Brabantse worstenbroodjes
O, wat zijn ze lekker, die zelfgemaakte worstenbroodjes!!!
En na enig oefenen, ook helemaal niet moeilijk om te maken!
Het recept is oorspronkelijk van bakker Meelmuts hier uit Eindhoven, waar ik een keertje een workshop broodbakken heb gedaan.
Ingrediënten voor 18 worstenbroodjes
Bereiding:
En na enig oefenen, ook helemaal niet moeilijk om te maken!
Het recept is oorspronkelijk van bakker Meelmuts hier uit Eindhoven, waar ik een keertje een workshop broodbakken heb gedaan.
Ingrediënten voor 18 worstenbroodjes
- 500 gram patent- of gewone bloem
- 1 zakje (ca. 7 gram) gedroogde gist, of 15 gram verse gist
- 10 gram zout
- 1 theelepeltje witte basterdsuiker
- 250 ml. melk (kamertemperatuur)
- 45 gram gesmolten boter
- 900 gram half om half gehakt (waarin volgens mij iets méér varkensgehakt zit dan rundsgehakt), nog wat pittiger gekruid met ca. 3 afgestreken eetlepels gehaktkruiden.
- een ei
Bereiding:
- Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar en kneed dit tot een soepel deeg, dek af met plasticfolie en laat ongeveer 40 minuten rijzen
- Bereid intussen het gehakt, weeg stukjes van 50 gram af en draai ze tot worstjes voor de broodjes
- Verdeel het deeg na 40 minuten in 18 stukjes duw ze wat op en neer tussen je handen, leg ze op een grote bakplaat en dek weer af met plasticfolie. Laat dit ook weer 20 minuten rijzen.
- hierna de bolletjes met een deegroller uitrollen tot een lapje waar een worstje inkan, worstje erin, opvouwen, waarbij je de rand een beetje bevochtigt, de zijkanten indrukken, zodat alle gehakt goed bedekt is. Met de naad naar beneden weer op de bakplaat leggen;
- De broodjes bestrijken met losgeklopt ei, weer plasticfolie erover en nog 40 minuten laten rijzen.
- de oven voorverwarmen op 225/230 graden en de broodjes 12 minuten bakken.