In Griekenland hebben we regelmatig Moussaka gegeten, een heerlijke ovenschotel met aubergine en gehakt, gekruid met kaneel. Erg lekker, maar er zit in het originele recept een dikke laag roux overheen (een saus met boter/bloem en melk). Ontzettend machtig! Ik heb gezocht naar een recept, waarin je de Griekse smaak kunt proeven, maar wat iets beter te verteren is. Dat neemt niet weg, dat deze schotel ook behoorlijk vult!! Dus liever geen soep vooraf.......
Ingrediënten: (voor minstens 4 personen)
- 4 ons rundergehakt
- 1 flinke ui/ 1 teen knoflook
- 1 aubergine, in stukjes gesneden
- 1 blik tomatenblokjes met sap
- 1 spaans pepertje (pitjes eruit halen en in ragfijne reepjes snijden), of een gedroogd pepertje, of een theelepel sambal
- 1 kaneelstokje/ 2 theelepels kaneel
- 1 bosje peterselie, fijngeknipt
- ongeveer 1,5 ons feta, verbrokkeld
- ca. 20 groene olijven
- 1 x recept eenvoudige puree. (1 kilo kruimige aardappelen voor 4 personen!)
- Ca. 50 gram geraspte kaas
Bereiding:
- schil de aardappelen voor de puree, en zet ze op. (of gebruik al geschilde aardappelen) Als deze opstaan:
- bak het gehakt rul in de wok, voeg zout en peper toe tijdens het bakken
- doe het in een ovenschaal
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- doe nu de ui, aubergine, pepertje of sambal en de knoflook in de wok en bak deze ca. 5 minuten
- Voeg toe: de tomatenblokjes, kaneel en peterselie en laat dit ca. 10 minuten sudderen.
- Stamp de aardappelen voor de puree.
- Schep het auberginemengsel op het gehakt, en verdeel hier de feta overheen en de in de helft gesneden olijven en dek af met de puree
- Bestrooi met de geraspte kaas en zet een half uurtje in de oven.
Lekker met wat gewone, of tomatensla, danwel komkommer!
Ingrediënten: (voor minstens 4 personen)
- 4 ons rundergehakt
- 1 flinke ui/ 1 teen knoflook
- 1 aubergine, in stukjes gesneden
- 1 blik tomatenblokjes met sap
- 1 spaans pepertje (pitjes eruit halen en in ragfijne reepjes snijden), of een gedroogd pepertje, of een theelepel sambal
- 1 kaneelstokje/ 2 theelepels kaneel
- 1 bosje peterselie, fijngeknipt
- ongeveer 1,5 ons feta, verbrokkeld
- ca. 20 groene olijven
- 1 x recept eenvoudige puree. (1 kilo kruimige aardappelen voor 4 personen!)
- Ca. 50 gram geraspte kaas
Bereiding:
- schil de aardappelen voor de puree, en zet ze op. (of gebruik al geschilde aardappelen) Als deze opstaan:
- bak het gehakt rul in de wok, voeg zout en peper toe tijdens het bakken
- doe het in een ovenschaal
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- doe nu de ui, aubergine, pepertje of sambal en de knoflook in de wok en bak deze ca. 5 minuten
- Voeg toe: de tomatenblokjes, kaneel en peterselie en laat dit ca. 10 minuten sudderen.
- Stamp de aardappelen voor de puree.
- Schep het auberginemengsel op het gehakt, en verdeel hier de feta overheen en de in de helft gesneden olijven en dek af met de puree
- Bestrooi met de geraspte kaas en zet een half uurtje in de oven.
Lekker met wat gewone, of tomatensla, danwel komkommer!