Eindelijk dit toetje op mijn site. Ik heb het al heel vaak gemaakt, meestal heb ik de ingrediënten wel in huis, en iedereen vindt het lekker (behalve onze Robbert dan, hoewel die toch eigenlijk álle toetjes lekker vindt, als het tenminste maar aardbeienijs is!!).
Het is een toetje dat je minstens 8 uur vóór je het eet moet maken, want het moet een hele tijd in de vriezer staan, omdat het een soort half ijs/half puddingtoetje is.
Het is een recept uit de Foodies, een heel fijn kookblad, waar ik eigenlijk altijd wel iets uit haal wat lekker is en niet zo moeilijk te maken.
Maar hier dus het toetje:
Ingrediënten voor 4-6 personen
Bereiding:
Het is een toetje dat je minstens 8 uur vóór je het eet moet maken, want het moet een hele tijd in de vriezer staan, omdat het een soort half ijs/half puddingtoetje is.
Het is een recept uit de Foodies, een heel fijn kookblad, waar ik eigenlijk altijd wel iets uit haal wat lekker is en niet zo moeilijk te maken.
Maar hier dus het toetje:
Ingrediënten voor 4-6 personen
- 4 eetlepels oplos-espressopoeder (dat zijn 4 van die langwerpige zakjes van Nescafé);
- 250 ml. slagroom
- 2 eieren
- 75 gram suiker
- snufje zout
- voor de garnering: wat cacaopoeder, en/of wat chocolade-koffieboontjes, of gewoon wat geraspte chocola, of wat verkruimelde amaretti-koekjes, of hazelnoten in chocola (of allemaal)
- Hoeft niet persé, maar is wél heel lekker én vermeerdert de massa van het toetje nog wat (voor de lekkerbekken, én het toetje is dan zéker genoeg voor 6 personen): een zak mokkaschuimkoekjes die je lichterlijk op hun kop timmert: niet tot gruis, gewoon grove stukken.
Bereiding:
- Los de oploskoffie op in 2 eetlepels warm water en laat afkoelen
- klop in een vrij grote kom de slagroom lobbig (dus niet stijf) en spatel er de koffie doorheen. Zet hem in de koelkast. (hier moet dadelijk de rest van de semifreddo, dus de eieren bij.
- het eiwit van de dooiers scheiden en de eiwitten stijfkloppen met een snufje zout
- een pannetje met een bodempje water op het vuur zetten, dit opwarmen tot het net niet kookt en een kom in de pan hangen waarin je de dooiers en de suiker schuimig klopt. Die kom moet niet in het water hangen, maar erboven, zodat hij warm wordt van de "stoom" van het hete water. Ik gebruik altijd een beslagkom van dik plastic. Deze techniek heet "Au bain Marie" .
- Als de eidooiers goed schuimig zijn, kom uit de pan halen.
- 2 minuutjes laten afkoelen, dan voorzichtig door de slagroom spatelen (dus niet roeren: blijven scheppen!)
- daarna het eiwitschuim erdoorheen spatelen (en nog eventueel de mokkaschuimkoekjes) en het mengsel verdelen over
- ófwel meerdere vormpjes die je tevoren even hebt uitgespoeld met water en op z'n kop hebt laten uitlekken,
- ófwel een grotere vorm die je op dezelfde manier hebt voorbereid (b.v. cakevorm of tulbandvorm)
- Dek de vorm of vormpjes af met vershoudfolie en zet ze minimaal 8 uur in de diepvries
- Zet de semifreddo vóór het serveren ongeveer 15 minuten in de koelkast. Stort ze op bordjes of op een mooi bord en versier hem met de dingen die boven bij de ingrediënten staan. Het storten is echt niet moeilijk als je met een scherp mesje de randen wat los snijdt, én je de onderkant van de vorm even in warm water houdt (ongeveer 5 seconden). Als je een geschulpte rand hebt aan je vorm en je kunt de semifreddo niet los snijden, dan even de hele vorm een aantal seconden in een bak met warm water houden (liefst geen water erin laten lopen!)

En dit zegt volgens mij genoeg!!