Venkelcrèmesoep
Deze soep is een klassieker: hij staat al járen op ons menu. Het recept is wel ietsjes aangepast in de loop van de tijd, maar niet zoveel. Hij is héérlijk en heel apart, maar zacht van smaak. Niet iets waar je tafelgenoten van zullen schrikken! Ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand de soep niet lust (maar dat is misschien een gevaarlijke uitspraak!)
Hij is niet moeilijk te maken, én je kunt hem heel goed invriezen. Alleen nog verwarmen en even afmaken op Kerstdag, heel makkelijk dus!! Ofwel je maakt hem een dag, of zelfs 2 dagen vantevoren en werkt het laatste stukje af vlak voor je hem gaat eten.
Voor 8 chique bordjes in een heel diner, of 6 flinke borden voor de iets grotere eters:
Ingrediënten:
Bereiding:
Deze soep is een klassieker: hij staat al járen op ons menu. Het recept is wel ietsjes aangepast in de loop van de tijd, maar niet zoveel. Hij is héérlijk en heel apart, maar zacht van smaak. Niet iets waar je tafelgenoten van zullen schrikken! Ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand de soep niet lust (maar dat is misschien een gevaarlijke uitspraak!)
Hij is niet moeilijk te maken, én je kunt hem heel goed invriezen. Alleen nog verwarmen en even afmaken op Kerstdag, heel makkelijk dus!! Ofwel je maakt hem een dag, of zelfs 2 dagen vantevoren en werkt het laatste stukje af vlak voor je hem gaat eten.
Voor 8 chique bordjes in een heel diner, of 6 flinke borden voor de iets grotere eters:
Ingrediënten:
- Ongeveer 750 gram venkel (ongeveer 3 middelgrote venkelknollen)
- 1 sjalot en 2 teentjes knoflook
- 5 dl. Melk
- 7 dl. Kippenbouillon (7 dl water en 2 kippenbouillonblokjes)
- 1 eierdooier
- 2 dl. Slagroom
- 3 eetlepels pastis of andere anijslikeur (Yeni Raki/ Ouzo)
- Peper/zout
Bereiding:
- Snij het sjalotje in 3 stukken en de teentjes knoflook in tweeën.
- Verwarm in een soeppan wat olie, en bak hierin zachtjes het sjalotje en de knoflook eventjes aan
- Was de venkel, en snij de mooie groene takjes eraf.
- Snij de venkelknol doormidden en haal de harde kern onder in de knol eruit.
- Snij de venkelknol in stukken en doe hem in de pan bij de sjalot en knoflook
- Voeg de melk en de bouillon toe en laat de venkel in een half uurtje helemaal gaar worden
- Pureer hem dan met een staafmixer of in een blender of keukenmachine
- Voor een éxtra-glad soepje kun je hem daarna ook nog even door een zeef wrijven
- Doe de massa terug in de pan (Op dit punt moet je hem invriezen of een dagje in de ijskast zetten!!) Dan vlak voor je gaat eten:
- Roer in een apart kommetje de eierdooier los met de slagroom en de pastis. Doe hierbij een paar lepels van de hete soep en kiep dan de inhoud van de kom bij de soep in de pan.
- Laat deze niet meer koken, want anders stolt de eierdooier
- Proef of er nog zout of peper bij moet!