Rode kool maken op deze manier is best een uitdaging. Het duurt wat langer dan een "normale" groente, omdat rode kool een tijdje moet opstaan voordat hij gaar is. Aan de andere kant: je moet hem ook echt niet doodkoken, ofwel papgaar, zoals je dat vroeger misschien at. Een beetje "bite" is heerlijk. Wat ikzelf altijd doe is: ik maak een hele rode kool klaar. Daar blijft altijd veel van over, dus dat vries ik in in porties. Dan heb je dus voor een paar keer deze heerlijke groente, die zelf klaargemaakt, niet te vergelijken is met een pakje uit de diepvries! Rode kool is ook gesneden te koop, heel makkelijk. Je kunt de hoeveelheden aanpassen aan je hoeveelheid rode kool!
Succes ermee!
Ingrediënten: voor 4 personen:
Bereiding:
Succes ermee!
Ingrediënten: voor 4 personen:
- 500 gram gesneden rode kool
- een scheut olie/
- 2 sjalotten
- 3 eetlepels suiker of 2 eetlepels honing
- 2 goudreinetten, geschild en in stukjes gesneden
- 1 dl. rode port/ 1 dl. rode wijn
- 1 kaneelstokje/ 1 theelepel kaneel/ 2 laurierblaadjes
- zout en peper
- 1 plakje peperkoek
- 1 flinke eetlepel zwarte bessenjam of een andere pittig-frisse jam
Bereiding:
- Fruit de sjalotten in een scheutje olie;
- Voeg de suiker of honing toe en laat deze caramelliseren (erbij blijven en even mooi bruin laten worden, maar oppassen: niet laten aanbakken, je moet zorgen dat je de appelstukjes al hebt klaarliggen om erbij te gooien: als je suiker of honing laat verbranden, kun je weer opnieuw beginnen!)
- Doe de appelstukjes erbij en laat deze even meebakken
- Voeg dan de rode kool toe en schep alles om;
- Doe er dan de wijn en port bij en de kruiden (ook wat zout)
- Breng alles aan de kook en zet het vuur klein.
- Laat de kool zo gaar worden als je zelf wilt:
- Voeg dan het sneetje peperkoek (in stukjes getrokken) aan de kool toe om hem iets meer te binden (is al het vocht al helemaal weg, dan geen peperkoek toevoegen);
- Maak op smaak af met peper en zout en een lepel jam (of wat méér als je het wat zoeter wilt)