Ideeën voor een Kerstdiner

Alle bladen staan vol met ideeën voor Kerstdiners. Maar het zijn wel héél véél recepten en wat is nu goed om te doen, wat kun je voorbereiden en wat is lekker.
Ik hou zelf helemaal niet zo van al die kant- en klare dingen, maar ik snap best dat ze een uitkomst zijn voor mensen die niet graag in de keuken staan.
Ik ben eens gaan snuffelen in mijn eigen recepten en ik wil hier op deze pagina een voorstel doen voor een kerstdinertje, wat niet té moeilijk is, wat natuurlijk gezond is, wat je kunt voorbereiden en misschien wel het belangrijkste: wat lekker is.
Ik heb voorstellen voor een dinertje wat bestaat uit 2 voorgerechten: een koud gerecht met gerookte zalm, dan een soepje; een hoofdgerecht en een toetje. De hoeveelheden zijn voor 6 personen.
Ik hou zelf helemaal niet zo van al die kant- en klare dingen, maar ik snap best dat ze een uitkomst zijn voor mensen die niet graag in de keuken staan.
Ik ben eens gaan snuffelen in mijn eigen recepten en ik wil hier op deze pagina een voorstel doen voor een kerstdinertje, wat niet té moeilijk is, wat natuurlijk gezond is, wat je kunt voorbereiden en misschien wel het belangrijkste: wat lekker is.
Ik heb voorstellen voor een dinertje wat bestaat uit 2 voorgerechten: een koud gerecht met gerookte zalm, dan een soepje; een hoofdgerecht en een toetje. De hoeveelheden zijn voor 6 personen.
Crèpe met gerookte zalm met dille, rucola en rucola-olie

Iedereen die ik ken, vindt dit een heerlijk hapje. Onze Willem eet er zelfs zijn vingers bij op.
Meestal maak ik het als feestelijk hapje, zoals het hiernaast staat afgebeeld, maar als je 1 crèpe in 3 stukken snijdt, je het op een bordje legt, en er rucola-olie omheen druppelt, dan is het een super-voorgerecht!
Omdat het Kerstmis is, vraag ik je om de crèpejes zelf te bakken: dat máákt het namelijk hélemaal!!
Je kunt dit ruim tevoren doen en ze invriezen: gebruik hiervoor een 3 liter ziplock zak die je bij de Action, de Ikea ofzo koopt. Je kunt ze hier gewoon plat inleggen, zak dicht en in je diepvries doen. Op Kerstdag kun je ze eruit halen, beleggen met de zalm, oprollen, in stukjes snijden en in de ijskast bewaren tot een uurtje vóór het dinertje. De rucola-olie kun je de dag tevoren maken, de zalmvulling ook al, dus op Kerstdag zelf hoef je het alleen af te werken.
Ingrediënten:
Voor de crèpe-jes:
Dit beslag is zeker voldoende voor zo'n 7 à 8 hele dunne flensjes. Ikzelf gebruik altijd een juslepel om het beslag in het pannetje te gooien. Ongeveer 1,5 voor één flensje en dan heel goed ronddraaien en misschien nog een beetje erbij doen aan de zijkanten om er een mooie ronde flens van te maken.
Laten afkoelen en eventueel invriezen (zoals ik boven heb beschreven).
Voor de vulling en de olie:
Bereiding: (dit kan een dag vantevoren)
Afwerking:
Op de dag zelf: haal 's-ochtends de flensjes uit de diepvries en laat, gewoon in de keuken, ontdooien. In de middag kun je dan de flensjes besmeren met het zalmmengsel en oprollen: Dat doe je als volgt: leg een flensje op een stukje plasticfolie dat ongeveer zo groot is als het flensje. Verdeel de zalm in 6 porties en besmeer elk flensje met zo'n portie. Verdeel dan wat blaadjes rucola over het flensje. Rol het op en vouw er dan de plasticfolie omheen. Leg de rolletjes terug in de ijskast. Bewaar ongeveer 6 mooie blaadjes rucola voor de garnering.
1 uur vóór het eten: haal alles uit de ijskast en laat alles op kamertemperatuur komen.
