Toen wij een keer een feestje wilden houden, met eten erbij, wilde ik het thema de Franse keuken laten zijn. Maar dan gerechten maken die voor een buffet geschikt zijn. Ik had stoofpotten, hartige taarten, salades, etc. Ik wilde ook bouillabaise maken, maar dan een variant, waarbij onze gasten niet een hele vis met graat en al (zoals je in Marseille krijgt!) in hun plastic bordje gedeponeerd kregen: daar krijg je maar rotzooi van natuurlijk!! Ook mosselschelpen en andere schelpjes, die zo'n bord een hele uitdaging maken om te eten, maar die er dan ook weer érg aantrekkelijk uitzien, heb ik weggelaten. Wel wilde ik natuurlijk een goede smaak!!!! Ik hoop dat dat gelukt is met dit recept. Het lijken ook weer veel ingrediënten, maar het is écht de moeite waard het een keer te maken. Het zal zéker lukken, dus maak het gerust als je gasten krijgt. Doe er een lekker (stok) brood, of nog beter: een zelfgemaakt brood met olijven bij en een bakje rouille (een franse tomaten/paprika/knoflooksaus, die je op het brood moet smeren en kunt dopen in de soep, of - voor de nettere eters onder ons - gewoon erbij kunt eten. Het geeft een heerlijk extra tintje pittigheid aan de soep!!!
Ingrediënten
Bereiden
Lekker met brood en rouille!! (zelf maken of kopen in een goede super!)
Een recept voor rouille:
Alle ingrediënten in een keukenmachine fijnmalen, op smaak maken met peper en zout
Ingrediënten
- 4 teentjes knoflook
- 2 tl. Venkel- of anijszaad
- 1 ui
- 1 prei
- 1 venkelknol
- 1 gemiddelde winterwortel
- 2 aardappelen in stukjes
- 1 blik gepelde tomaten
- 1 sinaasappel (tenminste: een stukje schil van ca. 4 cm)
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 potten visfond (a 380 ml)
- 2,5 dl. water
- 3 visbouillontabletten
- 2 laurierblaadjes
- 4 takjes tijm (of 1 theelepel gedroogde tijm)
- 2 theelepels saffraandraadjes (je kunt die bij een Turkse winkel kopen als je super ze niet heeft)
- ca. 700 g visfilet (wit of rood, niet teveel zalm)
- 4 eetlepels pernod (of een andere anijsdrank)
- peper
- tabasco
- 1 zakje fruits de mer (vis ca. 350 g)
Bereiden
- Knoflook en ui pellen en fijn snipperen.
- Prei wassen en in dunne ringen snijden. Venkel wassen, kern verwijderen en in dunne schijfjes snijden. Winterwortel in kleine stukjes snijden. Sinaasappel goed schoonboenen en 1 stukje van 4 cm van de schil afsnijden.
- In pan olie verhitten en ui, knoflook, venkel, prei en winterwortel ca. 3 minuten fruiten.
- Venkel/ of anijszaad erboven strooien en ook 1 minuutje laten meebakken.
- Tomatenpuree erbij doen en 15 seconden mee laten bakken.
- Tomaten uit blik, aardappelstukjes, fond en 2,5 dl. water toevoegen en aan de kook brengen.
- Bouillontabletten erboven verkruimelen.
- Laurier, tijm, sinaasappelschil en saffraan toevoegen en soep zachtjes ca. 15 minuten laten koken.
- Intussen kabeljauw of andere vis in blokjes snijden.
- Pernod, visblokjes en fruits de mer toevoegen aan soep en ca. 10 minuten heel zachtjes laten koken.
- Laurier, tijm en sinaasappelschil verwijderen en soep op smaak brengen met peper en tabasco (druppelsgewijs, niet teveel want dit is héél heet).
- Eventueel nog een visbouillonblokje erbij doen.
Lekker met brood en rouille!! (zelf maken of kopen in een goede super!)
Een recept voor rouille:
- 4 takjes basilicum
- 1 rode paprika
- 2 tomaten
- 2 geweekte witte boterhammen zonder korst (10 minuutjes in wat lauw water weken, eruit halen en met een vork het vocht er zoveel mogelijk uitdrukken)
- 2 teentjes knoflook
- 2 dl. olijfolie
Alle ingrediënten in een keukenmachine fijnmalen, op smaak maken met peper en zout