Het oorspronkelijke recept van dit gerecht stond in het Volkskrant magazine, maar dat was met groene asperges. Niet alleen erg duur, maar ook niet altijd te verkrijgen in de gewone "super" . Omdat broccoli qua smaak natuurlijk wel wat wegheeft van die sjieke groene slierten, dacht ik dat het daarmee ook best kon!!
Piet vond het ook erg lekker, héél belangrijk voor het publiceren van een recept!!
Onderstaand recept is voor 2 flinke eters. Ben je met 4 mensen, neem dan 8 eieren, 150 gram kaas, en een hele stronk broccoli. Van spinazie zou ik niet méér dan 6 ons nemen (2 zakken van 3 ons). Als je 2 zakken hebt van 4,5 ons, haal er dan 3 ons uit voor een lekkere spinazie-salade erbij (recept zal ik op de site zetten), met walnoten en feta of blauwschimmelkaas.
Ingrediënten voor de frittata (ca. 2 personen):
- een halve stronk broccoli (gebruik de andere helft voor een ander broccoli-recept, bv. de wokschotel met broccoli, die je dan aanvult met stukjes winterwortel: ook lekker!!)
- een zak kant- en klare spinazie van 3 of 4,5 ons, afhankelijk wat er ligt in je super
- 4 eieren
- een scheutje room (kookroom/slagroom/soja-room), maar je kunt dat ook weglaten hoor! Het mag trouwens ook een scheutje melk zijn!
- 100 gram geraspte kaas (of gebruik feta, wat óók heel lekker is)
- peper en zout en als je het in huis hebt: een half theelepeltje Koenjit.
Bereiding:
- Verwarm de oven op 175 graden
- snij de broccoli in roosjes en die roosjes in vrij dunne plakjes en leg ze in een ronde ovenschaal van ca. 20 cm doorsnee
- bestrooi ze met peper en zout en zet in de oven voor 15 minuten
- Gooi intussen de zak spinazie in de wok en wok ongeveer 4 minuten tot de spinazie goed geslonken is, maar nog geen natte klets....
- Leg de spinazie op een plank en snij hem wat kleiner
- Pak een kom, breek hierin de eieren, doe er zout/peper en koenjit bij, én de kaas en het scheutje room of melk. Klop even los.
- haal de broccoli uit de oven en zet op je fornuis
- Doe dan de spinazie bij het ei-mengsel en giet dit alles over de broccoli in de ovenschaal.
- Voor een extra-feestelijke aankleding, kun je er nog wat geschaafde amandelen overheen strooien!
- zet terug in de oven en laat het hier 25 minuten in staan tot het mooi gaar is. (Gooi 10 minuutjes voor de frittata klaar is, een afbakstokbroodje erbij in de oven!)