Er is altijd een aantal goede voornemens waaraan ik me probeer te houden in mijn leven. Ik ga ze hier niet allemaal opnoemen, wees niet bang, maar wat eten betreft is inmiddels een aantal dingen van goede voornemens in gewone gewoontes veranderd.
Het eerste is natuurlijk: zo gezond mogelijk eten: tenminste 2 stuks fruit elke dag en ongeveer 2,5 ons groente. Ik zal op een andere pagina nog eens vertellen wat ik de rest van de dag eet.....
Ten tweede: minstens 2x per week vegetarisch eten en 1x per week vis. En wat heb ik toch een geluk dat Piet en ik vaak dezelfde dingen lekker vinden! Wij lusten allebei heel graag peulvruchten, die een volwaardige vervanging van vlees zijn en waarmee je de lekkerste dingen kunt maken.
Ik vind het wel een uitdaging om te proberen iets lekkers klaar te maken zonder die vleesvervangers uit de supermarkt, die wij dan weer niét zo lekker vinden (sommige wel hoor). Voor mensen die altijd vegetarisch eten, zijn die juist een enorme uitkomst: bij die burgers of balletjes zonder vlees kun je gewoon groenten en aardappelen eten, waar echt helemaal niets mis mee is, omdat het reuze-gezond is!!
Pasta is ook al een heel geschikt gerecht om zonder vlees te eten: je kunt zóveel lekkere sauzen maken zonder vlees! Maar ofschoon ik pasta wel lekker vind, eet ik het toch nooit méér dan 1x per week, omdat ik het belangrijk vind om te variëren in voeding.
Afijn. Na al dit gepraat nu eindelijk het recept. Ik vond het heerlijk: ik zag het in de Volkskrant, maar heb er natuurlijk weer wat aan veranderd, omdat ik wat dingen nét een beetje anders in huis had. En dit is het geworden:
Ingrediënten voor 2 personen:
Bereiding:
Lekker met een frisse groene salade, een komkommersalade of tomatensalade.
Het eerste is natuurlijk: zo gezond mogelijk eten: tenminste 2 stuks fruit elke dag en ongeveer 2,5 ons groente. Ik zal op een andere pagina nog eens vertellen wat ik de rest van de dag eet.....
Ten tweede: minstens 2x per week vegetarisch eten en 1x per week vis. En wat heb ik toch een geluk dat Piet en ik vaak dezelfde dingen lekker vinden! Wij lusten allebei heel graag peulvruchten, die een volwaardige vervanging van vlees zijn en waarmee je de lekkerste dingen kunt maken.
Ik vind het wel een uitdaging om te proberen iets lekkers klaar te maken zonder die vleesvervangers uit de supermarkt, die wij dan weer niét zo lekker vinden (sommige wel hoor). Voor mensen die altijd vegetarisch eten, zijn die juist een enorme uitkomst: bij die burgers of balletjes zonder vlees kun je gewoon groenten en aardappelen eten, waar echt helemaal niets mis mee is, omdat het reuze-gezond is!!
Pasta is ook al een heel geschikt gerecht om zonder vlees te eten: je kunt zóveel lekkere sauzen maken zonder vlees! Maar ofschoon ik pasta wel lekker vind, eet ik het toch nooit méér dan 1x per week, omdat ik het belangrijk vind om te variëren in voeding.
Afijn. Na al dit gepraat nu eindelijk het recept. Ik vond het heerlijk: ik zag het in de Volkskrant, maar heb er natuurlijk weer wat aan veranderd, omdat ik wat dingen nét een beetje anders in huis had. En dit is het geworden:
Ingrediënten voor 2 personen:
- 250 gram (een bakje) champignons
- een zakje (15 gram) gedroogd eekhoorntjesbrood (dit zijn óók paddenstoelen: ik had ze gekocht bij AH, 15 gram kost daar 1.95)
- een teentje knoflook, geperst
- 2 afgestreken eetlepels bloem
- 2,5 dl. warm water
- 2 dl. rode wijn
- een blokje bospaddenstoelenbouillon (ook bij AH)
- een theelepel gedroogde rozemarijn
- een haffeltje geraspte kaas
- Pasta naar keuze (ca. 80 gram gedroogde pasta per persoon), of - nog lekkerder - verse pasta (250 gram voor 2 personen)
Bereiding:
- Doe het eekhoorntjesbrood in een kommetje en giet er 2,5 dl. warm water overheen (dit ga je ook nog gebruiken). De gedoogde paddenstoelen moeten ongeveer 30 minuten weken
- Snij de champignons in stukken, giet een scheut olie in een pannetje en bak de champignons even aan (ca. 3 minuten). Zet dan het vuur laag en laat de champignons ongeveer 20 minuten smoren
- doe in de laatste minuut de geperste knoflook erbij
- knijp de geweekte paddenstoelen uit (niet het weekwater weggooien hè!) en snij ze in stukjes, doe ze bij de champignons in het pannetje en bak ze even mee.
- kook intussen de pasta bijtgaar in ruim water
- strooi de bloem over de champignons, roer goed door en giet er dan beetje bij beetje de wijn bij, én het paddenstoelenweekwater (mooi woord voor woordfeud!)
- verwarm de saus zachtjes en laat nog ongeveer 5 minuutjes zachtjes stoven. Los het bouillonblokje erin op en doe de rozemarijn erbij. Maak eventueel nog op smaak met wat peper en zout.
- Schep de saus over de pasta en strooi er naar smaak wat geraspte kaas over.
Lekker met een frisse groene salade, een komkommersalade of tomatensalade.