Zet 6 borden klaar, snij de flensjes elk in 3 stukken, leg die in het midden van het bord, klop de rucola-olie nog even met een lepel goed door, en sprenkel de olie om de stukjes heen die op het bord liggen. Leg op de flensjes nog een blaadje rucola.
Meestal maak ik het als feestelijk hapje, zoals het hiernaast staat afgebeeld, maar als je 1 crèpe in 3 stukken snijdt, je het op een bordje legt, en er rucola-olie omheen druppelt, dan is het een super-voorgerecht!
Omdat het Kerstmis is, vraag ik je om de crèpejes zelf te bakken: dat máákt het namelijk hélemaal!!
Je kunt dit ruim tevoren doen en ze invriezen: gebruik hiervoor een 3 liter ziplock zak die je bij de Action, de Ikea ofzo koopt. Je kunt ze hier gewoon plat inleggen, zak dicht en in je diepvries doen. Op Kerstdag kun je ze eruit halen, beleggen met de zalm, oprollen, in stukjes snijden en in de ijskast bewaren tot een uurtje vóór het dinertje. De rucola-olie kun je de dag tevoren maken, de zalmvulling ook al, dus op Kerstdag zelf hoef je het alleen af te werken.
Ingrediënten:
Voor de crèpe-jes:
- 100 gram bloem
- 1 snufje zout
- 2 eieren
- 250 gram melk
- 25 gram gesmolten boter
- De bloem zeven, en toevoegen: een snufje zout, de eieren en beetje bij beetje de 250 ml. melk en de gesmolten boter.
- Goed mengen en een half uurtje laten staan.
- Daarna in een beetje olie en een kleine koekenpan van niet meer dan 20 cm. de flensjes bakken.
Dit beslag is zeker voldoende voor zo'n 7 à 8 hele dunne flensjes. Ikzelf gebruik altijd een juslepel om het beslag in het pannetje te gooien. Ongeveer 1,5 voor één flensje en dan heel goed ronddraaien en misschien nog een beetje erbij doen aan de zijkanten om er een mooie ronde flens van te maken.
Laten afkoelen en eventueel invriezen (zoals ik boven heb beschreven).
Voor de vulling en de olie:
- 2 ons gerookte zalm
- 125 gram crème fraiche
- een bosje verse dille
- een zakje rucola van ca. 75 of 100 gram (dat ligt aan de super, waar je boodschappen doet)
- 1 dl. olijfolie/zout en peper
Bereiding: (dit kan een dag vantevoren)
- Snij de zalm in kleine stukjes
- knip de dille met een schaartje in kleine sprietjes (stukjes). De dikste stukken van de stelen weggooien
- vermeng de zalm en dille met de crème fraiche (rustig erdoor scheppen).
- zet tot gebruik in de ijskast
- pureer 25 gram van de rucola met een staafmixer, (of in een keukenmachine of blender), maak op smaak met zout en peper
- zet tot gebruik in de ijskast
Afwerking:
Op de dag zelf: haal 's-ochtends de flensjes uit de diepvries en laat, gewoon in de keuken, ontdooien. In de middag kun je dan de flensjes besmeren met het zalmmengsel en oprollen: Dat doe je als volgt: leg een flensje op een stukje plasticfolie dat ongeveer zo groot is als het flensje. Verdeel de zalm in 6 porties en besmeer elk flensje met zo'n portie. Verdeel dan wat blaadjes rucola over het flensje. Rol het op en vouw er dan de plasticfolie omheen. Leg de rolletjes terug in de ijskast. Bewaar ongeveer 6 mooie blaadjes rucola voor de garnering.
1 uur vóór het eten: haal alles uit de ijskast en laat alles op kamertemperatuur komen.
Zet 6 borden klaar, snij de flensjes elk in 3 stukken, leg die in het midden van het bord, klop de rucola-olie nog even met een lepel goed door, en sprenkel de olie om de stukjes heen die op het bord liggen. Leg op de flensjes nog een blaadje rucola.
Venkelcrèmesoep

foto: guido de vliegher
Dit recept staat bij de soepen.
Hoofdgerecht: Ossenhaas (of entrecote) met rode wijnsaus met rozemarijn, vergezeld van allerlei leuk spul
Toevoeging na lezing Sligro-folder: Tamme eendenborst met balsamico-saus

Ik word altijd blij van een goed-geslaagd etentje, en dan zéker met Kerstmis natuurlijk!
