Dat groenten gezond zijn, weet natuurlijk iedereen wel. Door het voedingscentrum wordt geadviseerd per dag per persoon zo'n 2 ons groente te eten.
Sommige groenten hebben daarnaast nog iets extra's: ze verhogen onze weerstand tegen ziektes.
Broccoli is b.v. zo'n groente, die supergezond is. En uit onderzoek is gebleken, dat een combinatie van kleuren op je bord, óók heel positief werkt op je gezondheid. (ik maak dan ook de broccoli wokschotel die op mijn site staat, bijna elke week wel een keer; gelukkig vinden Piet en ik hem allebei heel lekker!)
Omdat ik vaak de pure groente op mijn bord een beetje saai vind, en anderen misschien ook, heb ik een aantal tips bijeengesprokkeld om je groenten op een simpele manier "op te leuken".Ook wil ik jullie graag enthousiast maken voor het stomen van groenten. Als je stoomt, blijven namelijk alle vitamines en andere goede stoffen in de groenten zelf zitten, terwijl als je ze kookt, deze voor een gedeelte met het water dat je afgiet, verdwijnen. Ikzelf vind bijna alles gestoomd zeker zo lekker als gekookt.
Stomen is echt niet moeilijk: je hangt een vergiet of een zeef met de schoongemaakte groenten boven wat kokend water (niet erin!), maar dan wel zodanig, dat er geen gaatjes van het vergiet boven de pan uitkomen, dan doe je de deksel op de pan. Afhankelijk van de hardheid van de groenten en van je smaak stoom je ze een aantal minuten. Dat is altijd korter dan koken: broccoli is zeker in 8 minuten gaar, bloemkool duurt wat langer (12 minuten). Boontjes moet je ook zo'n 10 minuten stomen. Stomen doe je zonder zout, dat moet je achteraf toevoegen, evenals misschien voor de smaak: een klein scheutje lekkere olijfolie.
Nu wat toevoegingen aan groene groenten (sperziebonen/snijbonen/broccoli/spruitjes) én bloemkool, om ze wat lekkerder te maken. Je maakt deze klaar en voegt ze aan de gare groenten toe vlak voordat je ze op je bord doet. Ik heb qua hoeveelheden rekening gehouden met een portie groenten voor 2 personen.
De volgende pagina's bevatten recepten voor het klaarmaken van diverse soorten groenten. Veel succes ermee!!
Sommige groenten hebben daarnaast nog iets extra's: ze verhogen onze weerstand tegen ziektes.
Broccoli is b.v. zo'n groente, die supergezond is. En uit onderzoek is gebleken, dat een combinatie van kleuren op je bord, óók heel positief werkt op je gezondheid. (ik maak dan ook de broccoli wokschotel die op mijn site staat, bijna elke week wel een keer; gelukkig vinden Piet en ik hem allebei heel lekker!)
Omdat ik vaak de pure groente op mijn bord een beetje saai vind, en anderen misschien ook, heb ik een aantal tips bijeengesprokkeld om je groenten op een simpele manier "op te leuken".Ook wil ik jullie graag enthousiast maken voor het stomen van groenten. Als je stoomt, blijven namelijk alle vitamines en andere goede stoffen in de groenten zelf zitten, terwijl als je ze kookt, deze voor een gedeelte met het water dat je afgiet, verdwijnen. Ikzelf vind bijna alles gestoomd zeker zo lekker als gekookt.
Stomen is echt niet moeilijk: je hangt een vergiet of een zeef met de schoongemaakte groenten boven wat kokend water (niet erin!), maar dan wel zodanig, dat er geen gaatjes van het vergiet boven de pan uitkomen, dan doe je de deksel op de pan. Afhankelijk van de hardheid van de groenten en van je smaak stoom je ze een aantal minuten. Dat is altijd korter dan koken: broccoli is zeker in 8 minuten gaar, bloemkool duurt wat langer (12 minuten). Boontjes moet je ook zo'n 10 minuten stomen. Stomen doe je zonder zout, dat moet je achteraf toevoegen, evenals misschien voor de smaak: een klein scheutje lekkere olijfolie.
Nu wat toevoegingen aan groene groenten (sperziebonen/snijbonen/broccoli/spruitjes) én bloemkool, om ze wat lekkerder te maken. Je maakt deze klaar en voegt ze aan de gare groenten toe vlak voordat je ze op je bord doet. Ik heb qua hoeveelheden rekening gehouden met een portie groenten voor 2 personen.
- De makkelijkste tip, die toch heel veel effect heeft in de smaak, is om boven je groenten wat citroenschil te schaven, een klein beetje olijfolie erbij en wat zout. Daar knappen b.v. spruitjes enórm van op!!
- Bak ca. 60 gram gerookte spekjes uit (1/4e pakje) in ongeveer 5 minuten in een koekepannetje – geen olie toevoegen
- Bak een half bakje champignons lekker bruin in 5 minuten (bestrooi met peper en een beetje zout)
- Koop bij de bak-afdeling een zakje amandelschaafsel en rooster de helft hiervan in een droge koekenpan – regelmatig omhusselen om aanbranden te voorkomen
- Snij een lichtbruine of witte boterham in stukjes van 1,5 cm. en bak deze lekker bruin in een koekepannetje met wat olie (dit zijn soldaatjes, ofwel croutons) en bestrooi ze tijdens het bakken met wat zout
- Rooster wat sesamzaadjes (2 eetlepels) in een droog koekepannetje, doe ze in een schaaltje of op een bordje, doe 1/2e eetlepel sesamolie in het pannetje, laat warm worden met 2 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels water en een theelepeltje bruine suiker. Dit samen met de sesamzaadjes over de groenten sprenkelen.
- Rooster pijnboompitjes (2 eetlepels) in een droog koekepannetje (ook lekker in combinatie met spekjes – dan éérst de pitjes roosteren en dan pas de spekjes!)
- Strooi wat geraspte (parmezaanse) kaas over de groenten met een klein klontje boter en wat nootmuskaat – als je ervan houdt is feta ook héél lekker
- Rasp de schil van 1/2e citroen, doe er twee héél fijngesneden takjes (blad-)peterselie bij en een uitgeperst teentje knoflook. Meng dit in een kommetje en meng dan met de groenten (héél fris accent)
- Als je van knoflook houdt: snij 2 tenen in héle dunne plakjes en bak deze goudbruin in wat olie: goed opletten, want verbrande knoflook is héél erg vies! Je krijgt dan een soort knoflookchipjes die met een scheutje sojasaus over de groenten héél lekker zijn!
De volgende pagina's bevatten recepten voor het klaarmaken van diverse soorten groenten. Veel succes ermee!!