Tips februari:
Nou, het is inmiddels februari geworden, en als ik naar buiten kijk word ik niet écht vrolijk. Nog steeds takkenbossenweer!! Dus dan maar jezelf binnen zien te vermaken: de krant en boeken lezen, kookboeken doorspitten: héél vervelend allemaal!! Ook heb ik me voorgenomen deze week eens wat meer te poetsen: óók altijd heel leuk (hmm).
Gisteren was eigenlijk de dag van de tips, maar ik was niet zo lekker, dus dat is er niet van gekomen.
Zaterdag zijn we de hele dag bezig geweest met hapjes voor het feestje van Daizy en haar zus, dus kwam er ook niets van.
Ik heb wat folders bekeken en gezien dat
- bij iedereen de broccoli in de reclame is, maar bij de Lidl is die het goedkoopst: 59 cent voor een pond: óp naar de Lidl dus.
Ik eet hem gewoon 2x deze week: 1 keer in mijn favoriete wokschotel (kijk bij wokschotels), en nog een keer in de oven met gehakt (ovenschotels)
- bij de Emté is de kipshoarma in de aanbieding: erg lekker voor een keertje, zéker als het met kip is, dus niet zo vet als varkensreepjes. Ik eet dat met pitabroodjes, in dunne reepjes gesneden sla en een tzaziki-saus: Neem voor 2 personen 1/2e beker griekse yoghurt , dus ca. 250 gram. Was een stuk komkommer (ongeveer 1/4e); niet schillen, maar boven de yoghurt raspen. Ook 3 tenen knoflook erbij raspen, peper en zout en een klein scheutje olijfolie. Als je hebt, een snuf gedroogde oregano, maar dat hoeft niet persé. Dan de broodjes verwarmen, sla fijnsnijden, de rest van de komkommer ook erbij, vlees bakken en smullen!!
- ook is overal het stoofvlees in de reclame: maak eens hachee (zal ik nog recept van op de site zetten), of stoofvlees met bier: met dit weer erg lekker. Eet er dan wortelstamp bij, dat is een heerlijke combi! (bij de Emté 1 kilo, dat is voor 4 personen, voor 1,29, maar elders ook niet duur!)
- bij de Emté is ook de bospeen in de aanbieding, voor 1,29. Ik ga daarmee de wokschotel met zalm maken (bij wokschotels).
- en natuurlijk deze week de gevulde paprika's eten!! (bij de ovenschotels)
- ook nog op de site komt een recept met risotto én een recept voor een omelet met garnalen, gevuld met oosterse wokgroenten met een zoetzure tomatensaus. (had ik vorige week al beloofd, dus ik ga dat snel doen vandaag)
De laatste week van Januari:
Zo, de sneeuw is bijna verdwenen: héérlijk, want nu kan ik weer gaan lopen met mijn loopvriendinnen: de stoepen waren de afgelopen weken spèkglad, dus het was nogal een rustige week in mijn loop-routine. Natuurlijk wel in het bos rondgestruind, maar ik heb ook het gezellig bijkletsen met Zsuzsa, Ellen en Mariëlle gemist.
Alleen jammer dat er nu niet meer geschaatst kan worden (haha).
De tips voor deze week, op basis van de blaadjes van AH, Lidl, C1000 en de Emté (ik doe volgens mij de Plus tekort, die is hier niet in de buurt, maar ik zal er eens een keertje gaan rondkijken).
Ik doe het maar met wat ik wél weet!
- Bij elke super is de andijvie in de aanbieding. Het goedkoopst is hij bij de C1000: 89 cent voor 400 gram. Dat is zeker voldoende om een stamppot- andijvie te maken voor 2 personen, Lekker met wat uitgebakken spekjes erdoor en een rundervinkje dat bij de AH weer in de reclame is. De speklapjes zijn bij de C1000 in de aanbieding, maar die ál te goedkope vleesaanbiedingen vertrouw ik zelf niet zo: het kan niet dat die beesten dan een fijn leven hebben gehad. Wel heb ik gezien dat de C1000 wat meer biologisch vlees heeft. Ikzelf eet dan liever wat minder vlees en neem een klein stukje biologisch vlees erbij. Maar dat moet iedereen uiteraard helemaal zelf weten!
- Omdat ik het tóch niet kan laten: bij Albert Heyn op op het ogenblik het biologisch rundergehakt in de aanbieding: 400 gram voor 2,75. Dat is echt niet teveel voor biologisch vlees. En als je met z'n 2 bent: neem dan zo'n schaal, deel het gehakt door de helft en vries het in in porties van 2 ons. Op mijn site staan genoeg recepten met gehakt. (bij de ovenschotels b.v., of de sperziebonenschotel).
Je hebt per persoon niet méér nodig dan 1 ons vlees, dus die 2 ons is precies goed voor een maaltijd. En als je dat dan zo rekent, ben je met z'n 2 niet meer dan 1,37 euri kwijt voor het vlees: toch niet veel voor biologisch eten!!!!
