Een paar hapjes met olijven

Op verzoek van Marian, de lieve vriendin van mijn ook al zo lieve zus Han, zet ik een paar recepten op mijn site van hapjes met olijven.
Heel eenvoudige tapenade met olijven
Heel lekker op een toastje, maar nóg lekkerder op een gegrild sneetje stokbrood, ofwel een crostini. Deze kun je zelf maken, maar ook kant-en klaar kopen. Het knapperige van zo'n crostini doet het fantastisch bij de tapenade.
Voor de tapenade moet je wel een keukenmachientje hebben wat al je ingrediënten fijnmaalt. Verder is het een kwestie van het bij elkaar gooien van die ingrediënten in dat machientje, even malen en klaar is Kees!!
Ingrediënten:
Maal de boel niet ál te fijn,
Eet smakelijk!!!
Gemarineerde olijven
Ingrediënten:
Bereiding:
Serveer ze met een prikkertje
Olijven met een koud sausje
Dit is een simpele manier, om hele gewone (niet dure) olijven toch een beetje lekkerder te maken: Doe groene olijven die gevuld zijn met een stukje paprika in een bakje. Doe er ongeveer 2 eetlepels tomatenketchup doorheen + een uitgeperst teentje knoflook + wat versgemalen peper. Je zult proeven wat voor verschil deze kleine toevoegingen maken!!
Heel eenvoudige tapenade met olijven
Heel lekker op een toastje, maar nóg lekkerder op een gegrild sneetje stokbrood, ofwel een crostini. Deze kun je zelf maken, maar ook kant-en klaar kopen. Het knapperige van zo'n crostini doet het fantastisch bij de tapenade.
Voor de tapenade moet je wel een keukenmachientje hebben wat al je ingrediënten fijnmaalt. Verder is het een kwestie van het bij elkaar gooien van die ingrediënten in dat machientje, even malen en klaar is Kees!!
Ingrediënten:
- 130 tot 150 gram groene of zwarte olijven, dit naar keuze. Je kunt zelfs de helft zwarte en de helft groene olijven doen, en het maakt ook al niet zoveel uit of de olijven gevuld zijn met paprika. Ik gebruik zelf voor een tapenade niet zulke dure olijven, dus ik neem een potje mee van de Lidl als ik daar ben en daarmee is het resultaat super-lekker.
- een stuk of 10 zongedroogde tomaatjes op olie (gewoon met aanhangende olie in je maschientje doen), ook uit een potje van de Lidl.
- 3 ansjovisjes (uit een blikje: van wat je overhebt: maak het visrolletje!!)
- 2 eetlepels kappertjes (ook al van de Lidl)
- 2 teentjes knoflook
- eventueel - maar niet essentieel - wat takjes verse peterselie
- net zoveel olijfolie tot je de dikte van de tapenade goed vindt: in elk geval een flinke scheut!!
Maal de boel niet ál te fijn,
- dan even proeven en misschien nog wat peper erbij of een beetje citroensap
Eet smakelijk!!!
Gemarineerde olijven
Ingrediënten:
- 200 gram groene olijven
- 200 ml olijfolie
- 1 takje rozemarijn en 1 takje tijm, fijngesneden (of 1 tl van elk, gedroogd)
- 1 rood pepertje, zaadjes erin laten, in dunne reepjes
- 3 teentjes knoflook, uitgeperst
- zeezout
Bereiding:
- verwarm de oven voor op 200 graden
- leg de olijven met de olie, kruiden, peper en knoflook in een vuurvaste schaal. Zorg dat de olijven onder de olie staan
- bestrooi met zeezout en zet 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden
- haal uit de oven en laat de olijven in de olie afkoelen
Serveer ze met een prikkertje
Olijven met een koud sausje
Dit is een simpele manier, om hele gewone (niet dure) olijven toch een beetje lekkerder te maken: Doe groene olijven die gevuld zijn met een stukje paprika in een bakje. Doe er ongeveer 2 eetlepels tomatenketchup doorheen + een uitgeperst teentje knoflook + wat versgemalen peper. Je zult proeven wat voor verschil deze kleine toevoegingen maken!!