Als je regelmatig naar Griekenland gaat, word je natuurlijk toch een beetje besmet met een Mediterraan virus. De lekkerste dingen van de Griekse keuken zijn voor mij verbonden met hun verse groenten: waarom zijn dáár de tomaten géén waterige ballen, maar stevige smaakbommen?? Hetzelfde geldt voor de komkommers, de citroenen die je van de bomen plukt, de sla, feta, olijven. Maar als ik me bedenk, wat ik allemaal nog méér lekker vind, kan ik me beter afvragen wat ik nu eigenlijk niét lust...... dan ben ik eerder klaar!!
Toch nog even noemen: de lekkere visjes, gefrituurde inktvisjes, tzatziki, taramasalata, gefrituurde courgettes: allemaal superjammie!!
Wat ik ook voor het eerst gegeten heb op Corfu zijn enorme witte bonen: zowel in een soep als in een ovenschotel vind ik die hélemaal vurrukkulluk!!
Ik nam ze altijd mee uit Corfu, maar tegenwoordig is dat niet meer nodig: bij de AH XL hebben ze ze, én bij de Turkse winkel.
Ik heb ze daar ook al in blik gezien. Maar het lekkerst is het om ze gedroogd te kopen. Ze moeten dan wel een nachtje geweekt worden, en de volgende dag gekookt, maar als je dat in een week-end doet, heb je daar ook de tijd voor. Verder is het totaal géén moeilijke soep om klaar te maken!!!
En wat is er lekkerder dan op een zondagnamiddag een kop soep met een lekker stuk brood: zálig!!
Dit recept, wat erg dicht komt bij de smaak zoals ik die uit Griekenland ken, komt uit een boekje met de weidse naam "Groot Eurpees Kookboek" , een dun pocketje (ha!), maar het heeft voor mij z'n schamele centen alleen al heeft opgeleverd om dit recept!
Fasóla súpa (voor 6 personen) Je hebt een nacht nodig om de bonen te weken, dan zo'n 2 uur om hem te koken.
Ingrediënten:
Bereiding:
Eet smakelijk!!!!
Toch nog even noemen: de lekkere visjes, gefrituurde inktvisjes, tzatziki, taramasalata, gefrituurde courgettes: allemaal superjammie!!
Wat ik ook voor het eerst gegeten heb op Corfu zijn enorme witte bonen: zowel in een soep als in een ovenschotel vind ik die hélemaal vurrukkulluk!!
Ik nam ze altijd mee uit Corfu, maar tegenwoordig is dat niet meer nodig: bij de AH XL hebben ze ze, én bij de Turkse winkel.
Ik heb ze daar ook al in blik gezien. Maar het lekkerst is het om ze gedroogd te kopen. Ze moeten dan wel een nachtje geweekt worden, en de volgende dag gekookt, maar als je dat in een week-end doet, heb je daar ook de tijd voor. Verder is het totaal géén moeilijke soep om klaar te maken!!!
En wat is er lekkerder dan op een zondagnamiddag een kop soep met een lekker stuk brood: zálig!!
Dit recept, wat erg dicht komt bij de smaak zoals ik die uit Griekenland ken, komt uit een boekje met de weidse naam "Groot Eurpees Kookboek" , een dun pocketje (ha!), maar het heeft voor mij z'n schamele centen alleen al heeft opgeleverd om dit recept!
Fasóla súpa (voor 6 personen) Je hebt een nacht nodig om de bonen te weken, dan zo'n 2 uur om hem te koken.
Ingrediënten:
- 350 gram zo groot mogelijke gedroogde witte bonen
- 1 grote ui
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 blik gepelde tomaten (nog makkelijker is: tomatenblokjes)
- 2 stengels bleekselderie met blad (als dat eraan zit tenminste)
- 2 middelgrote winterwortels
- 5 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels bonenkruid
- 1,5 liter water
- 3 groentenbouillonblokjes, evtl. nog wat zout en peper
Bereiding:
- Spoel de witte bonen af en laat ze een nacht in ruim water weken.
- Gooi ook dit water de volgende dag weg, spoel de bonen in de pan nog even af en zet ze dan op met 1,5 liter koud water en het bonenkruid (zonder zout, want door zout breken de velletjes)
- Breng ze aan de kook en laat ze op een zacht vuurtje een uurtje koken. Als er schuim ontstaat, schep dit er dan af, dit kan een aantal keren gebeuren. (Als je al het bonenkruid ook eruit hebt geschept, doe er dan weer wat bij: dat kruid kun je in deze soep niet missen!!
- Intussen: snipper de ui, was de bleekselderie en snij hem in dunne reepjes (ook het groen), schrap de wortels, snij in de lengte 2x door en snij deze repen dan in plakjes
- Verhit in een wok de olijfolie, voeg de ui toe en bak deze glazig. Doe de tomatenpuree erbij en bak deze ook een minuutje zodat de zuurheid eraf gaat.
- Doe dan de bleekselderie, de wortel en de tomaten in de wok. Als je een blik hele gepelde tomaten gebruikt, moet je deze wel in kleine stukjes snijden!
- Bak dit zo'n 5 minuutjes mee, gooi het dan in de soeppan bij de witte bonen, doe de bouillonblokken erbij en laat alles nog een klein uurtje koken tot de bonen gaar zijn. Proef of er nog zout of peper bij moet.
Eet smakelijk!!!!