Lekkere hapjes met spek
Met lapjes bacon of rookspek kun je de heerlijkste borrelhapjes maken. Ik vind zelf vooral de lange dunne ontbijtspeklapjes gemakkelijk: ze passen goed om een hapklaar brokje van het een of ander, en ze zijn zó lang, dat je ze goed doormidden kunt snijden, zodat je met één pakje van 10 plakjes, wel 20 hapjes kunt maken. Die lange lapjes hebben ze bijvoorbeeld bij de Lidl.
Je kunt geconfijte dadels kopen bij de supermarkt in van die lange doosjes, waar er 2 rijtjes in liggen. Ook zijn ze te koop op de markt bij de Turkse kraam. Je moet wél oppassen dat ze niet té groot zijn, ze zijn om zó te eten dan wel verrukkelijk, maar als borrelhapje minder geschikt vanwege de omvang, die je doet verslikken.
Het makkelijkst is, om dadels te kopen die al ontpit zijn. Zo niet, dan natuurlijk de pit eruit halen: over de lengte doorsnijden en pit eruit wippen. Je krijgt hier vooral plakhanden van! Maarja.
Het principe werkt zo: je zet je oven aan op 180 graden, je vult de dadels met iets lekkers, en je rolt ze dan in ontbijtspek, doet ze in een ovenschaaltje, en zet ze 15 minuten in de oven. Iets laten afkoelen, een prikkertje erin en klaar!
Je kunt ze vantevoren klaarzetten, en op de avond zelf in de oven doen, om ze ze vers mogelijk aan je gasten te presentationeren.
Vulling voor de dadels:
- een koffielepeltje roomkaas (naturel, maar dat is een beetje flauw, of geprakt met wat geconfijte gember naar smaak, dat is weer wél heel lekker!)
- een stukje feta (heeft genoeg smaak om op te vallen in dit hapje)
- een stukje blauwe kaas, zoals Danablue, Gorgonzola of Roquefort (voor de liefhebbers!)
- een hoopje zuurkool (zelfs voor degenen die niet van zuurkool houden, is dit een lekkernij!!, ik heb het al vaak geserveerd en echt bijna iédereen lust het, omdat de combinatie zo goed uitpakt)
Tip: je kunt de dadels ook vervangen door gewelde pruimen, ook heel lekker!
Nog een hapje met ontbijtspek: (en verse worst)
Vul het eens met een stukje verse worst van 2 cm. dat je hebt opengesneden, en waarin je een stukje appel, of ui of mango hebt gestopt.
De verse worst het liefst van een goede slager, en je kunt zelf even bekijken hoeveel je nodig hebt: 1 hapje is dus ongeveer 2 cm. en je kunt dat dus vermenigvuldigen met het aantal hapjes dat je wil maken. Dit hapje moet wel 25 minuten in een oven van 180 graden!
Je kunt het ook helemaal vantevoren maken, en op de avond zelf nog even opwarmen: 150 graden, 10 minuutjes.
Je kunt geconfijte dadels kopen bij de supermarkt in van die lange doosjes, waar er 2 rijtjes in liggen. Ook zijn ze te koop op de markt bij de Turkse kraam. Je moet wél oppassen dat ze niet té groot zijn, ze zijn om zó te eten dan wel verrukkelijk, maar als borrelhapje minder geschikt vanwege de omvang, die je doet verslikken.
Het makkelijkst is, om dadels te kopen die al ontpit zijn. Zo niet, dan natuurlijk de pit eruit halen: over de lengte doorsnijden en pit eruit wippen. Je krijgt hier vooral plakhanden van! Maarja.
Het principe werkt zo: je zet je oven aan op 180 graden, je vult de dadels met iets lekkers, en je rolt ze dan in ontbijtspek, doet ze in een ovenschaaltje, en zet ze 15 minuten in de oven. Iets laten afkoelen, een prikkertje erin en klaar!
Je kunt ze vantevoren klaarzetten, en op de avond zelf in de oven doen, om ze ze vers mogelijk aan je gasten te presentationeren.
Vulling voor de dadels:
- een koffielepeltje roomkaas (naturel, maar dat is een beetje flauw, of geprakt met wat geconfijte gember naar smaak, dat is weer wél heel lekker!)
- een stukje feta (heeft genoeg smaak om op te vallen in dit hapje)
- een stukje blauwe kaas, zoals Danablue, Gorgonzola of Roquefort (voor de liefhebbers!)
- een hoopje zuurkool (zelfs voor degenen die niet van zuurkool houden, is dit een lekkernij!!, ik heb het al vaak geserveerd en echt bijna iédereen lust het, omdat de combinatie zo goed uitpakt)
Tip: je kunt de dadels ook vervangen door gewelde pruimen, ook heel lekker!
Nog een hapje met ontbijtspek: (en verse worst)
Vul het eens met een stukje verse worst van 2 cm. dat je hebt opengesneden, en waarin je een stukje appel, of ui of mango hebt gestopt.
De verse worst het liefst van een goede slager, en je kunt zelf even bekijken hoeveel je nodig hebt: 1 hapje is dus ongeveer 2 cm. en je kunt dat dus vermenigvuldigen met het aantal hapjes dat je wil maken. Dit hapje moet wel 25 minuten in een oven van 180 graden!
Je kunt het ook helemaal vantevoren maken, en op de avond zelf nog even opwarmen: 150 graden, 10 minuutjes.