Maar allerlei moeilijke toestanden maken, dat vind ik niet zo geslaagd: geef mij maar een goed stukje vlees of vis met een super-sausje en wat lekkere groenten/bijgerechten. Ik ben niet erg van al die frutsels op je bord, maar misschien ook omdat ik daarin niet zo goed ben hoor!
Kijk ook naar je portemonnee: als je een lekker stuk vlees op de kop kunt tikken, wat iets minder duur is, bv. gewone biefstuk of rosbief, dan is dat ook prima! En misschien hou je niet zo van rundvlees, maar vind je een stuk lamsbout een tractatie: ook gewoon doen. Eigenlijk is de bereiding van al dat vlees hetzelfde: dat heb ik al beschreven bij "feestelijke gerechten" . (Alleen de kernthemperatuur van lamsvlees is 63 graden, dus hoger dan bij biefstuk, dus gewoon even iets langer in de oven laten staan)
Wat het vlees betreft: dat heb ik volgens mij al goed genoeg beschreven bij een stukje mooi vlees bakken onder het hoofdstuk :"feestelijke gerechten".
Neem voor 6 personen ongeveer 8 à 9 ons vlees. Dat is genoeg voor bij zo'n etentje! Bak en bereid het vlees zoals al eerder beschreven.
Ook dit kun je dus voorbereiden: 's-ochtends het vlees bakken en vóór het eten de oven in en daarna laten rusten.
De saus kun je ook al lang tevoren maken en invriezen en ontdooien!! Geen gepruts op de dag zelf dus: gewoon alleen maar opwarmen in een pannetje: over het vlees schenken en de rest in een sauskommetje erbij doen. In plaats van de thym die in het recept staat, kun je voor de Kerst 2 theelepels gedroogde rozemarijn toevoegen.
Maar allerlei moeilijke toestanden maken, dat vind ik niet zo geslaagd: geef mij maar een goed stukje vlees of vis met een super-sausje en wat lekkere groenten/bijgerechten. Ik ben niet erg van al die frutsels op je bord, maar misschien ook omdat ik daarin niet zo goed ben hoor!
Kijk ook naar je portemonnee: als je een lekker stuk vlees op de kop kunt tikken, wat iets minder duur is, bv. gewone biefstuk of rosbief, dan is dat ook prima! En misschien hou je niet zo van rundvlees, maar vind je een stuk lamsbout een tractatie: ook gewoon doen. Eigenlijk is de bereiding van al dat vlees hetzelfde: dat heb ik al beschreven bij "feestelijke gerechten" . (Alleen de kernthemperatuur van lamsvlees is 63 graden, dus hoger dan bij biefstuk, dus gewoon even iets langer in de oven laten staan)
Wat het vlees betreft: dat heb ik volgens mij al goed genoeg beschreven bij een stukje mooi vlees bakken onder het hoofdstuk :"feestelijke gerechten".
Neem voor 6 personen ongeveer 8 à 9 ons vlees. Dat is genoeg voor bij zo'n etentje! Bak en bereid het vlees zoals al eerder beschreven.
Ook dit kun je dus voorbereiden: 's-ochtends het vlees bakken en vóór het eten de oven in en daarna laten rusten.
De saus kun je ook al lang tevoren maken en invriezen en ontdooien!! Geen gepruts op de dag zelf dus: gewoon alleen maar opwarmen in een pannetje: over het vlees schenken en de rest in een sauskommetje erbij doen. In plaats van de thym die in het recept staat, kun je voor de Kerst 2 theelepels gedroogde rozemarijn toevoegen.
Tamme Eendenborst (écht heel makkelijk en lekker!!!!)

kookrecepten.wordpress.com
Eendenborst: voor 6 personen: 3 eendenborsten
Reken 1 borst voor 2 personen: dit is ruim voldoende in een etentje met 2 voorgerechten!
Als je een eendenborst uit de verpakking haalt, dan zie je dat er aan één kant een dik stuk vel/vet zit.
Dit NIET erafhalen!! Je gaat het niet opeten, maar het moet wel met vel en al klaargemaakt worden.
Zoals bij alle vlees, moet je het op kamertemperatuur braden.
