Je kunt met echt bijna élke groente een lekkere stamppot maken, en ik ben er ook dol op, behalve in die periodes, dat ik mezelf weer eens ben tegengekomen in de spiegel in een onflattante houding, en ik me voorneem om vooral slanke maaltijden te eten! Maar bovendien is vooral datgene wat je bij de stamppot eet, zoals b.v. rookworst of spek, erg calorierijk, dus daarin kun je je ook matigen!
En in de winter kan ik echt geen weerstand bieden aan een lekkere stamppot boerenkool, hutspot, enz.
Ook de meer-moderne versies van een stamppot zijn natuurlijk héérlijk: met rucola b.v.
Als je een stamppot maakt, moet je een kruimige aardappel gebruiken. Deze aanduiding staat meestal op de zak aardappelen die je koopt. Dat is belangrijk om een lekkere stamppot te krijgen.
Bij sommige stamppotten kun je de groente samen met de aardappelen koken: dat is dus alles in één pan gooien, wat weer scheelt in afwas. Maar soms, als je groenten hebt die maar kort hoeven te koken, moet je dat zéker niet doen, dat is zonde van de groente.
Hutspot, boerenkoolstamppot of zuurkool (ca. 30 minuten) voor 4 personen
Je ziet misschien, dat de hoeveelheid melk bij de stamppotten de helft minder is dan bij de gewone puree. Dit komt, omdat de groenten die je bij de aardappelen kookt, zelf veel vocht “meebrengen”. Daarom gooi ik na het koken de inhoud van de pan altijd in een vergiet, om zoveel mogelijk vocht te laten verdwijnen. Je hebt anders kans, dat je pap-stamppot eet!
Ingrediënten:
Bereiding:
Het ligt eraan wat voor aardappelen je hebt: zelfgeschilde of kant en klare die al wat voorgekookt zijn.
Met voorgekookte aardappelen doe je éérst de groenten in de pan en laat die 10 minuten koken. Dan doe je de aardappelen erbij, nog wat water en laat nog eens 10 minuten koken.
Verdergaan met het éénnalaatste punt.
En in de winter kan ik echt geen weerstand bieden aan een lekkere stamppot boerenkool, hutspot, enz.
Ook de meer-moderne versies van een stamppot zijn natuurlijk héérlijk: met rucola b.v.
Als je een stamppot maakt, moet je een kruimige aardappel gebruiken. Deze aanduiding staat meestal op de zak aardappelen die je koopt. Dat is belangrijk om een lekkere stamppot te krijgen.
Bij sommige stamppotten kun je de groente samen met de aardappelen koken: dat is dus alles in één pan gooien, wat weer scheelt in afwas. Maar soms, als je groenten hebt die maar kort hoeven te koken, moet je dat zéker niet doen, dat is zonde van de groente.
Hutspot, boerenkoolstamppot of zuurkool (ca. 30 minuten) voor 4 personen
Je ziet misschien, dat de hoeveelheid melk bij de stamppotten de helft minder is dan bij de gewone puree. Dit komt, omdat de groenten die je bij de aardappelen kookt, zelf veel vocht “meebrengen”. Daarom gooi ik na het koken de inhoud van de pan altijd in een vergiet, om zoveel mogelijk vocht te laten verdwijnen. Je hebt anders kans, dat je pap-stamppot eet!
Ingrediënten:
- 1,2 kilo kruimige aardappelen, ongeschild (of een zak van ca. 800 gram kant-en klare kruimige aardappelen);
- 1 zak van ongeveer 1,5 pond kant- en klare hutspot of een zak van ca. 400 gram kant en klare boerenkool of een pakje zuurkool
- ca. 1 dl. melk
- zout/peper/nootmuskaat
- Naar keuze: wat spekvet of 50 à 60 gram gerookte spekblokjes
Bereiding:
Het ligt eraan wat voor aardappelen je hebt: zelfgeschilde of kant en klare die al wat voorgekookt zijn.
- Bij zelfgeschilde aardappelen zet je de aardappelen en groenten tegelijkertijd in 1 pan op met een theelepel zout en zoveel water, dat de aardappelen en een klein beetje van de groenten onderstaan.
- Je brengt alles aan de kook en laat het ca. 20 minuten koken. Prik even met een vork om te kijken of de aardappelen gaar zijn.
- Bak ondertussen de spekjes uit (als je alleen spekjes gebruikt, kun je er zeker 125 gram indoen)
- Of bak je speklapjes lekker krokant (zout/peper/nootmuskaat erop strooien aan beide kanten en lekker bakken in wat olie: dit duurt ongeveer 15 minuten: 7 aan elke kant, ca. 2,5 ons per persoon rekenen).
- Dan giet je het water van de aardappelen en groenten eraf, doet de melk in de pan erbij en laat dit warm worden. Wat peper, zout en nootmuskaat naar smaak erbij, en als de melk warm is, alles fijnstampen en de spekjes erdoorheen doen of 2 eetlepels spekvet van je gebakken spek. Als je géén spek erbij bakt, een extra scheutje olijfolie of een klontje boter.
- Goed door elkaar scheppen.
Met voorgekookte aardappelen doe je éérst de groenten in de pan en laat die 10 minuten koken. Dan doe je de aardappelen erbij, nog wat water en laat nog eens 10 minuten koken.
Verdergaan met het éénnalaatste punt.