Gecaramelliseerde witlof (ca 20 minuten)
Ingrediënten:
Bereiding:
Witlof met ham en kaas uit de oven (ca. 30 minuten)
Ingrediënten:
Bereiding:
Dit is lekker met gekookte aardappeltjes en eventueel een klein stukje varkensvlees. Als je grote plakken ham gebruikt, is dat voor je eiwitten eigenlijk niet nodig. Het vocht uit de witlof wat vrijkomt in de oven, kun je gebruiken als jus.
Witlof met appel en kaneel uit de wok (ca. 15 minuten)
Ingrediënten:
Bereiding:
Lekker met gekookte aardappelen en een stukje vlees of vis.
Ingrediënten:
- Ca. 1 pond witlof
- 2 eetlepels olie, 2 eetlepels suiker
- zout en peper
Bereiding:
- Was de stronkjes witlof, schud ze uit
- Snijd de witlof ongeveer 6x in de lengte doormidden, of haal zoveel mogelijk blaadjes los. Verwijder zoveel mogelijk de stronkjes.
- Verwarm in een wok een scheutje olie met 2 eetlepels honing of suiker. Laat deze caramelliseren (mooi bruin worden, niét verbranden).
- Voeg de witlof toe (pas op: dit maakt een enorme herrie)
- Begin meteen met omscheppen en doe dit net zolang tot je de witlof ziet slinken (inkrimpen) (dit gaat best snel)
- Draai dan het vuur laag, of – als je wok op een wokbrander staat – zet de wok op een kleinere pit; voeg wat zout en peper toe en laat garen tot je het zacht genoeg vindt (ongeveer 15 minuten).
Witlof met ham en kaas uit de oven (ca. 30 minuten)
Ingrediënten:
- een pond witlof (of 2 struikjes per persoon)
- 4 plakjes gekookte ham
- ca. 75 gram geraspte kaas
Bereiding:
- Verwarm de oven op 200 graden
- Was de stronkjes witlof, snij het harde midden en ongeveer 4 cm uit
- Kook ze in water ca. 10 minuten, of stoom ze 10 minuten
- Strooi er wat zout en peper overheen, wikkel ze in een plakje ham, leg ze in een ovenschaaltje en strooi er de kaas overheen
- Besprenkel met een beetje olijfolie en zet ca. 15 minuten in de oven, of tot je ziet dat de kaas mooi lichtbruin is.
Dit is lekker met gekookte aardappeltjes en eventueel een klein stukje varkensvlees. Als je grote plakken ham gebruikt, is dat voor je eiwitten eigenlijk niet nodig. Het vocht uit de witlof wat vrijkomt in de oven, kun je gebruiken als jus.
Witlof met appel en kaneel uit de wok (ca. 15 minuten)
Ingrediënten:
- ca. 1 pond witlof
- 1 appel
- een theelepel kaneel
- zout/peper/nootmuskaat
Bereiding:
- was de witlof, verwijder de harde kern en snijd hem in de breedte in stukken van ca. 2 cm.
- schil de appel en snijd hem in kleine stukjes (van ca. 1 cm)
- verhit wat olie in de wok, voeg de witlof toe, laat even 2 minuten bakken en doe er dan de kaneel en de appel bij + de overige kruiden naar smaak.
- Bak nog zo’n 8 minuten.
Lekker met gekookte aardappelen en een stukje vlees of vis.