Fricassee van kip.
Dit recept wil ik op mijn site zetten, omdat ik het zo lekker vind en het heel regelmatig maak. Het is niet moeilijk, én je kunt er je restjes wijn en room mee opmaken (of nieuwe restjes maken voor andere gerechten)
Het "geheim" van de lekkere smaak van dit gerecht zit hem in het Franse zogenaamde "Bouquet garni". Een kruidenbuiltje dus, wat door mij vrij ruimschotig gehanteerd wordt. Ik gooi namelijk de kruiden die daarbij horen gewoon bij de stoofschotel en haal ze er ook niet meer uit, behalve natuurlijk het laurierblad.
Anders dan veel andere kruidencombinaties, gebruiken de Fransen vaak bladselderie en peterselie erbij. Samen met tijm en laurierblad heb je zálige smaakmakers! Varieer gerust zelf met hoe je het precies lekker vindt!
Ik heb geloof ik al ergens op de site vermeld hoe ik dat doe: ik koop op de markt of bij een Turkse winkel grote bossen kruiden. Thuis was ik die, maak ik ze fijn en vries ze in. Zo heb ik altijd wel voorraad van selderie en peterselie, maar ook van dille.
Je kunt natuurlijk ook bij de buurtsuper een bosje selderie en peterselie kopen voor het gemak, maar die van de markt zijn 5x zo groot voor nooit méér dan 1 euro.
Afijn, we kunnen aan de slag:
Ingrediënten voor 4 personen:
Bereiding:
Lekker met aardappeltjes, of met rijst of zoiets én een simpele tomatensalade: gewoon lekkere tomaten kopen, en een rode ui flinterdun snijden, door de in plakken of stukken gesneden tomaten husselen met zout/peper, olie en (balsamico of rode wijn-) azijn erdoor. Eet smakelijk!!
Dit recept wil ik op mijn site zetten, omdat ik het zo lekker vind en het heel regelmatig maak. Het is niet moeilijk, én je kunt er je restjes wijn en room mee opmaken (of nieuwe restjes maken voor andere gerechten)
Het "geheim" van de lekkere smaak van dit gerecht zit hem in het Franse zogenaamde "Bouquet garni". Een kruidenbuiltje dus, wat door mij vrij ruimschotig gehanteerd wordt. Ik gooi namelijk de kruiden die daarbij horen gewoon bij de stoofschotel en haal ze er ook niet meer uit, behalve natuurlijk het laurierblad.
Anders dan veel andere kruidencombinaties, gebruiken de Fransen vaak bladselderie en peterselie erbij. Samen met tijm en laurierblad heb je zálige smaakmakers! Varieer gerust zelf met hoe je het precies lekker vindt!
Ik heb geloof ik al ergens op de site vermeld hoe ik dat doe: ik koop op de markt of bij een Turkse winkel grote bossen kruiden. Thuis was ik die, maak ik ze fijn en vries ze in. Zo heb ik altijd wel voorraad van selderie en peterselie, maar ook van dille.
Je kunt natuurlijk ook bij de buurtsuper een bosje selderie en peterselie kopen voor het gemak, maar die van de markt zijn 5x zo groot voor nooit méér dan 1 euro.
Afijn, we kunnen aan de slag:
Ingrediënten voor 4 personen:
- 4 flinke kippenpoten of kipkarbonades of zoiets
- een bakje champignons
- 100 ml witte wijn
- ca. 2 dl.warm water
- 1 kippenbouillonblokje
- een bouquet garni (ca. 7 takjes kleingesneden selderie, 7 takjes fijngesneden peterselie, 7 takjes fijngesneden verse tijm of 2 theelepels gedroogde tijm, 2 laurierblaadjes)
- 100 ml. kookroom
Bereiding:
- Doe zout en peper op de kippenpoten en braad ze lekker bruin in een pan met een scheut olie
- maak intussen de champignons schoon en snij ze door de helft
- haal de poten uit de pan en bak in hetzelfde braadvet de champignons een minuut of 3
- doe de poten weer in de pan bij de champignons, giet er de wijn bij en het water en voeg toe: het bouillonblokje en de kruiden
- laat zo ongeveer 45 minuten stoven, of net zolang tot de pootjes helemaal gaar zijn
- giet er dan voorzichtig de room bij, schep goed door (eigenlijk is het makkelijkst als je de pootjes er weer even uit haalt!). Haal het laurierblaadje uit de pan, en warm alles nog even goed door. Proeven of er nog kruiderijen bij moeten.
Lekker met aardappeltjes, of met rijst of zoiets én een simpele tomatensalade: gewoon lekkere tomaten kopen, en een rode ui flinterdun snijden, door de in plakken of stukken gesneden tomaten husselen met zout/peper, olie en (balsamico of rode wijn-) azijn erdoor. Eet smakelijk!!