Een toetje voor de decembermaand: heel feestelijk, maar ook lekker voor bij elk ander etentje!! (voor 6 personen)

Een semifreddo is een halfbevroren toetje, dat dus een beetje op ijs lijkt. Dit recept stond een keer in de Delicious, wat trouwens een heel inspirant kookblad is. Ik heb het al een aantal keren gemaakt, en omdat ik het zo lekker vond, heb ik het ook uitgeprobeerd zonder cranberries, omdat die in de zomer moeilijk te krijgen zijn, terwijl je dan ook best zin kunt hebben in een ijstoetje.
Het is makkelijk, goedkoop en het ziet er nog specta uit ook!!
Ingrediënten:
Bereiding:
Je kunt dit dágen tevoren al doen trouwens. Een uur tevoren uit de vrieskist halen in de ijskast zetten.
Serveren: borden bestuiven met poedersuiker en wat kaneel. Mooie bolletjes maken van de semi-freddo en een lepeltje van je bewaarde cranberries of fruit met sap eroverheen lepelen. Om de semi-freddo mooi uit de vorm te krijgen en zó op tafel te presenteren, de vorm even 10 tellen in heet water houden.
Het is makkelijk, goedkoop en het ziet er nog specta uit ook!!
Ingrediënten:
- Een zakje cranberries (ca. 340 gram) of 2 doosjes diepvriesfruit à 250 gram, bv Albert Heyn : bosvruchten of frambozen of zwarte bessen).
- 2 dl. Marsala (italiaanse zoete wijn, ik gebruik altijd de kook-variant die ik bij de Sligro haal)
- 125 gram suiker
- 1 theelepel kaneel
- 3 dl. slagroom
- 1 theelepel vanille-aroma
- 150 gram mokka-schuimkoekjes
- als je die hebt: 100 gram amarettikoekjes
Bereiding:
- de marsala met de suiker en de kaneel aan de kook brengen,
- fruit erbij doen en 15 minuten laten koken
- dan het grootste gedeelte uit het pannetje halen en met 2 eetlepels sap pureren in de keukenmachine. Je moet net zoveel cranberries of fruit met sap overhouden om het toetje voor 6 personen te garneren (zie bovenste foto)
- de boel laten afkoelen, intussen
- de slagroom met het vanille-aroma stijfkloppen
- de mokka-schuimpjes met een pannetje wat kleiner timmeren, maar niet té fijn (en ook de amaretti-koekjes, als je die gebruikt)
- De afgekoelde, cranberrie (of fruit-)puree én de mokka-koekjes snel door de slagroom scheppen, én niet-volledig, dus dat je nog een beetje strepen ziet. Deze massa in een vorm (of vormpjes) scheppen (die je goed met water hebt omgespoeld en niet afdrogen!!) of in een diepvriesdoos, en minstens 6,5 uur in de vrieskist laten staan.
Je kunt dit dágen tevoren al doen trouwens. Een uur tevoren uit de vrieskist halen in de ijskast zetten.
Serveren: borden bestuiven met poedersuiker en wat kaneel. Mooie bolletjes maken van de semi-freddo en een lepeltje van je bewaarde cranberries of fruit met sap eroverheen lepelen. Om de semi-freddo mooi uit de vorm te krijgen en zó op tafel te presenteren, de vorm even 10 tellen in heet water houden.