Salade Caprese (Italiaanse tomatensalade met mozzarella/ui en basilicum)
Deze tomatensalade is uit zichzelf altijd al een succes, gewoon door de smaken van de ingrediënten. Je hoeft dus nooit bang te zijn dat hij niet lekker is. Ik vind het echt een zomerse salade, ook al omdat de tomaten dan wel lekkerder lijken. Maar ook in de winter staat hij prachtig op je tafel.
Neem lekkere tomaten voor dit gerecht, waarvan je weet dat er heel wat smaak aan zit.
En de opmaak: kwestie van fantasie: een prachtige drapage van de ingrediënten in schijfjes, netjes gerangschikt op kleur op een groot bord, of de hele zwik in een schaal door elkaar gehusseld: de smaak blijft uiteindelijk hetzelfde. Dit hangt waarschijnlijk af van de gelegenheid en de tafelgenoten die je hebt!
Ik zet dit gerecht niet voor aan mijn kinderen die geen tomaten lusten in deze rauwe vorm, maar gelukkig zijn zij het ouderlijk huis ontvlucht en mogen Piet en ik lekker zelf weten wat er op tafel komt!!!
Aan de slag!!!
Ingrediënten voor ongeveer 2 personen (hangt af van je eetlust):
Bereiding:
Neem lekkere tomaten voor dit gerecht, waarvan je weet dat er heel wat smaak aan zit.
En de opmaak: kwestie van fantasie: een prachtige drapage van de ingrediënten in schijfjes, netjes gerangschikt op kleur op een groot bord, of de hele zwik in een schaal door elkaar gehusseld: de smaak blijft uiteindelijk hetzelfde. Dit hangt waarschijnlijk af van de gelegenheid en de tafelgenoten die je hebt!
Ik zet dit gerecht niet voor aan mijn kinderen die geen tomaten lusten in deze rauwe vorm, maar gelukkig zijn zij het ouderlijk huis ontvlucht en mogen Piet en ik lekker zelf weten wat er op tafel komt!!!
Aan de slag!!!
Ingrediënten voor ongeveer 2 personen (hangt af van je eetlust):
- 4 lekkere tomaten
- 1 bol mozzarella (eventueel light, en als je dat lekkerder vindt: neem eens feta, doe ik wel eens als ik daarvan wat over heb, is ook lekker, maar het hoort natuurlijk niet in een Italiaanse salade - maar wat geeft dát???)
- 1 rode ui
- net zoveel blaadjes basilicum als je lekker/mooi vindt (van zo'n pot)
- naar wens én om de boel nóg kleuriger te maken: wat zwarte olijven (ik eet ook altijd die van Piet op, want die lust ze niet), maar ik vind ze altijd zo vrolijk erbij
- olijfolie; (balsamico-) azijn, peper en zout (de azijn die je gebruikt kan ook van een ander smaakje, afhankelijk van wat je zelf lekker vindt, bv rode wijnazijn, of - als je de kleur van je salade niet wilt beïnvloeden: witte balsamico)
Bereiding:
- Was de tomaten en snij ze in schijven of in nette partjes
- snij de mozzarella in zo dun mogelijke schijven
- snij de rode ui eerst doormidden en dan die helften in dunne schijfjes
- pluk de basilicumblaadjes van de plant en was ze
- maak nu een schaal of bord op naar eigen inzicht: om-en-om of in elkaar geschoven schijfje tomaat/mozarella/basilicum/ui. Of je belegt een bord met de tomaatschijven, en schuift daar de mozarella mooi tussen of op, dan de basilicumblaadjes en dan de ui, alles overstrooid met wat zwarte olijven. Je bord zal een pláátje zijn (ik ga snel aan de slag om een mooie foto te maken, want ik kan nu even geen passende foto vinden (té dynamisch fotoarchief)). Daarna zout en peper naar smaak erover; olie erover sprenkelen en dan de azijn. Alles in hoeveelheden die je zelf lekker vindt, gewoon de fles erover.