Wel wat werk, maar wat een resultaat: kip om je vingers bij op te eten!!!!!

En omdat het nog steeds december is en ik zo'n zin heb om wat méér dan anders in de keuken te staan, hier een superlekker, écht Frans recept voor Coq au vin, oftewel kip met rode wijn.
Er zijn natuurlijk makkelijke recepten om dit te maken, maar voor dit lekkere recept wil ik je toch adviseren wat meer moeite te doen: de kip moet een hele nacht in de marinade om heel veel smaak te krijgen. En die moeite wordt heus beloond: je zult veel complimenten krijgen als je dit op tafel zet. Maak het vooral als je gasten krijgt !
Koken is helemaal niet moeilijk! Als je dit recept gewoon volgt, dan kan er niets misgaan.
Voor 6 personen:
Je kunt dit al 2 dagen vantevoren maken! (dan trekken de smaken er nóg beter in!)
Dus....
Ingrediënten:
Bereiding:
Dit is heel lekker met aardappeltjes, of aardappelpuree. Maar ook met rijst of pasta is het heerlijk. Gewoon wat groenten erbij (alles past hier wel bij: wat worteltjes, boontjes, erwtjes, etc.!)
Er zijn natuurlijk makkelijke recepten om dit te maken, maar voor dit lekkere recept wil ik je toch adviseren wat meer moeite te doen: de kip moet een hele nacht in de marinade om heel veel smaak te krijgen. En die moeite wordt heus beloond: je zult veel complimenten krijgen als je dit op tafel zet. Maak het vooral als je gasten krijgt !
Koken is helemaal niet moeilijk! Als je dit recept gewoon volgt, dan kan er niets misgaan.
Voor 6 personen:
Je kunt dit al 2 dagen vantevoren maken! (dan trekken de smaken er nóg beter in!)
Dus....
Ingrediënten:
- 6 kippenpoten of 1 kip en 2 poten
- 1 fles rode wijn
- 2 laurierblaadjes
- 2 takjes tijm (of 2 theelepels gedroogd)
- zout en peper
- 50 gram boter en een scheut olie
- 250 gram spek in blokjes
- 20 kleine sjalotten of anders wat grotere doormidden snijden
- 250 gram champignons
- 2 el tomatenpuree
- 2 eetlepels bloem
- 125 ml. cognac
- 300 ml. kippenbouillon van een blokje
- 2 el gehakte peterselie (hoeft niet persé, is meer voor het leuke)
- (evtl. maizena om de saus dikker te maken)
Bereiding:
- Doe de wijn, laurierbladen, tijm met zout en peper in een schaal, die groot genoeg is om de kip te marineren. Doe de kip en/of pootjes erbij, dek af met folie en laat een nacht marineren in de ijskast. Je kunt de kip met de marinade ook in een grote zak doen, op deze manier raakt al het vlees in contact met de marinade en hoef je het niet een paar keer om te scheppen: handige tip van een lezer!
- Haal het vlees er tijdig uit, want koud vlees bakken is niet zo goed, dus minstens een half uur tevoren.
- Smelt de helft van de boter in een braadpan, en begin met de spekjes lekker goudbruin te bakken. Voeg na 3 minuutjes de sjalotten toe, bak deze ook nog 5 minuten, gooi de champignons erbij en bak deze ongeveer 3 minuten mee. Doe er dan de tomatenpuree bij en bak een minuutje mee.
- Onder al het bakken, de kip uit de marinade halen, de marinade bewaren!!
- De kip met keukenpapier droogmaken en bestrooien met zout en peper.
- Het spekjesmengsel uit de pan even op een bord scheppen.
- De overgebleven boter en een scheut olie in de pan laten smelten/warmworden en de kip daarin goudbruin bakken. Als je alle kip gebakken hebt, bestrooien met de bloem en erdoor roeren. Dan de cognac in de pan gieten en voor zo'n 30 seconden laten koken, dan de kippenbouillon erbij + de marinade, en het spek/sjalot/champignonmengsel.
- Laat dit zo'n 3 kwartier pruttelen of totdat de kip gaar is.
- Als de saus niet dik genoeg is: kip eruit en met wat maizena+ water dikker maken.
- Bestrooien met de peterselie.
Dit is heel lekker met aardappeltjes, of aardappelpuree. Maar ook met rijst of pasta is het heerlijk. Gewoon wat groenten erbij (alles past hier wel bij: wat worteltjes, boontjes, erwtjes, etc.!)