Konijn voor een feestelijke gelegenheid, of gewoon als je er zin in hebt...

Dit recept heb ik geleerd van onze vrienden uit Corfu. De eerste jaren van hun "emigratie" , brachten ze altijd de winters bij ons door. Omdat ze heel lekker kunnen koken, heb ik veel van hen geleerd. Dit konijnenrecept is een van die recepten, die je onthoudt, omdat het zo lekker is om een konijn op deze manier te bereiden.
Omdat het de avond tevoren gemarineerd moet worden, lijkt het veel werk, maar dat valt héél erg mee, en geloof me: HET IS DE MOEITE WAARD!! De jeneverbessen zijn misschien een aanschaf, maar ik ga nog wel meer recepten plaatsen, waarin je ze kunt gebruiken, dus DOEN!
Recept voor 4 personen.
Ingrediënten:
Voor de marinade:
Voor bij het bakken:
En uiteraard zout en peper
Bereiding:
Lekker erbij: knolselderijpuree, maar ook gewone puree met verse tijm of met peterselie. Als groenten: natuurlijk rode kool, maar ook broccoli met wat spekjes of champignons, spruitjes met spekjes, of spruitjespuree (fijnstampen met creme fraiche),stoofpeertjes, appelmoes, etc.
Succes!!
Omdat het de avond tevoren gemarineerd moet worden, lijkt het veel werk, maar dat valt héél erg mee, en geloof me: HET IS DE MOEITE WAARD!! De jeneverbessen zijn misschien een aanschaf, maar ik ga nog wel meer recepten plaatsen, waarin je ze kunt gebruiken, dus DOEN!
Recept voor 4 personen.
Ingrediënten:
- 4 tamme konijnenbouten (of een heel tam konijn)
Voor de marinade:
- 1 grote ui
- 1 gemiddelde winterwortel
- eventueel een dunne prei
- 4 laurierbladen
- 10 jeneverbessen
- 1 fles rode wijn (b.v. een côte du rhone)
- 1 klein scheutje balsamicoazijn.
Voor bij het bakken:
- 1 appel in stukjes gesneden
- een handvol rozijnen
- 10 gewelde pruimen
- 4 plakjes peperkoek
En uiteraard zout en peper
Bereiding:
- De avond vóórdat je het konijn eet:
- Bestrooi de bouten met peper (nog géén zout, want dat haalt teveel vocht weg uit het vlees).
- Snij de ui doormidden en dan in ringen, de wortel in stukjes van ongeveer 1 cm. en de prei ook in stukjes van 1 cm.
- Doe de poten in een kom, waar ze in passen met z'n viertjes en overgiet ze met de wijn en het scheutje azijn, voeg de groenten toe en de jeneverbessen, hussel de boel een beetje door elkaar en dek de kom af met plastic folie. Óf in een grote plastic zak, zodat ál het vlees in aanraking is met de marinade!
- Laat een hele nacht en de volgende dag in de koelkast staan en haal het minstens een uur vóórdat je het gaat bakken uit de koelkast (altijd je vlees bakken als het op kamertemperatuur is!).
- De poten uit de marinade halen, droogdeppen met keukenpapier en opnieuw bestrooien met peper en nu ook met zout. Doe een flinke scheut olijfolie in een pan, laat dit warm worden (maar niet té heet) en bak de poten lekker bruin aan beide kanten. Zeef de marinade in een andere kom(niets weggooien!) en probeer de jeneverbessen eruit te halen (als je ze niet allemaal vangt is het niet erg hoor, je gaat er niet van dood!). Haal de poten uit de pan en bak nu de marinade-groenten in dezelfde pan zo'n 5 minuten aan; voeg nog wat olie toe als dat nodig is. Gooi de rest van de marinade-wijn erbij in de pan en breng dit aan de kook. Leg de poten erin en voeg de rest van de ingerediënten toe, waarbij je moet opletten, dat de peperkoek het eerste half uur zo'n beetje op de poten blijft liggen, totdat het gesmolten is. Dan pas door de massa roeren, omdat als je de peperkoek meteen de bodem van de pan laat raken, deze erg kan aanbranden.
- De poten moeten ongeveer een 1,5 uur stoven op een klein vuurtje, niet te hard laten borrelen! Af en toe roeren: eet smakelijk!!!!
Lekker erbij: knolselderijpuree, maar ook gewone puree met verse tijm of met peterselie. Als groenten: natuurlijk rode kool, maar ook broccoli met wat spekjes of champignons, spruitjes met spekjes, of spruitjespuree (fijnstampen met creme fraiche),stoofpeertjes, appelmoes, etc.
Succes!!