Al heel lang maak ik zelf ijs. Mijn lieve echtgenoot en evenzo kinderen (ik ben vandaag in een goede bui!!), vinden het erg lekker, het is helemaal niet moeilijk en het is altijd een succes als je gasten hebt. Ik heb dan ook een ijsmachine aangeschaft, waarmee het wat makkelijker gaat, en die helemaal niet zo duur hoeft te zijn. ( de goedkoopste Philips, die ikzelf ook heb, kost 44 euri)
Het principe is, dat je een massa (soort pudding) maakt van een aantal ingredienten, en dat je deze in je ijsmachine, wat niet meer is dan een diepvriesdraai/element, dat met een motortje ronddraait, tot ijs maakt. Daarna vries je het nog een half uurtje in je vrieskist in.
Als je geen ijsmachine hebt, dan maak je ook eerst een massa, en die doe je rechtstreeks in een diepvriesdoos en laat het in ongeveer 3 uur invriezen. Het enige nadeel daarbij is, dat je die massa elk halfuur goed moet omscheppen om geen ijzige bal te krijgen, waar je niks meer mee kunt en die naar niks smaakt, maar goed roomijs.
Dit recept hieronder is dus voor een roomijs, waar je verschillende smaken aan kunt geven. Basisingrediënten zijn:
En dan nog het smaakje dat je eraan wilt geven, zoals bv kaneel (2 kaneelstokjes), vanille (een vanillepeul), Amaretto (4 eetlepels, pas toevoegen als je massa koud is), verse gember, echt een aanrader, onze Willem´s favoriet!, kardamompeultjes, een heerlijke smaak, iets kruidiger dan kaneel (te koop in de Toko), of 4 zakjes espresso-koffiepoeder.
Ingrediënten:
Bereiding:
Het principe is, dat je een massa (soort pudding) maakt van een aantal ingredienten, en dat je deze in je ijsmachine, wat niet meer is dan een diepvriesdraai/element, dat met een motortje ronddraait, tot ijs maakt. Daarna vries je het nog een half uurtje in je vrieskist in.
Als je geen ijsmachine hebt, dan maak je ook eerst een massa, en die doe je rechtstreeks in een diepvriesdoos en laat het in ongeveer 3 uur invriezen. Het enige nadeel daarbij is, dat je die massa elk halfuur goed moet omscheppen om geen ijzige bal te krijgen, waar je niks meer mee kunt en die naar niks smaakt, maar goed roomijs.
Dit recept hieronder is dus voor een roomijs, waar je verschillende smaken aan kunt geven. Basisingrediënten zijn:
- 2 deciliter melk
- 4 deciliter slagroom
- 5 eieren (alleen de dooiers), ik gebruik voor ijs alléén biologische eieren!!
- 150 gram suiker
En dan nog het smaakje dat je eraan wilt geven, zoals bv kaneel (2 kaneelstokjes), vanille (een vanillepeul), Amaretto (4 eetlepels, pas toevoegen als je massa koud is), verse gember, echt een aanrader, onze Willem´s favoriet!, kardamompeultjes, een heerlijke smaak, iets kruidiger dan kaneel (te koop in de Toko), of 4 zakjes espresso-koffiepoeder.
Ingrediënten:
- 4 dl slagroom
- 2 dl melk
- 5 eierdooiers
- 150 gram suiker
- 50 gram geschilde verse gember in stukjes of: 10 kardamompeultjes, of 2 kaneelstokjes, of een vanillepeul, opengesneden en het zaad eruit gehaald (je moet dit zaad wél bij de massa doen hoor!)
Bereiding:
- Doe de slagroom en bijna alle melk in een pannetje samen met de gember- of kardamom, de kaneel, het koffiepoeder of vanillepeul en zaadjes en laat dit op een heel klein vuurtje 20 minuten trekken. Niet laten borrelen, tegen de kook aan houden. Eventueel met een vlamverdeler. Hierna zeven en terugdoen in de pan. (de massa even door een zeef gooien in een apart bakje, en daarna weer terug in het pannetje)
- Splits de eieren, doe de dooiers in een kommetje, (de eiwitten kun je een paar dagen afgedekt in de koelkast bewaren en hier iets anders van maken) voeg hieraan de suiker toe en roer dat met de rest van de melk glad.
- Doe al kloppende de eierdooiers bij het warme room/melkmengsel in het pannetje en zet dan het vuur pas weer aan.
- zet een schaaltje klaar, waarin alles past en waarin de massa dadelijk kan afkoelen.
- Blijf roeren, maar laat zeker niet koken: dit is het "spannenste gedeelte" want dooiers gaan stollen boven de 85 graden. Maar er is dus die truc: je roert, en op een gegeven moment wordt de massa iets dikker, vla-achtiger. Blijven roeren, goed kijken, en af en toe de garde uit de massa halen om te kijken of hij al "blubt". Zodra hij één blub heeft gegeven, vuur uit en de massa in de schaal doen.
- De massa hélemaal laten afkoelen, eerst in de keuken, en daarna in de ijskast. Daarna kun je hem verwerken in de ijsmachine, of in de diepvries zetten. Als je Amaretto-ijs maakt, moet je de Amaretto pas toevoegen als de massa helemaal is afgekoeld.