Het recept van deze groententaart heb ik gevonden op de site Allrecipes. Het oorspronkelijke recept is zonder vlees, en dat kan ook héél goed als vegetarische variatie.
Zelf eet ik het ook liever zonder vlees. Als je dat wilt kan het dus heel goed zonder, of met de vleesvervanger "rulgehakt".
De hoeveelheden zijn genoeg voor minstens 4 flinke eters. Héérlijk met een bak sla erbij!
Je hebt wel een uurtje nodig om hem klaar te maken (inclusief de oventijd). Als je die tijd niet hebt, zou je hem in het weekend of de avond ervoor al een eind kunnen voorbereiden, nl. totdat de pastei de oven ingaat. Je kunt hem in de ijskast met een plastic folietje erover best een nachtje bewaren. Zodra je de oven gaat voorverwarmen, de pastei in de oven zetten, zodat hij kan meewarmen, dat dan wél weer zónder folie.
Heb je een stuk over: niet weggooien: hij kan héél goed worden ingevroren!!
Ingrediënten
Eet smakelijk!!
Zelf eet ik het ook liever zonder vlees. Als je dat wilt kan het dus heel goed zonder, of met de vleesvervanger "rulgehakt".
De hoeveelheden zijn genoeg voor minstens 4 flinke eters. Héérlijk met een bak sla erbij!
Je hebt wel een uurtje nodig om hem klaar te maken (inclusief de oventijd). Als je die tijd niet hebt, zou je hem in het weekend of de avond ervoor al een eind kunnen voorbereiden, nl. totdat de pastei de oven ingaat. Je kunt hem in de ijskast met een plastic folietje erover best een nachtje bewaren. Zodra je de oven gaat voorverwarmen, de pastei in de oven zetten, zodat hij kan meewarmen, dat dan wél weer zónder folie.
Heb je een stuk over: niet weggooien: hij kan héél goed worden ingevroren!!
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui, fijngesneden
- ca. 3 ons gehakt (of niet, of vleesvervanger "rulgehakt" van Quorn)
- 250 gr champignons
- 2 teentjes knoflook,
- 2 grote wortels, in blokjes
- 2 aardappels, geschild en in blokjes
- 2 stengels bleekselderie, in stukken van 5 cm
- 200 gr bloemkool- of broccoliroosjes
- 100 gr verse sperziebonen, schoongemaakt en in stukken van 1 cm gebroken In plaats van wortels/bleekselderie/bloemkool en sperziebonen apart te kopen en snijden, kun je ook een zak Hollandse Wokgroenten van bv Albert Heyn nemen. Daar zitten al deze groenten in! Wél zo makkelijk!. Je hoeft dan zelf alleen nog te zorgen voor: een ui, knoflook, champignons, aardappel én eventueel gehakt.
- 1/2e liter groentenbouillon (1 bouillonblokje)
- 2 eetlepels maïzena
- 3 eetlepels ketjap, 3 eetlepels water
- 5 plakjes bladerdeeg
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- leg de plakjes bladerdeeg uit de vrieskist
- maak de groenten schoon en snij ze in stukjes. Snipper de ui.
- Verwarm de olie in de wok, doe de ui erbij en rasp de knoflook erboven, bak 3 minuutjes
- voeg dan het gehakt of de Quorn toe, bestrooi met peper en zout of sla dit regeltje helemaal over;
- Dan de champignons in schijfjes snijden en erbij doen, even laten meebakken
- Daarna alle andere groenten én aardappels erbij doen + de groentenbouillon
- Breng aan de kook en laat 5 minuutjes koken
- in een kommetje de maizena, ketjap en het water mengen tot de maizena is opgelost. Dit door de groenten roeren en alles nog ca. 3 minuten laten indikken.
- Proeven of er nog zout en peper bij moet.
- Als je een deegroller hebt: leg dan de 4 plakjes bladerdeeg op elkaar op de aanrecht waar je wat bloem op hebt gestrooid. Rol er met de deegroller overheel tot je een plak hebt die nét iets groter is dan je ovenschotel.
- Dan een ovenschaal klaarzetten die groot genoeg is voor je pastei. Gooi de (inhoud van de) wok erin. Laat even een minuutje of 5 uitdampen en afkoelen. Dek af met het bladerdeeg (als je geen lap hebt, dan gewoon de plakjes eroverheen leggen. Vantevoren even kijken of je misschien 6 plakjes nodig hebt, als je een wat grote ovenschaal hebt.
- De pastei wordt extra mooi als je hem met eigeel of wat melk bestrijkt en er een figuurtje in maakt. Dit is allemaal voor het leuke aanzicht en niet strikt noodzakelijk!
- Zet hem in de oven en bak hem 30 minuten tot hij mooi goudbruin is.
Eet smakelijk!!