En omdat ook overal de zuurkool in de aanbieding is én de appels bij AH (Jonagolds voor 99 cent per kilo), en bij de Lidl (Elstars voor 1,99 per 2 kilo!)
heb ik een recept voor een zuurkoolschotel met appel op de site gezet.
- De spitskool is bij de Albert Heyn in de aanbieding voor 99 cent, de rode puntpaprika's voor 149 per 2 en de komkommers 99 cent voor 2 stuks. Maak hiervan de Oosterse salade met spitskool, doe voor de variatie en kleur zelf een in stukjes gesneden puntpaprika erbij en eet de andere gewoon zó op of bewaar voor een ander recept (volgende week ga ik gevulde paprika's erop zetten). Koop bij de Emté wat kippenbouten, snij die doormidden en maak hiervan in de oven iets lekkers volgens het recept van de ketjap/honing drumsticks (bij Oosters): superlekker en makkelijk!!
Dit is lekker met rijst, van de kippootjes komt genoeg vocht af om als saus te dienen voor over de rijst .
- Koop bij de Albert Heyn de zoete aardappelen die in de aanbieding zijn, (99 cent per kilo) maak hiervan een lekkere soep en eet deze met stokbrood
- bij de Lidl is de feta in de aanbieding (1,40 voor 200 gram). Maar hiervan, + zalm, die áltijd goedkoop is bij Lidl, én een venkelknol, een lekkere hartige taart (bij de hartige taarten). Echt iets anders en héél lekker!!
- en dan met panga-filet, die weer overal in de reklame is én de winterwortelen die je bij AH heel goedkoop kunt krijgen: een ovenschotel met prei/wortel, kerrie, visfilet en puree: héérlijk. (bij de vis)
En vooruitlopend op volgende week:
Ik ga recepten uitproberen die je kunt maken met een aantal dingen die deze week óók in de reclame zijn:
Oosterse wokgroenten (bij AH en Lidl)
Gevulde paprika (gele paprika's zijn in de aanbieding bij AH)
De peren bij de AH
Een stukje Grana Pardano (parmesaanse kaas) bij de Lidl voor 2,49. (ik ga een recept maken met Risotto)
Misschien kun je die aan het eind van deze week alvast inslaan.
En vergeet niet wat extra biologisch rundergehakt in te vriezen!!
Week 3 van Januari 2012.
(en er zijn er wel 5 deze maand!!).
Na me over het saldo van mijn bankrekening te hebben gebogen moest ik denken: jakkes, wat is Januari toch een lange maand, na een ontzettend dure maand december.
Wordt nu Schraalhans koning in de keuken??? Misschien wel, maar dan toch niet met ongezonde rommel hè!
Ik zal mijn best doen een beetje op mijn en jullie portemonnee te letten.
Toevallig stond er deze zaterdag in de Volkskrant een stukje van Sylvia Witteman, een comlumniste/kookboekenschrijfster etc. die erg humoristisch over vanalles en nog wat uit het leven gegrepen kan schrijven. Ze maakte korte metten met een zogenaamde "waarheid" , dat je van 50 euro in de week geen verse groenten en vlees/vis kunt kopen, en dat je bij zo'n budget wel gedwongen bent allerlei friteuze-materiaal te kopen zoals friet, frikandellen, kroketten etc., omdat die nu eenmaal betaalbaar zijn.
NEEEEEEEE
Klopt niets van: voor 50 euro kun je héél veel gezonds en lekkers kopen bij allerlei supers en op de markt.
Ik wil iedereen vragen goed na te denken over wat je eet: gezond eten, daar word en blijf je niet alleen gezond van, je voelt je ook lekkerder en
energieker.
Dus.
Nou zeg, genoeg gepreekt voor deze week. En nu de tips!!
Ik werd weer helemaal blij van de folder van de AH: wat ziet die er voor de komende week vrolijk uit met al die zogenaamde groenten van de marktkraam. Ik moet zeggen: prima reclames!!! (NU NOG DIE PLOFKIPPEN UIT DE SCHAPPEN, AH EN JUMBO!!!!)
Verder was ik gisteren bij de C-1000, waar ze van die 1 euro-aanbiedingen hebben: dat scheelt ook een hoop geld!!
In elk geval ontzettend veel inspiratie voor de komende week!!
- Als je werkt en niet teveel tijd hebt om aardappelen te schillen: koop twee zakken stamppotaardappelen van 600 gram, (in de reclame voor 99 cent) waardoor je voor minstens 3x puree hebt (3x 400 gram), als je met z'n tweeën bent, het is tenslotte winter hè!
