Deze stamppot is weer eens iets anders dan de oude vertrouwde. Bovendien heel geschikt als vegetarische maaltijd, omdat kaas er zo lekker bij is, maar dat hoeft niet: je kunt de stamp maken en er gewoon vlees bij eten.
Ik kan deze stamppot gewoon niet voor 2 personen maken, dus ik maak het voor 4 personen, en vries de helft in voor een volgende keer. Dat gaat héél goed.
Ingrediënten:
Bereiding:
Het kost mij een half uurtje om dit klaar te maken.
Ik kan deze stamppot gewoon niet voor 2 personen maken, dus ik maak het voor 4 personen, en vries de helft in voor een volgende keer. Dat gaat héél goed.
Ingrediënten:
- 1,2 kilo (ongeschilde) ietwat kruimige aardappelen;
- 1 middelmatig-grote prei, in reepjes gesneden (ongeveer 3 ons kant-en-klaar gesneden)
- 4 ons spitskool
- 1 ui
- 1 theelepel kerrie, zout en peper
- 2 dl. melk
- naar smaak: 1 à 1,5 ons kaasblokjes van 1,5 cm. naar smaak: jonge kaas, komijnenkaas, maar ook feta is heel lekker (deze hoeveelheid is wel voor 2 personen!) Je hebt kant-en klare zakjes kaasblokjes die je nog een keer kunt doorsnijden, maar je kunt natuurlijk ook een plak kaas in stukjes snijden
Bereiding:
- Schil de aardappelen, doe ze in een flinke pan met net zoveel water dat de aardappelen niet helemaal onderstaan, strooi er zout overheen, breng ze aan de kook en laat ze in 20 minuten gaar worden; (Als je kant-en-klare aardappelen gebruikt, kijk dan even bij het recept voor hutspot!) Intussen:
- Snij de prei en de spitskool in reepjes, snipper de ui
- Verhit wat olijfolie in een wok en bak hierin de ui voor 2 minuten, strooi er tijdens het bakken de kerrie overheen (voor de liefhebbers van komijn: ook 1 afgestreken theelepel djinten)
- voeg er dan de spitskool aan toe en wok deze ook 3 minuten
- Doe dan de prei in de wok, samen met de melk. Breng dit aan de kook en laat het op een klein pitje ongeveer 10 minuten zachtjes koken met de deksel op de wok.
- Als de aardappelen gaar zijn: giet ze af.
- Gooi de inhoud van de wok bij de aardappelen en stamp dit fijn. Voor een luuksere versie kun je er een klontje boter doorheen doen, of een flinke schep crème fraiche.
- Doe de kaasblokjes in een apart bakje en zet dit op tafel bij de stamp. Dat oogt wat gezelliger dan ze er al doorheen te doen.
Het kost mij een half uurtje om dit klaar te maken.