Een Italiaans toetje
Panna cotta met balsamicosiroop (6 personen)
Ingrediënten:
- 5 dl. slagroom
- 2 dl. melk
- 4 eetlepels fijne suiker
- 2,5 gelatineblaadje
- 1 vanillestokje
- fijngeraspte schil van 1 citroen
- 100 ml. aceto balsamico
- 100 ml. siroop (aardbeien of zwarte bessen of een andere vruchtensiroop)
- 1 eetlepel poedersuiker
- wat verse rode vruchten
Bereiding:
- laat de gelatineblaadjes 10 minuten weken in koud water
- doe de melk, de helft van de room en de suiker in een pan
- splijt het vanillestokje met een mes en haal de vanillezaadjes er met de punt van het mes uit. Voeg de zaadjes en het stokje toe aan het roommengsel, samen met de citroenschil, en breng het aan de kook.
- Laat het nog zo’n 10 minuten doorpruttelen op heel laag vuur. Haal de pan van het vuur, knijp het water uit de gelatineblaadjes en laat ze oplossen in de warme room
- Giet de room uit de pan over in een kom. Laat het mengsel afkoelen in de ijskast.
- Klop de rest van de slagroom stijf en roer door het koude roommengsel, waar je het vanillestokje hebt uitgehaald.
- Giet dit mengsel in 6 kopjes van ca. 150 ml. en zet deze minstens 2 uur in de ijskast.
- Doe voor de siroop de aceto balsamico, de siroop en de poedersuiker in een klein pannetje. Kook de saus tot de helft in, tot er een mooie siroopachtige vloeistof ontstaat. (pas op: als het erg afkoelt, wordt het heel erg stroperig)
- Zet elk kopje ongeveer 30 seconden in een bak met heet water, zodat de panna cotta loskomt en stort het omgekeerd op een bord.
- Doe wat siroop om de panna cotta en leg er wat in stukjes gesneden rood fruit omheen.
Je kunt ook de panna cotta in het vormpje laten zitten, als dit mooi is en de saus en vruchtjes eroverheen scheppen.
Ingrediënten:
- 5 dl. slagroom
- 2 dl. melk
- 4 eetlepels fijne suiker
- 2,5 gelatineblaadje
- 1 vanillestokje
- fijngeraspte schil van 1 citroen
- 100 ml. aceto balsamico
- 100 ml. siroop (aardbeien of zwarte bessen of een andere vruchtensiroop)
- 1 eetlepel poedersuiker
- wat verse rode vruchten
Bereiding:
- laat de gelatineblaadjes 10 minuten weken in koud water
- doe de melk, de helft van de room en de suiker in een pan
- splijt het vanillestokje met een mes en haal de vanillezaadjes er met de punt van het mes uit. Voeg de zaadjes en het stokje toe aan het roommengsel, samen met de citroenschil, en breng het aan de kook.
- Laat het nog zo’n 10 minuten doorpruttelen op heel laag vuur. Haal de pan van het vuur, knijp het water uit de gelatineblaadjes en laat ze oplossen in de warme room
- Giet de room uit de pan over in een kom. Laat het mengsel afkoelen in de ijskast.
- Klop de rest van de slagroom stijf en roer door het koude roommengsel, waar je het vanillestokje hebt uitgehaald.
- Giet dit mengsel in 6 kopjes van ca. 150 ml. en zet deze minstens 2 uur in de ijskast.
- Doe voor de siroop de aceto balsamico, de siroop en de poedersuiker in een klein pannetje. Kook de saus tot de helft in, tot er een mooie siroopachtige vloeistof ontstaat. (pas op: als het erg afkoelt, wordt het heel erg stroperig)
- Zet elk kopje ongeveer 30 seconden in een bak met heet water, zodat de panna cotta loskomt en stort het omgekeerd op een bord.
- Doe wat siroop om de panna cotta en leg er wat in stukjes gesneden rood fruit omheen.
Je kunt ook de panna cotta in het vormpje laten zitten, als dit mooi is en de saus en vruchtjes eroverheen scheppen.