Eendenborst is héél erg lekker (vind ik), het is niet zo heel erg duur voor als je een lekker etentje wil geven. Ik ken niemand die deze tamme versie niét lust (écht, eerlijk niet!), het is overal mee te combineren qua groenten e.d.. Dus: redenen genoeg om het eens te maken!!
Eendenborst: voor 6 personen: 3 eendenborsten
Reken 1 borst voor 2 personen: dit is ruim voldoende in een etentje met 2 voorgerechten!
Als je een eendenborst uit de verpakking haalt, dan zie je dat er aan één kant een dik stuk vel/vet zit.
Dit NIET erafhalen!! Je gaat het niet opeten, maar het moet wel met vel en al klaargemaakt worden.
Zoals bij alle vlees, moet je het op kamertemperatuur braden.
Dit kun je 's-ochtends doen: haal het uit de verpakking; strooi zout en peper op allebei de kanten. Verhit een scheut olie in een koekenpan en laat deze warm worden.
Braad dan de eendenborst éérst 4 minuten op hoog vuur aan de velkant, en dan nog 2 minuten op de vleeskant. Haal uit de pan en leg op een rooster dat je in de oven kunt schuiven.
Als je dit ruim tevoren doet, leg dan het vlees op een koele plek tot je het in de oven gaat garen.
Zo'n 3 kwartier voordat je het gaat eten, zet je de oven aan op maximaal 175 graden en je legt de eendenborsten weer in de keuken, zodat ze op kamertemperatuur komen. Als de oven na ca. een kwartiertje op temperatuur is, dan steek je de vleesthermometer in de eendenborst: in het stukje rood vlees, en zó dat de punt van de thermometer zo ongeveer in het midden van het vlees zit.
Dan het rekje in de oven en na ongeveer 20 minuten zal de kerntemperatuur op 53 liggen. Dan moeten de borsten eruit. Je legt ze op een plank en legt er een stukje aluminiumfolie op. Niet eromheenvouwen, gewoon erop leggen. Je laat het zo 10 minuten liggen.
Dan haal je het vlees van het vel (je wipt het er heel gemakkelijk vanaf), en snij je het in mooie plakjes. Op elk bord de plakjes van een halve eendenborst, sausje erover schenken, en je hebt een héérlijk gerecht!!
Saus met balsamico:(6 personen) Je kunt dit helemaal vantevoren (2 dagen b.v.) doen en zelfs invriezen als je het langer tevoren doet.
Ingrediënten:
Eendenborst: voor 6 personen: 3 eendenborsten
Reken 1 borst voor 2 personen: dit is ruim voldoende in een etentje met 2 voorgerechten!
Als je een eendenborst uit de verpakking haalt, dan zie je dat er aan één kant een dik stuk vel/vet zit.
Dit NIET erafhalen!! Je gaat het niet opeten, maar het moet wel met vel en al klaargemaakt worden.
Zoals bij alle vlees, moet je het op kamertemperatuur braden.
Dit kun je 's-ochtends doen: haal het uit de verpakking; strooi zout en peper op allebei de kanten. Verhit een scheut olie in een koekenpan en laat deze warm worden.
Braad dan de eendenborst éérst 4 minuten op hoog vuur aan de velkant, en dan nog 2 minuten op de vleeskant. Haal uit de pan en leg op een rooster dat je in de oven kunt schuiven.
Als je dit ruim tevoren doet, leg dan het vlees op een koele plek tot je het in de oven gaat garen.
Zo'n 3 kwartier voordat je het gaat eten, zet je de oven aan op maximaal 175 graden en je legt de eendenborsten weer in de keuken, zodat ze op kamertemperatuur komen. Als de oven na ca. een kwartiertje op temperatuur is, dan steek je de vleesthermometer in de eendenborst: in het stukje rood vlees, en zó dat de punt van de thermometer zo ongeveer in het midden van het vlees zit.
Dan het rekje in de oven en na ongeveer 20 minuten zal de kerntemperatuur op 53 liggen. Dan moeten de borsten eruit. Je legt ze op een plank en legt er een stukje aluminiumfolie op. Niet eromheenvouwen, gewoon erop leggen. Je laat het zo 10 minuten liggen.
Dan haal je het vlees van het vel (je wipt het er heel gemakkelijk vanaf), en snij je het in mooie plakjes. Op elk bord de plakjes van een halve eendenborst, sausje erover schenken, en je hebt een héérlijk gerecht!!
Saus met balsamico:(6 personen) Je kunt dit helemaal vantevoren (2 dagen b.v.) doen en zelfs invriezen als je het langer tevoren doet.
Ingrediënten:
- 1 sjalot
- 1 teentje knoflook
- 3 eetlepels balsamicoazijn
- 2 dl. port
- 3 dl. rode wijn
- een pot gevogeltefond
- een takje rozemarijn (of 1 theelepel gedroogde rozemarijn)
- wat dikker maken met maizena