Gado Gado, een gerecht van groentensalade met pindasaus uit Indonesië

Ingrediënten: voor 2 personen, ( maar je houdt zéker over voor de lunch van de volgende dag!!)
De pindasaus geef ik er apart bij. Wat je doet is een bergje rijst op je bord leggen, daar de groenten bij scheppen, en over zowel rijst als groenten wat pindasaus (of gado-gadosaus) scheppen. En dan maar smullen: één van mijn favorieten. En zo gezond!!!!!
Gado Gado - een variatie
Ingrediënten voor 2 personen:
Voor de saus:
Bereiding:
- 200 gram fijngesneden spitskool;
- 200 gram sperzieboontjes
- bloemkoolroosjes (ongeveer 1 vijfde bloemkooltje)
- 125 gram taugé
- 2 hardgekookte eieren
- 4 eetlepels grofgesneden bladselderij
- een halve komkommer, geschild en in vingerlengtes gesneden
- Als je het lust: een halve tahoe of tofu (ikzelf bak altijd een hele, en snoep daar wat van)
- wat kant- en klaar gebakken uitjes (Supermarkt - Conimex, of Toko)
- Pindasaus (zie recept) of Gado gadosaus (kant en klaar bij de Toko)
- Rijst voor 2 personen
- Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
- De spitskool (2 minuten), sperzieboontjes (4 minuten) en bloemkool (4 minuten) afzonderlijk beetgaar stomen. Afspoelen onder de koude kraan en laten uitlekken in een vergiet. Je moet zorgen dat de groenten helemaal koud zijn, want anders blijven ze doorgaren, en dat is niet lekker.
- In het kokende water van de stoompan, de 2 eieren in 10 minuten hardkoken
- Intussen:
- De tahoe(tofu) in stukjes van 1 cm snijden en 10 minuten knapperig bakken in de wok, onder het wokken met zout bestrooien. Af laten koelen.
- De selderij snijden
- De taugé in een vergiet doen en wat kokend water eroverheen gieten. Ook afspoelen en laten uitlekken.
- Pel de eieren en snij ze in 4 stukken
- Je kunt héél netjes, alle groenten afzonderlijk op een mooie schaal leggen (zoals boven op de foto), en ook nog andere groenten gebruiken,maar ik gooi ze allemaal bij elkaar in een grote bak (best wel een leuke hoor!), en verdeel de eieren er netjes overheen. Dan ziet het er ongeveer zo uit als de foto daaronder. Ik zal van de week nog een foto maken van mijn eigen gadogado, dan krijg je een betere indruk. Deze foto's zijn "gepikt" van Smulweb.
De pindasaus geef ik er apart bij. Wat je doet is een bergje rijst op je bord leggen, daar de groenten bij scheppen, en over zowel rijst als groenten wat pindasaus (of gado-gadosaus) scheppen. En dan maar smullen: één van mijn favorieten. En zo gezond!!!!!
Gado Gado - een variatie
Ingrediënten voor 2 personen:
- 100 gram sperziebonen
- 1 ons broccoliroosjes en 1 ons bloemkoolroosjes
- 1 winterwortel
- 1 ons spitskool
- 60 gram taugé
- een stukje komkommer van ongeveer 12 cm.
- 2 eieren.
Voor de saus:
- 1 middelgrote ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel kentjoer
- 3 theelepels (als je dat té heet vindt: 2 theelepels) sambal
- 1 theelepel trassi of 1/2 groentenbouillonblokje
- 2 eetlepels citroensap
- 2 eetlepels pindakaas
- een scheut ketjap naar smaak
Bereiding:
- Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing en kook de eieren hard
- Maak de groenten schoon, en was ze, snij de bloemkool en broccoli in kleine roosjes, snij de wortels in de lengte 2x doormidden en dan in vrij dunne schijfjes. Haal de boontjes af en snij ze doormidden. Snij van de spitskool een stukje af van ongeveer een ons en snij dat in repen. Snij de komkommer in kleine stukjes en hou deze samen met de taugé apart.
- Stoom de boontjes+broccoli+bloemkool+wortel samen in een vergiet of stoompan voor 3 minuten. Voeg dan de spitskool toe en stoom dit ook nog een minuutje erbij. Spoel af onder een koude kraan, zodat alles helemaal koud is en laat uitlekken
- Snij de ui in stukjes, verhit wat olie in een wok en doe de ui in de wok samen met de knoflook die je erboven raspt. Voeg ook meteen de kentjoer en de sambal toe én eventueel de trassi. Als de uitjes mooi gebakken zijn (na zo'n 5 minuten), doe er dan de andere ingrediënten bij en laat de pindakaas helemaal smelten tot je een mooie saus hebt. Maak naar eigen smaak nog iets pittiger, of doe er nog wat zout/peper bij.
