Hier klikken om te bewerken.

Gevulde Speculaas..... het hoort gewoon bij de decembermaand. Ik gebruik meestal een recept uit een heel oud kookboek, maar omdat daarin nogal wat boter moet worden verwerkt, ben ik eens op zoek gegaan naar iets anders.
Dat heb ik gevonden op het Internet. Uiteraard nog wat dingetjes veranderd, wat méér kruiden toegevoegd enzo, maar het resultaat was héérlijk. Volgens onze gebaksexpert Willem, véél frisser en met een betere nasmaak dan vroeger jaren.
Het is wel wat werk, maar toch de moeite waard: ook altijd leuk om wat stukjes weg te geven op een leuk bordje; je hebt er namelijk héél wat op je ovenplaat liggen! Maar je kunt alles natuurlijk ook zelf opeten...
Afijn, hier is het recept:
Ingrediënten voor het deeg:
Ingrediënten voor de vulling:
Verder:
Bereiding:
Succes!!
Dat heb ik gevonden op het Internet. Uiteraard nog wat dingetjes veranderd, wat méér kruiden toegevoegd enzo, maar het resultaat was héérlijk. Volgens onze gebaksexpert Willem, véél frisser en met een betere nasmaak dan vroeger jaren.
Het is wel wat werk, maar toch de moeite waard: ook altijd leuk om wat stukjes weg te geven op een leuk bordje; je hebt er namelijk héél wat op je ovenplaat liggen! Maar je kunt alles natuurlijk ook zelf opeten...
Afijn, hier is het recept:
Ingrediënten voor het deeg:
- 250 gram bloem
- 125 gram lichtbruine basterdsuiker
- 3 theelepels bakpoeder (of wijnsteenpoeder)
- 1/4e theelepel zout
- 25 gram speculaaskruiden + 1 eetlepel anijspoeder (maar het is niet erg als je dat er niet indoet)
- 125 gram ongezouten koude (room)boter, in blokjes
- geraspte schil van 1 sinaasappel
- 1 ei, losgeklopt
- 25 ml slagroom
Ingrediënten voor de vulling:
- 300 gram amandelspijs (Baukje of Dr. Oetker, te koop in de betere supermarkt: in elk geval de Jumbo)
- 1 ei
- 1 eetlepel sinaasappelsap
Verder:
- 25 halve amandelen
- wat melk
Bereiding:
- Meng de bloem met de suiker, bakpoeder, zout, speculaaskruiden en anijspoeder. Voeg de blokjes boter toe en snijd met twee messen door de bloem. Of gooi alles in je keukenmachine, en meng alles op die manier.
- Meng het ei met de de room. Voeg de geraspte sinaasappelschil en het ei-/roommengsel toe aan het deeg. Kneed er met een koele hand snel een stevig deeg van. Doe er wat folie overheen en leg in de koelkast. Als je dit een dagje vantevoren doet, zijn de kruiden nog eens extra goed ingetrokken. In elk geval een uur in de ijskast laten rusten
- Meng de amandelspijs met het sinaasappelsap en het ei, tot je een smeuïge massa hebt.
- Haal het deeg uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 160 ºC. en haal het bakblik eruit. Vet het blik in met wat boter of andere vettigheid.
- Verdeel het deeg in twee gelijke stukken. Rol elk stuk deeg op de aanrecht, die je met bloem hebt bestrooid, met een deegroller, uit tot een lap die goed op het bakblik van je oven past, Ongeveer 30 bij 25 cm. Leg 1 lap in de bakvorm, verdeel de amandelspijs erover - laat de rand vrij - en dek af met andere deeglap (die je daarna hebt platgerold met de deegroller. Druk de rand aan. Bestrijk de bovenkant met wat melk. Maak met een mes een ruitjespatroon in het deeg ( ca. 25 ruitjes) en verdeel de amandelen erover
- Bak de koek in 30 minuten gaar. Laat afkoelen en snijd in mooie stukken.
Succes!!