Dit recept voor sperziebonenschotel is ooit door mijn moeder uit de krant geknipt zo'n 40 (!) jaar geleden.
Zij schreef vaak recepten voor ons uit als ze dacht dat wij (mijn 2 zussen en ik) die ook wel konden gebruiken, dat deed ze dus 3x, elke keer even zorgzaam op een kaartje of in een schriftje. Er waren toen gewoon geen kopieermachines in de buurt, laat staan computers! Dank je wel nog mam!!
Ik heb hem vaak gemaakt, omdat ik sperziebonen om "kaal" te eten, heel saai vind. De kinderen waren en zijn er trouwens nog steeds dol op (ja, zij maken hem ook nog regelmatig).
Enfin, hier dus het recept voor
SPERZIEBONENSCHOTEL (voor 2 personen) wil je het voor 4 maken: alles verdubbelen! Het kost ongeveer 25 minuten om dit te maken.
Ingrediënten:
Bereiding:
Je kunt natuurlijk ook heel goed zelf aardappelen schillen en in stukjes snijden voor dit gerecht. Het kost iets meer tijd, maar is wel weer goedkoper. Misschien kun je de aardappels tevoren afwegen, je hebt dan zo’n 450 gram nodig.
Je kunt dit gerecht heel goed invriezen!
Zij schreef vaak recepten voor ons uit als ze dacht dat wij (mijn 2 zussen en ik) die ook wel konden gebruiken, dat deed ze dus 3x, elke keer even zorgzaam op een kaartje of in een schriftje. Er waren toen gewoon geen kopieermachines in de buurt, laat staan computers! Dank je wel nog mam!!
Ik heb hem vaak gemaakt, omdat ik sperziebonen om "kaal" te eten, heel saai vind. De kinderen waren en zijn er trouwens nog steeds dol op (ja, zij maken hem ook nog regelmatig).
Enfin, hier dus het recept voor
SPERZIEBONENSCHOTEL (voor 2 personen) wil je het voor 4 maken: alles verdubbelen! Het kost ongeveer 25 minuten om dit te maken.
Ingrediënten:
- een kwart pakje gerookte spekjes (en dan bedoel ik een kwart van zo'n dubbel pakje gerookte spekjes, zoals je die meestal koopt)
- een ui
- een teentje knoflook
- 200 gram rundergehakt
- een bakje champignons
- 250 gram sperziebonen
- ca. 300 gram aardappelblokjes (voorgekookt, of zelf gekookt, zie onderaan)
- 2 takjes verse of 1 theelepel gedroogde tijm
- ½ vleesbouillonblokje
- een scheut (soja-)room, koksroom of crème fraiche
Bereiding:
- haal de boontjes af, was ze, snij ze door de helft en kook ze met wat zout zo’n 12 minuten
- kook de kant-en klare aardappelstukjes (of zelfgeschilde aardappelen, waarvan je stukjes van ca. 3 cm hebt gemaakt) ook ca. 8 minuten. Intussen……
- Snij de ui in stukjes en fruit die met de spekblokjes ongeveer 2 minuten.
- Doe het gehakt erbij en bak dit in 5 minuten rul
- Dan de champignons nog 2 minuutjes meebakken
- De tijm en de uitgeperste knoflook erbij doen + het bouillonblokje
- Dan de gare sperziebonen en aardappelen erbij en een scheut room
- Nog even doorwarmen (2 minuutjes). Mocht het gerecht te droog zijn, doe er dan een scheutje water bij.
Je kunt natuurlijk ook heel goed zelf aardappelen schillen en in stukjes snijden voor dit gerecht. Het kost iets meer tijd, maar is wel weer goedkoper. Misschien kun je de aardappels tevoren afwegen, je hebt dan zo’n 450 gram nodig.
Je kunt dit gerecht heel goed invriezen!