- de boerenkool is in de aanbieding (99 cent voor 3 ons): dan heb je al een gedeelte verwerkt voor een boerenkoolstamp (heerlijk met een sauseisje (bij AH in de aanbieding, of speklapje (bij de Emté in de reklame) (recept bij de Winterse stamppotten)
- Probeer een keer de schorseneren (bij AH voor 375 gram voor 1 euro, dat is om te proberen wel genoeg voor 2 personen): dan zet je iets aparts op tafel, en super-gezond!! (recept bij schorseneren bij de groenten) (eet er een stukje vlees of vis bij). Vis b.v.: de pangasius is in de reclame. Ik zal nog een recept maken voor vis uit de oven. Je kunt er de Kantonese dobbeltjes bij bakken die in de reclame zijn voor maar 69 cent (450 gram) Ik ken ze niet, maar ze lijken mij de moeite waard om eens te proberen. Of een biefstukje dat bij de Emté in de reklame is, samen met de heel aparte paddestoeltjes van de AH.
- Maak een extra-lekkere puree met de biologische pastinaken (een ouderwetse soort groente die eruit ziet als bleke wortelen die nodig in de zon moeten) en die ook voor 1,49 in de in de reclame zijn bij AH: gewoon met een dunschiller schillen, in stukjes snijden en samen met je aardappelen koken en tot puree maken (alle drie de pastinaken uit het zakje gebruiken bij ca. 4 ons aardappelen). Als je het op tafel zet: een ons feta erboven verkruimelen. En eet met de sperziebonen bij die in de reclame zijn (3 ons) (AH: 5 ons al schoongemaakt voor 1,99) maar dan als salade met de helft van het bakje cherrytomaatjes (van 99 cent), 1 heel fijngesneden rode ui, 2 eetlepels rode wijnazijn, 4 eetlepels olijfolie, ca. 1 ons feta en 3 eetlepels fijngeknipte basilicum. (o, dit is zo lekker !!). Geen vlees nodig!! Die feta is weer heel goed te betalen als je hem bij de Lidl haalt. De boontjes 10 minuutjes stomen, en meteen alle ingrediënten erbij. Maar dan ook direct eten hè. (recept bij de sperziebonen, groenten)
- Die paddenstoelenmelange voor pasta of vlees ziet er ook erg lekker uit en is natuurlijk helemaal niet duur (1,49 200 gram AH): bak voor 2 personen 2 fijngesneden sjalotjes (of gewoon een ui),2 teentjes knoflook en 1 rood pepertje in fijne reepjes gesneden (reclame, 2 voor 49 cent, en hieronder een recept waarin je die peper kunt gebruiken!!), zachtjes glazig, voeg dan 1,25 dl. Witte wijn of Marsala wijn toe als je die hebt en laat zo’n 10 minuutjes borrelen. Doe dan de paddestoelen erbij, een bouillonblokje van bospaddestoelen (ook bij de Albert Heyn), en een flinke scheut kookroom. Laat ook dit weer even inkoken. Knip er eventueel wat peterselie of bieslook boven, roer door de verse pasta (die nog tot en met dinsdag bij de C1000 in de reclame is voor 1 euro). Lekker met fijngesneden baby-romainesla of een zakje jonge bladsla met rucola (ook bij de AH in de reclame). Dat laatste is wel 2x zo duur (1,49) als de Romaine, maar hij is al wel gewassen, dus direct te verwerken. (kijk voor een recept voor een dressing onder de Groenten bij Sla)
- Koop een mooie stronk broccoli (bij de AH ook maar 79 cent) voor een ovenschotel met broccoli, gehakt en boursin cuisine. Nieuw recept bij de ovenschotels. Vandaag geprobeerd en het is een succesrecept: heel erg lekker!!!
- Maak een eenvoudige wokschotel met de Champignonroerbakmix, en de scharrelkipfilet die ook bij AH in de reclame is. Koop hiervoor ook het schaaltje taugé van 49 cent en gebruik de rode peper die je nog over hebt van de pasta. Maak het recept wat al op de site staat van zoete gewokte kip met groenten. (bij de Wokschotels) Vervang dus de groenten die in het recept staan vermeld voor de zak wokgroenten…..
- Voor als je iets meer tijd hebt: ook de granaatappels en de runderlappen zijn bij de AH nu goedkoper (99 cent voor 1 granaatappel en 5,99 voor een kilo riblappen). Bij de Stoofschotels staat een lekker recept voor een stoofschotel met granaatappel
En vergeet niet ook wat van het fruit te kopen dat in de reclame is: lekker!!!!!!
Probeer eens Kakifruit (gewoon schillen, in stukken snijden en opeten) voor 49 cent per stuk;
de handsinaasappelen voor 1,40 per 2 kilo
Afijn, eigenlijk is het allemaal teveel voor 1 week.
Nog een tip voor op brood:
ik leuk echt élke dag mijn volkoren boterham met kaas op met wat komkommer/tomaat/avocado/alfalfa. Gewoon wat plakjes van één van die of een combinatie van meerdere dingen: héérlijk fris, wat zeezout erover: smullen.
Dus dáár gaat de andere helft van het doosje kerstomaatjes naartoe, + de avocado is in de reclame (ook al AH), en de komkommers bij de Emté.
Voor de gezondheid eet ik elke week één avocado (ik ben er ook wel dol op hoor, dat scheelt natuurlijk). Altijd gewoon op brood bij het plakje kaas. Jammie!!
I
Click here to edit.
Click here to edit.
Click here to edit.