Echt heel lekkere stoofpot

Eigenlijk heb ik dit recept te danken aan de uitbarsting van die vulkaan met die onuitsprekelijke naam in IJsland, zo'n 2 jaar geleden.
Een avontuur, waarin onze buren met hun vrienden uit Sterksel, Jos en Rian, terecht kwamen toen ze in Sevilla zaten en niet meer terug konden vliegen. Medewerkers van Ryanair, waar ze geboekt hadden, waren nergens aanwezig (waarschijnlijk zaten ze verscholen onder de balies!), maar ze wilden wél naar huis, dus toen hebben wij hen vanuit hier in Eindhoven weer zo'n beetje geholpen met naar huis komen.
Als dank (was écht niet nodig hoor!!!), kreeg ik een ree, door Jos al heel lief en buitengewoon vakkundig in stukken gesneden.
Aan zo'n ree zitten heel wat verschillende stukken vlees: biefstukjes, bouten en ook vlees wat je heel goed in een stoofpot kunt verwerken.
Dus toen op zoek naar wat recepten. Ik liep tegen zo'n recept aan, dat volgens mijn herinnering uit een Makro-folder kwam die bij Piets zus José lag. Zij wees mij erop, dus nog bedankt, José!! Het is inmiddels iets wat ik regelmatig maak, ook al heb ik niet altijd wildvlees in huis. Soms kom je bij een super ineens gemengd wildvlees tegen voor in een stoofpot . Dat is natuurlijk ook heel goed te gebruiken. Maar zo niet, dan gebruik ik gewoon runderhacheevlees, riblappen of sucadevlees.
Het is namelijk té lekker om alleen maar voor wild te gebruiken.
Het zijn een massa ingrediënten, maar ik hoop, dat je er al veel van gewoon in huis hebt. Dan valt het best mee, en geloof me: het is zó lekker!!!! De moeite waard om even wat aandacht aan te besteden.
Maak meteen een kilo, je kunt daarvan ruim met 6 à 8 mensen eten. En ook als je niet zoveel mensen te eten hebt: maak die hoeveelheid, en vries in wat je over hebt!! Ik vind dit trouwens echt ook een recept voor een etentje met vrienden/bekenden: makkelijk in het vooruit te maken, apart en feestelijk.
Een tijdje geleden (en misschien nu nog wel) waren die mini-braadpannetjes voor op tafel zo in de mode, dat zou met deze stoofschotel ook héél leuk zijn.
Ingrediënten:
Bereiding:
Heel lekker met knolselderijpuree en b.v. een groene groentepuree (groente gaarstomen en pureren met zout/peper/nootmuskaat en wat lepels crème fraiche).
Uiteraard is rode kool erbij áltijd lekker en stoofpeertjes.
Een avontuur, waarin onze buren met hun vrienden uit Sterksel, Jos en Rian, terecht kwamen toen ze in Sevilla zaten en niet meer terug konden vliegen. Medewerkers van Ryanair, waar ze geboekt hadden, waren nergens aanwezig (waarschijnlijk zaten ze verscholen onder de balies!), maar ze wilden wél naar huis, dus toen hebben wij hen vanuit hier in Eindhoven weer zo'n beetje geholpen met naar huis komen.
Als dank (was écht niet nodig hoor!!!), kreeg ik een ree, door Jos al heel lief en buitengewoon vakkundig in stukken gesneden.
Aan zo'n ree zitten heel wat verschillende stukken vlees: biefstukjes, bouten en ook vlees wat je heel goed in een stoofpot kunt verwerken.
Dus toen op zoek naar wat recepten. Ik liep tegen zo'n recept aan, dat volgens mijn herinnering uit een Makro-folder kwam die bij Piets zus José lag. Zij wees mij erop, dus nog bedankt, José!! Het is inmiddels iets wat ik regelmatig maak, ook al heb ik niet altijd wildvlees in huis. Soms kom je bij een super ineens gemengd wildvlees tegen voor in een stoofpot . Dat is natuurlijk ook heel goed te gebruiken. Maar zo niet, dan gebruik ik gewoon runderhacheevlees, riblappen of sucadevlees.
Het is namelijk té lekker om alleen maar voor wild te gebruiken.
Het zijn een massa ingrediënten, maar ik hoop, dat je er al veel van gewoon in huis hebt. Dan valt het best mee, en geloof me: het is zó lekker!!!! De moeite waard om even wat aandacht aan te besteden.
Maak meteen een kilo, je kunt daarvan ruim met 6 à 8 mensen eten. En ook als je niet zoveel mensen te eten hebt: maak die hoeveelheid, en vries in wat je over hebt!! Ik vind dit trouwens echt ook een recept voor een etentje met vrienden/bekenden: makkelijk in het vooruit te maken, apart en feestelijk.
Een tijdje geleden (en misschien nu nog wel) waren die mini-braadpannetjes voor op tafel zo in de mode, dat zou met deze stoofschotel ook héél leuk zijn.
Ingrediënten:
- 1 kilo hertenvlees (of ander wildvlees of rundvlees: rib/sucade/hachee)
- 2 eetlepels bloem
- 1 ons gerookt ontbijtspek in reepjes
- ca. 40 gram tomatenpuree;
- 1 ons knolselderie in blokjes (dat is een schijf van de knol van ongeveer 3 cm.)
- 1 middelgrote ui
- 1 niet té grote winterwortel in blokjes
- ca. 2 ons zilveruitjes (dat is een klein potje zuur of zoetzure zilveruitjes, afgegoten)
- 50 gram cranberriecompote, of verse cranberries met 2 eetlepels suiker
- 1 theelepel kruidnagelpoeder, 10 jeneverbessen, 1 theelepel nootmuskaat en 4 theelepels gedroogde tijm
- 2 dl. rode wijn,
- 1 flesje bier
- 3 dl. wildfond (bij rundvlees kun je natuurlijk ook runderfond gebruiken, of - voor een iets makkelijker en goedkopere versie, maar nog heel lekker hoor: voeg een scheut water toe met een runderbouillonblokje)
- 1 eetlepel rode wijnazijn.
- 40 gram appelstroop
- ca. 60 gram ontbijtkoek
Bereiding:
- Het vlees in stukken snijden als dat nog niet gebeurd is, met zout bestrooien en met de bloem bestuiven. Aanbraden in een flinke scheut olijfolie. Vlees uit de pan nemen.
- dan de spekjes in dezelfde pan bakken, zo'n 5 minuten
- de tomatenpuree erbij doen en 1 minuutje meebakken
- dan de knolselderie, wortel en ui erbij en ook 3 minuutjes bakken
- dan erbij doen: álle andere ingrediënten die bovengenoemd zijn
- de boel aan de kook brengen en
- Het vlees terug in de pan doen, even goed doorroeren en proeven of er nog wat zout en peper bij moet.
- Dit laten stoven op het gas, zo'n 3 uur, of in de oven op 80 graden, zo'n 4 uur.
- Op het laatst zonder deksel de saus nog wat laten inkoken, ofwel met wat maizena de saus wat binden (2 eetlepels maizena en 3 eetlepels water mengen).
Heel lekker met knolselderijpuree en b.v. een groene groentepuree (groente gaarstomen en pureren met zout/peper/nootmuskaat en wat lepels crème fraiche).
Uiteraard is rode kool erbij áltijd lekker en stoofpeertjes.