Dit kun je 's-ochtends doen: haal het uit de verpakking; strooi zout en peper op allebei de kanten. Verhit een scheut olie in een koekenpan en laat deze warm worden. Braad dan de eendenborst éérst 4 minuten op hoog vuur aan de velkant, en dan nog 2 minuten op de vleeskant. Haal uit de pan en leg op een rooster dat je in de oven kunt schuiven.
Als je dit ruim tevoren doet, leg dan het vlees op een koele plek tot je het in de oven gaat garen.
Zo'n 3 kwartier voordat je het gaat eten, zet je de oven aan op maximaal 175 graden en je legt de eendenborsten weer in de keuken, zodat ze op kamertemperatuur komen. Als de oven na ca. een kwartiertje op temperatuur is, dan steek je de vleesthermometer in de eendenborst: in het stukje rood vlees, en zó dat de punt van de thermometer zo ongeveer in het midden van het vlees zit.
Dan het rekje in de oven en na ongeveer 20 minuten zal de kerntemperatuur op 53 liggen. Dan moeten de borsten eruit. Je legt ze op een plank en legt er een stukje aluminiumfolie op. Niet eromheenvouwen, gewoon erop leggen. Je laat het zo 10 minuten liggen.
Reken 1 borst voor 2 personen: dit is ruim voldoende in een etentje met 2 voorgerechten!
Als je een eendenborst uit de verpakking haalt, dan zie je dat er aan één kant een dik stuk vel/vet zit.
Dit NIET erafhalen!! Je gaat het niet opeten, maar het moet wel met vel en al klaargemaakt worden.
Zoals bij alle vlees, moet je het op kamertemperatuur braden.
Dit kun je 's-ochtends doen: haal het uit de verpakking; strooi zout en peper op allebei de kanten. Verhit een scheut olie in een koekenpan en laat deze warm worden. Braad dan de eendenborst éérst 4 minuten op hoog vuur aan de velkant, en dan nog 2 minuten op de vleeskant. Haal uit de pan en leg op een rooster dat je in de oven kunt schuiven.
Als je dit ruim tevoren doet, leg dan het vlees op een koele plek tot je het in de oven gaat garen.
Zo'n 3 kwartier voordat je het gaat eten, zet je de oven aan op maximaal 175 graden en je legt de eendenborsten weer in de keuken, zodat ze op kamertemperatuur komen. Als de oven na ca. een kwartiertje op temperatuur is, dan steek je de vleesthermometer in de eendenborst: in het stukje rood vlees, en zó dat de punt van de thermometer zo ongeveer in het midden van het vlees zit.
Dan het rekje in de oven en na ongeveer 20 minuten zal de kerntemperatuur op 53 liggen. Dan moeten de borsten eruit. Je legt ze op een plank en legt er een stukje aluminiumfolie op. Niet eromheenvouwen, gewoon erop leggen. Je laat het zo 10 minuten liggen.
Dan haal je het vlees van het vel (je wipt het er heel gemakkelijk vanaf), en snij je het in mooie plakjes. Op elk bord de plakjes van een halve eendenborst, sausje erover schenken, en je hebt een héérlijk gerecht!!
Saus met balsamico:(6 personen) Je kunt dit helemaal vantevoren (2 dagen b.v.) doen en zelfs invriezen als je het langer tevoren doet.
Ingrediënten:
Bereiding:
Saus met balsamico:(6 personen) Je kunt dit helemaal vantevoren (2 dagen b.v.) doen en zelfs invriezen als je het langer tevoren doet.
Ingrediënten:
- 1 sjalot
- 1 teentje knoflook
- 3 eetlepels balsamicoazijn
- 2 dl. port
- 3 dl. rode wijn
- een pot gevogeltefond
- een takje rozemarijn (of 1 theelepel gedroogde rozemarijn)
- wat dikker maken met maizena
Bereiding:
- Verhit een scheutje olie in een pannetje en bak daarin het sjalotje en het teentje knoflook voor 3 minuten
- blus dit af met de eetlepels balsamico-azijn, en laat 3 minuten doorkoken tot de azijn bijna helemaal weg is
- voeg dan de port toe en kook deze (echt laten borrelen), zo'n 15 minuten
- dan de rode wijn erbij en die: 25 minuten laten borrelen
- daarna de fond in de pan doen, de rozemarijn erbij en dit zachtjes een half uurtje laten trekken
- De saus wat binden: 2 eetlepels maizena met 3 eetlepels water mengen, goed roeren. De saus aan de kook brengen; een scheutje maizena-mengsel erbij, roeren en kijken of er nóg een scheutje bij moet. Niet te dik maken, want dat is niet esthetisch-verantwoordelijk!!
