Deze lolly met Cranberrypaté is heel makkelijk te maken, je kunt hem zó voorbereiden, dat je hem op de dag dat je hem gaat eten, alleen nog maar door de gelei hoeft te halen.
Ik heb zelf een rekje waarin satéprikkers kunnen staan, maar je kunt ook een andere oplossing kiezen door b.v. de prikkers in een blok oasis te zetten, dat je hebt bekleed met aluminiumfolie, óf ze in een halve kool te zetten, die je ook hebt verpakt in alufolie.
Aan de slag!!
Ingrediënten voor 8 stuks:
Bereiding:
Ik heb zelf een rekje waarin satéprikkers kunnen staan, maar je kunt ook een andere oplossing kiezen door b.v. de prikkers in een blok oasis te zetten, dat je hebt bekleed met aluminiumfolie, óf ze in een halve kool te zetten, die je ook hebt verpakt in alufolie.
Aan de slag!!
Ingrediënten voor 8 stuks:
- 1,5 ons cranberrypaté
- 2 eetlepels port en 10 gram suiker, snufje kaneel
- wat peper en snufje zout
- 1/2e dl. port
- 3/4e blaadje gelatine
- Voor de versiering: een stuk of 6 fijngehakte pistachenootjes (ik doe dat met een groot keukenmes)
Bereiding:
- Zet een bordje klaar met een stuk folie erop
- meng de paté met 2 eetlepels port en voeg wat peper toe en een heel klein beetje zout
- maak 8 bolletjes van de pate en leg die op het bordje. Deze bolletjes zien er nog niet zo mooi uit, maar dat komt goed!
- leg ze op het bordje en zet dat in de vriezer.
- doe het blaadje gelatine in een kommetje water en laat dat weken (ca. 5 minuten)
- meet 0,5 dl. port af in een klein maatbekertje en doe daar de suiker en kaneel bij
- verwarm dit ca. 20 seconden in de magnetron, roer de suiker tot die is opgelost.
- knijp de gelatine uit en laat die oplossen in de port.
- haal intussen de bolletjes paté uit de vriezer en rol ze nog een keer, nu zul je merken, dat ze er heel wat netter gaan uitzien. Zet tot gebruik weer terug in de vriezer (als je de paté een dag tevoren verwerkt kun je de balletjes nu voorzichtig in een vrieszakje doen en weer terugleggen in de diepvries)
- laat een kwartiertje afkoelen en zet het maatbekertje dan in de koelkast. Na ongeveer 40 minuten (zelf even checken) is het lobbig genoeg om de patébolletjes erdoorheen te halen.
- Steek de bolletjes paté aan een prikker (om ze niet naar de onderkant te laten zakken heb ik er éérst een stevig stukje paprika aan geprikt!) en doop ze dan in de gelei. Zet ze in de houder en strooi er voorzichtig wat pistachekruim op.
- Zet weer terug in de ijskast tot je het nodig hebt (voorzichtig afdekken met wat aluminium folie (je kunt dit in de ochtend doen voor het etentje 's-avonds)