Welke dingen heb ik altijd in huis:

Ik heb natuurlijk mijn eigen smaak en voorkeuren voor bepaalde dingen. Daarmee zoek ik ook recepten uit, ik maak geen dingen, waarvan ik al vantevoren denk, dat ik ze niet lekker ga vinden. Hoewel ik echt bijna alles lust, vind ik sommige combinaties (b.v. van fruit met iets hartigs) vaak niet zo lekker. Enfin. Bij het op de website zetten van recepten, heb ik wél in mijn achterhoofd, dat ik een aantal kruiden/ingrediënten eigenlijk altijd wel in huis heb.
De meeste daarvan kun je in een supermarkt krijgen, maar ik ga nogal eens naar de Toko hier in Eindhoven, op de Woenselse Markt (Sang Lee), waar ik dingen koop, en dan loop ik ook vaak meteen even bij een van de Turkse winkels binnen op datzelfde plein. Daar hebben ze ook heerlijke kruiden/etenswaren, die ook vaak véél goedkoper zijn, dan in de super.
Dat geldt b.v. vooral voor verse gember (toko), of verse bossen kruiden, zoals platte peterselie, dille of koriander.
Meestal heb je zo'n grote hoeveelheid helemaal niet nodig, maar wat ik dan doe, en ik raad het iedereen aan: schil de gember, maal hem fijn in je keukenmachine en vries dat in. Ik doe die gember in een zakje, verdeel het in dat zakje tot een plat stuk, de vriezer in, en als ik het nodig heb, breek ik er een stuk af (vaak met bruut geweld, dat dan weer wel: met een steelpannetje een mep geven, werkt heel goed). De bos peterselie/selderie of dille was ik, sla hem droog in de sla-centrifuge, maal hem fijn in de keukenmachine, en hetzelfde verhaal: in de vrieskist en gebruiken als je hem nodig hebt.
De kruiden zijn makkelijker uit de vrieskist te halen!
Waar ik met dit verhaal naartoe wil, is het volgende: de dingen die ik gebruik in de recepten, gebruik ik vaak, en als je van plan bent af en toe iets van mijn recepten te maken, dan is mijn advies: haal ze in huis. Het zijn echt geen dure dingen, en ze gaan zeker op!
Allereerst de "gewone" dingen. Dat zijn natuurlijk zeezout en zwarte peper, zelf gemalen. Verder: Oregano, Rozemarijn, Tijm, Herbes de Provence, chilistukjes die je kunt malen (of kleine gedroogde chilipepertjes), sambal en mosterd.
Verder natuurlijk de meer traditionele dingen, zoals laurierblaadjes, kruidnagels, nootmuskaat, paprika, kerrie, kaneel en al wat ik nog meer vergeet, maar wat iederéén wel in zijn kastje heeft staan.
De meeste daarvan kun je in een supermarkt krijgen, maar ik ga nogal eens naar de Toko hier in Eindhoven, op de Woenselse Markt (Sang Lee), waar ik dingen koop, en dan loop ik ook vaak meteen even bij een van de Turkse winkels binnen op datzelfde plein. Daar hebben ze ook heerlijke kruiden/etenswaren, die ook vaak véél goedkoper zijn, dan in de super.
Dat geldt b.v. vooral voor verse gember (toko), of verse bossen kruiden, zoals platte peterselie, dille of koriander.
Meestal heb je zo'n grote hoeveelheid helemaal niet nodig, maar wat ik dan doe, en ik raad het iedereen aan: schil de gember, maal hem fijn in je keukenmachine en vries dat in. Ik doe die gember in een zakje, verdeel het in dat zakje tot een plat stuk, de vriezer in, en als ik het nodig heb, breek ik er een stuk af (vaak met bruut geweld, dat dan weer wel: met een steelpannetje een mep geven, werkt heel goed). De bos peterselie/selderie of dille was ik, sla hem droog in de sla-centrifuge, maal hem fijn in de keukenmachine, en hetzelfde verhaal: in de vrieskist en gebruiken als je hem nodig hebt.
De kruiden zijn makkelijker uit de vrieskist te halen!
Waar ik met dit verhaal naartoe wil, is het volgende: de dingen die ik gebruik in de recepten, gebruik ik vaak, en als je van plan bent af en toe iets van mijn recepten te maken, dan is mijn advies: haal ze in huis. Het zijn echt geen dure dingen, en ze gaan zeker op!
Allereerst de "gewone" dingen. Dat zijn natuurlijk zeezout en zwarte peper, zelf gemalen. Verder: Oregano, Rozemarijn, Tijm, Herbes de Provence, chilistukjes die je kunt malen (of kleine gedroogde chilipepertjes), sambal en mosterd.
Verder natuurlijk de meer traditionele dingen, zoals laurierblaadjes, kruidnagels, nootmuskaat, paprika, kerrie, kaneel en al wat ik nog meer vergeet, maar wat iederéén wel in zijn kastje heeft staan.
Olie en Azijn