Bijgerechten Kerstdiner

Aardappelgratins in muffinvorm (voor 6 personen: 2 per persoon; dus een muffinvorm vol)
Dit is een bijgerechtje wat leuk staat, omdat je per persoon 2 "nette" aardappelscakejes kunt serveren en dus geen flats aardappelpuree of een bussel gebakken krieltjes op een bord hoeft te "gooien".
Het is bovendien héél makkelijk om te maken, je kunt het de dag ervoor al maken en opwarmen, dus op de dag zelf: géén werk!
Ingrediënten:
Bereiding:
Tip: als je misschien met de Kerst truffelolie hebt, dan is het echt héél lekker, om door het aardappelmengsel 1 eetlepel van die truffelolie te doen (of naar smaak)
Dit is een bijgerechtje wat leuk staat, omdat je per persoon 2 "nette" aardappelscakejes kunt serveren en dus geen flats aardappelpuree of een bussel gebakken krieltjes op een bord hoeft te "gooien".
Het is bovendien héél makkelijk om te maken, je kunt het de dag ervoor al maken en opwarmen, dus op de dag zelf: géén werk!
Ingrediënten:
- 600 gram aardappelblokjes (voorgekookt, of zelf snijden en 8 minuten koken)
- 1,5 dl. melk
- 1,5 dl. slagroom
- 1 ei
- peper/zout/nootmuskaat/1 teentje geperste knoflook
- 50 gram geraspte kaas
Bereiding:
- Doe de oven aan op 175 graden
- Je muffinvorm: doe een druppie olijfolie in elk van de "gaatjes" en wrijf deze even uit met je vingers (mag ook met een keukenpapiertje hoor!)
- Meng het ei (losslaan), melk, slagroom, en kruiden (ook zout en peper) door elkaar en meng hier de aardappeltjes door. Doe dit mengsel in de muffinvormpjes (je krijgt er wel 12 mee gevuld)
- en bestrooi deze met de geraspte kaas.
- de vorm in de oven zetten en zo'n 35 minuten bakken. Even erin prikken om te kijken of de aardappeltjes gaar zijn. Niet meteen uit de vorm halen: dan vallen ze uit elkaar; dus wat laten afkoelen en liever voor het eten opwarmen.
- ze kunnen dus tevoren gemaakt worden en opgewarmd door ze ca. 15 minuutjes in een oven te doen van 150 graden.
Tip: als je misschien met de Kerst truffelolie hebt, dan is het echt héél lekker, om door het aardappelmengsel 1 eetlepel van die truffelolie te doen (of naar smaak)
Groene Groenten in room

Ik heb laatst deze groenten gemaakt voor een etentje, en ik vond ze héérlijk: ze zijn niet overheersend van smaak, lekker romig en ze hebben ook nog "beet".
Ingrediënten voor 6 personen:
Bereiding:
Ingrediënten voor 6 personen:
- 3 ons snijbonen (of haricots verts)
- 1,5 of 2 ons sugar snaps
- 3 ons doperwtjes (diepvries)
- 1 komkommer
- wat platte peterselie (kan gewoon uit de diepvries als je die daarin hebt liggen)
- wat geraspte schil van een citroen (1/2e ongeveer)
- 1 dl. kookroom
Bereiding:
- Schil de komkommer, en snij hem overlangs door de helft. Haal de zaakjes eruit en snij hem in reepjes van ongeveer 1/2e centimeter;
- doe de kookroom in een pan, voeg er zout en peper aan toe en kook de komkommer in ongeveer 10 minuten beetgaar. Laat even staan.
- Intussen: snij de snijbonen in mooie reepjes (eerst in 3 stukken en die stukken in smalle reepjes), of haal de haricots af als dat nog moet
- Maak de sugar snaps schoon
- stoom de snijbonen of haricots 3 minuten, voeg de sugar snaps en de doperwtjes erbij en stoom deze ook nog 4 minuten. Je kunt ze ook allemaal beetgaar koken hoor, maar bij stomen verlies je geen vitamines.
