In de winter stoofpeertjes maken, wat is er gezelliger dan dat?? Er staat zo'n heerlijk geurende pan op het vuur met de peertjes die prachtig rood kleuren in de rode wijn en port. Ik gebruik nooit dure port om te koken, en als je denkt: ik drink nooit port!! Nee, IK OOK NIET, maar ik gebruik menig flesje in de keuken in verschillende recepten. Aangezien je die in de feestmaand hier nog zeker méér gaat tegenkomen: schaf een fles aan!! Rode wijn kun je kopen in kleine flesjes van precies 2,5 dl. Of je opent een gewone hele fles wijn en drinkt de rest zelf op!!
Ik heb zelf altijd steranijs in huis, omdat ik dat heerlijk vind, ook in andere stoofgerechten. Als je dat niet hebt, doe er dan een extra kaneelstokje bij!
Je kunt steranijs kopen in de Toko of in een Turkse winkel.
Stoofpeertjes (4 tot 6 personen)
Ingrediënten:
Bereiding:
Ik heb zelf altijd steranijs in huis, omdat ik dat heerlijk vind, ook in andere stoofgerechten. Als je dat niet hebt, doe er dan een extra kaneelstokje bij!
Je kunt steranijs kopen in de Toko of in een Turkse winkel.
Stoofpeertjes (4 tot 6 personen)
Ingrediënten:
- 12 stoofpeertjes (b.v. Gieser Wildeman)
- 2,5 dl. rode port
- 2,5 dl rode wijn
- 100 gram suiker
- 2 kaneelstokjes/ eventueel 1 steranijs, (of 3 kaneelstokjes)/ 1 kruidnagel
- schil van 1 citroen of 1 sinaasappel (de schil zo dun mogelijk afschillen zonder al teveel wit)
Bereiding:
- Schil de peertjes maar laat het steeltje eraan zitten. Zorg dat je de onderkant een beetje afsnijdt zodat het peertje blijft staan.
- Verhit in een pannetje de port met de wijn, suiker, kaneel, anijs, kruidnagel en schil
- Leg de peertjes in de pan en kook ze mooi donkerrood (draai ze af en toe om met 2 lepels om ze om en om rood te laten worden). Dit duurt ongeveer een uurtje.
- Haal de peertjes uit de pan, leg ze op een schaal en bindt het vocht eventueel een beetje met maizena (1 eetlepel maizena en iets meer dan een eetlepel water tot een papje roeren, zo min mogelijk vocht gebruiken, het is even een taai werkje, en bij het perenvocht doen, wat je eerst weer even aan de kook brengt. Maizena-papje erbij doen als dat vocht kookt!). Laat dan nog een klein minuutje doorkoken en giet dit over de peertjes.
- Laat alles afkoelen.