een kwartiertje door en door warm worden.
Eet smakelijk!!!!!!