- Doe de groenten vlak voor het eten bij de komkommer, en verwarm ze.
- Doe ze in een schaal, doe er wat zout overheen, schep er ongeveer 2 eetlepels peterselie doorheen en rasp de citroenschil erboven.
Witlof met veldsla

Dit recept komt uit een boek van Albert Heyn, en is door zijn kleurencombinatie een pláátje
Voor minstens 6 personen:
Ingrediënten:
Bereiding:
Voor minstens 6 personen:
Ingrediënten:
- 2 sinaasappels
- 3 eetlepels witte balsamico
- 8 eetlepels walnootolie
- 4 kleine struikjes witlof
- ca. 150 gram veldsla
- 100 gram walnoten (Lidl), gebroken
Bereiding:
- Boen de sinaasappel goed schoon en rasp de oranje schil af.
- Klop in een mooie slaschaal de azijn met de walnootolie en sinaasappelrasp + zout en gemalen peper tot een dressing.
- Maak de blaadjes van de struikjes witlof los en halveer ze in de lengte. Verwijder de worteltjes van de veldsla. Schep de blaadjes witlof, de veldsla en noten door de dressing.
Stoofpeertjes

Altijd een groot succes, deze stoofpeertjes, éven schillen, dat is het werk, maar dan bij de vloeistof in de pan doen en laten koken. (het recept stond al op de site, ik heb het nog iets eenvoudiger gemaakt)
Ingrediënten: (6 personen: 2 per persoon)
Bereiding:
Ingrediënten: (6 personen: 2 per persoon)
- 12 stoofpeertjes (b.v. Gieser Wildeman)
- 2,5 dl. rode port
- 2,5 dl rode wijn
- 100 gram suiker
- 2 kaneelstokjes/ eventueel 1 steranijs, (of 3 kaneelstokjes)/ 1 kruidnagel
- schil van 1 citroen of 1 sinaasappel (de schil zo dun mogelijk afschillen zonder al teveel wit)
Bereiding:
- Schil de peertjes maar laat het steeltje eraan zitten. Zorg dat je de onderkant een beetje afsnijdt zodat het peertje blijft staan.
- Verhit in een pannetje de port met de wijn, suiker, kaneel, anijs, kruidnagel en schil
- Leg de peertjes in de pan en kook ze mooi donkerrood (draai ze af en toe om met 2 lepels om ze om en om rood te laten worden). Dit duurt ongeveer een uurtje.
- Haal de peertjes uit de pan, leg ze op een schaal en bindt het vocht eventueel een beetje met maizena (1 eetlepel maizena en iets meer dan een eetlepel water tot een papje roeren, zo min mogelijk vocht gebruiken, het is even een taai werkje, en bij het perenvocht doen, wat je eerst weer even aan de kook brengt. Maizena-papje erbij doen als dat vocht kookt!). Laat dan nog een klein minuutje doorkoken en giet dit over de peertjes.
- Laat alles afkoelen.
Toetje (semifreddo met cranberries) met vuurwerksterretjes

Deze foto is er een van het Internet, van boodschappen.nl
Het is maar voor het idee.
Ik wil voorstellen, om voor Kerstmis de Cranberrie-semifreddo te maken die al bij de toetjes op deze site staat.
Doe hem voor de Kerst in één vorm, ontdooi hem op tijd en stort hem op een mooi bord. Schep de saus eromheen en steek er dan een paar vuurwerksterretjes in. Of als je kleine vormpjes gebruik: doe dan in elk stukje een sterretje en steek aan.
Steek aan en zet zó op tafel: wat mooi!!!!
Het is maar voor het idee.
Ik wil voorstellen, om voor Kerstmis de Cranberrie-semifreddo te maken die al bij de toetjes op deze site staat.
Doe hem voor de Kerst in één vorm, ontdooi hem op tijd en stort hem op een mooi bord. Schep de saus eromheen en steek er dan een paar vuurwerksterretjes in. Of als je kleine vormpjes gebruik: doe dan in elk stukje een sterretje en steek aan.
Steek aan en zet zó op tafel: wat mooi!!!!