Hier klikken om te bewerken.

Schorseneren zijn een heel ouderwetse groente. Het lijken net zwarte asperges, en dat is natuurlijk niet voor niks: ze lijken qua smaak ook erg op asperges, maar dan voor nogal wat minder geld!!
Ze zijn gewoon heel erg lekker, zacht van smaak, er zullen niet veel mensen zijn die ze niet lusten, ik denk bv. aan kinderen.
Probeer het eens gewoon: ze zijn ook nog eens heel gezond!!!!!
Dat je van het schillen vieze handen krijgt, valt erg mee: gewoon even wassen naderhand, en wat is er zo erg aan je handen viesmaken bij het schoonmaken van iets waar je naderhand lekker van gaat smullen??!
Dus.... gewoon doen!!!
Algemene bereidingswijze van het bereiden van schorseneren: voor 4 personen 1 kilo schorseneren: schillen (met dunschiller/aspergeschiller of gewoon schilmesje) en dan opzetten in een laagje water met wat zout en aan de kook brengen. Laat ze in ca. 20 minuutjes gaar worden.
Makkelijk toch????? Opdienen met een klein scheutje olijfolie en wat peper en zout en een snufje nootmuskaat. (dat kan iedereen!!).
Nu iets wat toch wat spannender is en zoals jullie inmiddels misschien doorhebben: mijn eigen favoriet!! : Stomen!
Je kunt ze in 10 minuten ongeveer beetgaar stomen, opdienen: hetzelfde als bij koken. En hierbij geen verlies van vitamines etc.
En dan nóg een heerlijke variantie:
5 minuutjes stomen, en vanuit het stoomvergiet meteen in de wok kuukelen, waarin je wat olie hebt verwarmd. Zout erover strooien als je aan het wokken bent. Als ze een leuk bruinig kleurtje hebben zijn ze klaar (ff proeven natuurlijk!!). Jammie!!
En hieronder nog een recept dat ik heb afgehaald van - geloof het of niet - de website: schroseneren.nl , met recepten van een echte enthousiasteling voor schorseneren: Okke Amerongen. Bedankt Okke, dit recept vind ik héérlijk!! (ik ben nl. dól op de frisheid van citroenen!)
Ingrediënten:
- 1 kilo schorseneren
- 1 citroen (het liefst biologisch, omdat je hem gaat rapsen)
- 4 eetlepels boter
- 4 eetlepels bloem (allebei afgestreken!)
- 5 eetlepels kookvocht van de schorseneren
- 2 dl. melk
- zout en peper.
Bereiding:
- Schorseneren hebben een nootachtige romige smaak. Met dit recept maak je een romige stevige saus met het frisse van citroen en citroenschil. Een heerlijke combinatie en perfect als groente bij lichte vleessoorten zoals kip of varkensvlees. Lekker met wat gestoomde aardappels
- Was de citroen. Rasp met een fijne rasp de schil (alleen het geel). Pers nu de citroen en giet een scheutje in een pan met water. Schil de schorseneren en snijd ze in stukken van 3 centimeter. Doe ze in de pan met citroenwater.
- Kook de schorseneren in ongeveer 20 minuten beetgaar in de pan met citroensap en zout. Haal ze daarna van het vuur maar laat ze in het water zodat ze warm blijven. Let op: de kooktijd is sterk afhankelijk van de dikte van de schorseneren.
- Smelt de boter op matig vuur in een sauspan. Voeg de bloem toe zodat er een dikke massa ontstaat. Roer nu het kookvocht en de melk met een garde erdoor. Kook de saus in tot de gewenste dikte. Voeg nu citroensap en citroenschil toe en breng de saus op smaak met peper en zout. Kook de uitgelekte stukjes schorseneren nog even mee zodat alles lekker warm is. Eet smakelijk!