Gevulde wintertaart

Deze taart maak ik best vaak in de herfst en winter. Hij lijkt daarbij te passen. Het grote voordeel van deze taart is, dat er niet zoveel boter in zit: 50 gram voor een hele taart, dat is weinig. Verder kun je met de ingrediënten variëren: als ik een van de dingen niet in huis heb, vervang ik die gewoon door iets anders.
Achter de originele ingrediënten heb ik de alternatieven gezet. En lekker snoepen zonder al teveel te "zondigen" !!
Recept voor gevulde wintertaart:
Ingrediënten:
- 50 gram gekonfijte sinaasappelschilletjes in kleine stukjes (of wat sinaasappelmarmelade, of voor liefhebbers: geconfijte gember)
- 25 gram krenten (of rozijnen)
- 50 gram gedroogde abrikozen, in kleine stukjes gesneden
- 50 gram gepelde walnoten, in kleinere stukjes gebroken (of andere noten)
- 50 gram geroosterde pijnboompitten (of andere, kleingemaakte noten, bv. amandelen)
- 4 zoetzure appels in kleine stukjes gesneden (ongeveer 2 cm)
- 1 dl Marsala of andere zoete witte wijn
- 50 gram (room-)boter
- 100 gram suiker
- 2 eieren
- geraspte schil van een citroen
- 150 gram bloem
- 10 gram bakpoeder
- een snufje zout en een theelepel kaneel
- poedersuiker
Voorbereiding:
Doe de vruchten en noten/pitten in een kom en meng de Marsala er doorheen. Laat minimaal een uurtje staan.
Na een uurtje:
Verwarm de oven voor op 190 graden C. Vet een springvorm van 24 cm. in met wat boter of iets anders vets.
Bereiding:
Smelt de boter zachtjes (in de opwarmende oven in een ovenschaaltje, in een pannetje of in de magnetron). Niet laten aanbranden!!! Rasp de schil van een citroen.
Klop eieren, suiker en citroenrasp tot licht, luchtig mengsel met een mixer. Roer bloem en bakpoeder + zout en kaneel door het eimengsel. Giet de gesmolten boter erbij en klop alles goed door elkaar.
Roer het vruchtenmengsel door het deeg. Voeg eventueel nog wat Marsala of wijn erdoor als het deeg te dik mocht zijn.
Doe het beslag in de vorm. Bak de taart plm. 40 minuten in het midden van de oven. Controleer met satéprikker of breinaald of de taart gaar is.
Laat de taart afkoelen en bestrooi met poedersuiker.