- Pel de eieren, snij in schijfjes (of stukjes)
- Als je klaar bent om te eten: gooi alle groenten bij de saus in de wok, doe er de komkommer en taugé bij en schep even goed om. Niet meer laten bakken hoor: gewoon even doorwarmen. De ei-schijfjes op tafel erbij zetten, of de groenten in een schaal doen en het ei eroverheen verdelen. Eten met de rijst.
Een echt héél-super ongelooflijk makkelijk recept voor als je niet veel tijd hebt en toch zin hebt in gado gado
Ik loop al heel lang te zoeken naar wokgroenten die je kant en klaar kunt kopen en waarin géén prei is verwerkt. Nou, dat is bijna onmogelijk: écht in álle variaties zit prei. Wel lekker hoor, maar nu juist niet voor een makkelijke gado gado. En dat is waar ik naar zocht, want het is zo'n lekkere en gezonde maaltijd, maar best een beetje bewerkelijk, dus ik wilde kant en klare groenten hebben, die je in één klap even kon stomen in je vergiet, en dan klaar.
Ha, en ik heb het gevonden!!!!
De C-1000 heeft een slamix die gesneden en gewassen is en waarin groenten zitten die je ontzettend goed kunt gebruiken om éven te stomen, en
dan te eten met rijst en pindasaus en natuurlijk van die lekkere drumsticks uit de oven met honing en ketjap.
Dus: een zak Basis Slamix gesneden en gewassen (makkelijk!!) van de C 1000 (er zit in: Chinese kool, witte kool, peen, andijvie en radicchio rosso)
en een bakje taugé.
Wat doe je ermee: doe in een grote pan wat water, breng dit aan de kook en hang hier een vergiet in waarin je kunt stomen. Eerst de slamix: 2 minuten stomen, en dan de taugé erbij doen en nog maximaal 1 minuutje meestomen. Klaar is Kees. Goed afspoelen met koud water en laten uitlekken. Je eet de groeten koud, de pindasaus erbij moet heet zijn en de rijst ook!
De pindasaus erbij maken en de rijst. En eventueel de kipdrumsticks.
Als je vegetarisch wil eten: dan pak je even je wok erbij, en je wokt een blok tofu, dat je in stukjes hebt gesneden en bestrooid hebt met zout. Allemaal heerlijk!!
Ik loop al heel lang te zoeken naar wokgroenten die je kant en klaar kunt kopen en waarin géén prei is verwerkt. Nou, dat is bijna onmogelijk: écht in álle variaties zit prei. Wel lekker hoor, maar nu juist niet voor een makkelijke gado gado. En dat is waar ik naar zocht, want het is zo'n lekkere en gezonde maaltijd, maar best een beetje bewerkelijk, dus ik wilde kant en klare groenten hebben, die je in één klap even kon stomen in je vergiet, en dan klaar.
Ha, en ik heb het gevonden!!!!
De C-1000 heeft een slamix die gesneden en gewassen is en waarin groenten zitten die je ontzettend goed kunt gebruiken om éven te stomen, en
dan te eten met rijst en pindasaus en natuurlijk van die lekkere drumsticks uit de oven met honing en ketjap.
Dus: een zak Basis Slamix gesneden en gewassen (makkelijk!!) van de C 1000 (er zit in: Chinese kool, witte kool, peen, andijvie en radicchio rosso)
en een bakje taugé.
Wat doe je ermee: doe in een grote pan wat water, breng dit aan de kook en hang hier een vergiet in waarin je kunt stomen. Eerst de slamix: 2 minuten stomen, en dan de taugé erbij doen en nog maximaal 1 minuutje meestomen. Klaar is Kees. Goed afspoelen met koud water en laten uitlekken. Je eet de groeten koud, de pindasaus erbij moet heet zijn en de rijst ook!
De pindasaus erbij maken en de rijst. En eventueel de kipdrumsticks.
Als je vegetarisch wil eten: dan pak je even je wok erbij, en je wokt een blok tofu, dat je in stukjes hebt gesneden en bestrooid hebt met zout. Allemaal heerlijk!!