Ik bak werkelijk álles in olijfolie. Critici zeggen dan waarschijnlijk, dat je daar geen lekkere jus van hebt. Brrrr, ik lust geen jus. Dus. Tja, en wat krijg je dan als huisbewoner van mij: dan wen je gewoon aan jus van olijfolie en een beetje water, soms aangevuld met zout en peper. Als het echt niet anders kan, dan verwarm ik een klontje boter, blus dat af met wat water en doe er een stukje bouilonblok bij (de afgelopen 10 jaar best één keer gedaan).
Dus nee, voor mij geen braadproducten die ook boter bevatten, alleen als het voor de smaak écht noodzakelijk is.
Maar omdat ik op deze manier best veel olijfolie gebruik, maak ik toch wel onderscheid natuurlijk in wat ik koop voor datgene waarmee ik bak (geen olie van 1e persing), en b.v. olijfolie om mee te dippen of een salade mee te maken. De laatste is vrij duur, de eerste niet zo. Wel heb ik ook altijd walnootolie, dat vinden wij allemaal héérlijk in de sla! Daarnaast gebruik ik vaak sesamolie om mee te wokken (héérlijk!). Wat azijnen betreft, daar heb ik er ook altijd een riefeltje van in huis: Balsamico, rood en wit, Witte en Rode wijnazijn, Rijstazijn, gewone witte azijn
Dus nee, voor mij geen braadproducten die ook boter bevatten, alleen als het voor de smaak écht noodzakelijk is.
Maar omdat ik op deze manier best veel olijfolie gebruik, maak ik toch wel onderscheid natuurlijk in wat ik koop voor datgene waarmee ik bak (geen olie van 1e persing), en b.v. olijfolie om mee te dippen of een salade mee te maken. De laatste is vrij duur, de eerste niet zo. Wel heb ik ook altijd walnootolie, dat vinden wij allemaal héérlijk in de sla! Daarnaast gebruik ik vaak sesamolie om mee te wokken (héérlijk!). Wat azijnen betreft, daar heb ik er ook altijd een riefeltje van in huis: Balsamico, rood en wit, Witte en Rode wijnazijn, Rijstazijn, gewone witte azijn
Oosterse kruiden

Zelf kook ik nogal vaak Indonesisch. De hele familie is er ook dol op gelukkig! Daarom heb ik deze potjes in elk geval altijd in huis.
Van links naar rechts:
- djahé (gemberwortel)
- koenjit (geelwortel)
- trassi (garnalenpoeder)
- djinten (komijn)
- ketoembar (koriander)
- sereh (citroengras)
- kentjoer (bitterwortel, klinkt niet zo vrolijk, maar als je het goed gebruikt is het natuurlijk heel lekker!)
- laospoeder (galanga, maar dat zegt ook niemand iets. Laos lijkt een beetje op gember met peper)
Van links naar rechts:
- djahé (gemberwortel)
- koenjit (geelwortel)
- trassi (garnalenpoeder)
- djinten (komijn)
- ketoembar (koriander)
- sereh (citroengras)
- kentjoer (bitterwortel, klinkt niet zo vrolijk, maar als je het goed gebruikt is het natuurlijk heel lekker!)
- laospoeder (galanga, maar dat zegt ook niemand iets. Laos lijkt een beetje op gember met peper)
De rest

Met de rest bedoel ik de volgende dingen:
- gember (vers of als je geen tijd hebt: uit een potje)
- knoflook en ui
- citroenen
- vissaus (een Thaise smaakmaker: heel lekker!!)
- ketjap
- sojasaus
- sesamolie
- sambal badjak (deze sambal is niet zo heet, want hij is gebakken, en heel lekker op tafel bij alle Indonesische recepten, etc.)
- honing
Tja, en meestal staan in mijn kast ook altijd: gedroogde tomaatjes, kappertjes, ansjovis, olijven, blikken tomatenstukjes, tomatenpuree etc.
- gember (vers of als je geen tijd hebt: uit een potje)
- knoflook en ui
- citroenen
- vissaus (een Thaise smaakmaker: heel lekker!!)
- ketjap
- sojasaus
- sesamolie
- sambal badjak (deze sambal is niet zo heet, want hij is gebakken, en heel lekker op tafel bij alle Indonesische recepten, etc.)
- honing
Tja, en meestal staan in mijn kast ook altijd: gedroogde tomaatjes, kappertjes, ansjovis, olijven, blikken tomatenstukjes, tomatenpuree etc.
Ook wil ik nog even reclame maken voor een keukenhulp die ik vrijwel dagelijks gebruik: mijn rasp van Ikea: hij is niet duur en ligt superfijn in de hand, waardoor ik nooit meer het vel van mijn vingers meerasp (vaak gedaan!). Ik rasp er gember op, soms een uitje, maar vooral knoflook!! Niet die knoflookpers weer helemaal vies, velletjes die blijven zitten, etc. Ik gebruik hem, spoel en droog hem af en hij ligt zó weer in de kast. Het werkt echt super!!