Deze frittata doet me erg aan vroeger denken, als mijn vader of moeder (mijn vader stond eigenlijk nooit in de keuken, ik weet niet waarom ik denk, dat hij dit zelf ooit klaarmaakte!: zussen, weten jullie het???) in een koekenpan eierstruif met tomaat klaarmaakten, een fris mengsel, dat we in de zomer soms op de boterham kregen met veel peper en zout. Basilicum of Parmesaan: nog nóóit van gehoord. Italië was een land waar de spaghetti vandaan kwam die we op zaterdag aten met gebakken uien, ham en zelfgeraspte restjes kaas (jammie!!), én zuinigheid met vlijt natuurlijk, er werd in die tijd niet veel weggegooid. Maar liefst één hele plak ham van 1,5 ons werd gebruikt voor 5 personen, en we vochten om die in kleine blokjes te snijden, want dan kon je een paar stukjes bietsen: niet téveel, want de andere zussen zaten erbovenop om ook wat stukjes te bemachtigen. Weinig kans, ze konden de vork in hun hand geprikt krijgen waarmee je de ham vastpinde op de plank!!
Vóór ik me verlies in nóg meer jeugdherinneringen, hier het recept voor een lekkere frittata!!
Frittata met tomaat, ui en basilicum
Ingrediënten:
Bereiding:
Eet hem met een stokbroodje
Vóór ik me verlies in nóg meer jeugdherinneringen, hier het recept voor een lekkere frittata!!
Frittata met tomaat, ui en basilicum
Ingrediënten:
- 3 flinke uien, in dunne plakjes gesneden;
- 500 gram verse tomaten in niet te dikke plakjes
- 5 eieren
- 2 eetlepels geraspte parmezaanse kaas
- een bos basilicum, waarvan de blaadjes in stukjes zijn gescheurd;
- zout en peper;
- olie, om de ui en tomaat in te bakken;
- ca. 12 gram boter om de frittata in te bakken.
Bereiding:
- Doe de ui, de olijfolie en een beetje zout in een koekenpan en bak ze op halfhoog vuur tot ze flink geslonken zijn en lichtbruin (ca. 10 minuten);
- Voeg de tomaten toe, nog wat zout, vermeng alles goed en laat dit zo’n 20 minuten zacht sudderen; zet dan het vuur uit, laat een beetje afkoelen
- Klop de eieren los in een kom, voeg kaas en ui/tomatenmengsel toe en vermeng dit goed. Doe er dan de basilicumblaadjes doorheen.
- Verhit de boter in een koekenpan (liefst met anti-aanbaklaag) en doe het ei-mengsel in de pan. Verdeel het gelijkmatig in de pan. Bak de frittata op matig vuur aan de ene kant lichtbruin, keer hem om (met een deksel of groot bord) en bak hem dan nog even aan de andere kant.
Eet hem met een stokbroodje