Deze stoofpot is weer eens iets anders: lekker zoet door de granaatappel. Je ziet deze vruchten steeds vaker verschijnen hier in Nederland. Vooral in Turkse winkels, maar ook in de diverse supers en op de markt. Ze zijn heel lekker, maar wij zijn niet zo gewend aan het sabbelen op pitjes. Ze zien er ook prachtig uit op je fruitschaal! De siroop van granaatappels, en ook sap, kun je heel makkelijk kopen bij een Turkse winkel. Het is niet duur, en wél gezond en lekker!
Ingrediënten: (4 personen)
Bereiding:
Deze stoofpot is lekker met gebakken aardappelen, (knolselderie) puree of pasta en b.v. snij- of sperzieboontjes.
Ingrediënten: (4 personen)
- 1,5 pond runderlappen in blokjes van ca. 2,5 cm., bestrooid met zout en peper
- 1 granaatappel
- 1 rode ui, gesnipperd
- 2 dl. rode port
- 2 dl. granaatappelsap
- 1 laurierblaadje
- 2 eetlepels granaatappel- of andere siroop
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 sneetjes peperkoek
Bereiding:
- halveer de granaatappel en snij de helften in kwarten. Schep met een theelepel boven een kom de pitten tussen de vliezen uit
- Bak het vlees in een scheut olie rondom bruin.
- Voeg na ongeveer 5 minuten de ui toe en bak deze ook nog 3 minuutjes mee tot hij glazig is
- Voeg de port en het granaatappelsap toe en breng aan de kook
- Doe het vlees weer in de pan, samen met de granaatappelpitten, het laurierblaadje en de siroop en breng weer tegen de kook aan
- Laat het vlees op een klein pitje ongeveer in 2.5 uur gaar worden met deksel op de pan. Neem de deksel van de pan, voeg de peperkoek en laat de stoofpot in ongeveer 15 minuten tot de gewenste dikte nog wat inkoken. Proeven op zout en peper, of een bouillonblokje toevoegen.
Deze stoofpot is lekker met gebakken aardappelen, (knolselderie) puree of pasta en b.v. snij- of sperzieboontjes.