Muffins of cupcakes

Van mijn Amerikaanse vriendin heb ik 20 jaar geleden muffins leren maken, lang voordat ze hier zo populair werden.
Een muffin-vorm meegenomen en zogenaamde "cups" , maatvormen, waarmee je werkt in Amerika. Dat is héél makkelijk: niks wegen, gewoon die cups volgooien en klaar.
Op een gegeven moment heb ik wel vanalles omgerekend naar grammen, maar ikzelf werk nog steeds het liefst met die cups. Omdat niet iedereen die dingen heeft, zal ik mijn recepten toch maar in grammen geven!
Ik heb voor de muffins een basisrecept, waarmee ik varieer: soms maak ik ze "naturel" , alhoewel dat natuurlijk saai is, maar als je ze versiert met vanalles wat tegenwoordig in de supers te krijgen is, worden ze toch heel leuk en feestelijk. Onze Nadine heeft dan ook nog zo'n Pyramide-achtige vorm die ze volzet met versierde muffins, en dat is niet alleen lekker, het staat heel erg gezellig op een feestje!!
Om te variëren op het basis-recept, gooi ik er op het laatst dingen bij: appelstukjes, rozijnen of bitterkoekjes geweekt in Amaretto, etc.
Ik zal later nog wel andere recepten voor muffins toevoegen!
Basisrecept:
Droge ingrediënten:
Natte ingrediënten:
Een muffinvorm en papieren muffinvormpjes.
Bereiding:
Dit basisrecept kun je aanvullen door:
Een muffin-vorm meegenomen en zogenaamde "cups" , maatvormen, waarmee je werkt in Amerika. Dat is héél makkelijk: niks wegen, gewoon die cups volgooien en klaar.
Op een gegeven moment heb ik wel vanalles omgerekend naar grammen, maar ikzelf werk nog steeds het liefst met die cups. Omdat niet iedereen die dingen heeft, zal ik mijn recepten toch maar in grammen geven!
Ik heb voor de muffins een basisrecept, waarmee ik varieer: soms maak ik ze "naturel" , alhoewel dat natuurlijk saai is, maar als je ze versiert met vanalles wat tegenwoordig in de supers te krijgen is, worden ze toch heel leuk en feestelijk. Onze Nadine heeft dan ook nog zo'n Pyramide-achtige vorm die ze volzet met versierde muffins, en dat is niet alleen lekker, het staat heel erg gezellig op een feestje!!
Om te variëren op het basis-recept, gooi ik er op het laatst dingen bij: appelstukjes, rozijnen of bitterkoekjes geweekt in Amaretto, etc.
Ik zal later nog wel andere recepten voor muffins toevoegen!
Basisrecept:
Droge ingrediënten:
- 250 gram bloem
- 125 suiker
- 1/2e tl zout
- 3 tl. bakpoeder (met een “bergje” erop), dit poeder is in zakjes te krijgen in de super, of in Natuurwinkels in potjes: wijnsteenpoeder.
- 1 zakje vanillesuiker
Natte ingrediënten:
- 1 ei, losgeklopt;
- 200 ml. melk
- 100 ml. maiskiem- of zonnebloemolie (géén olijfolie!)
- De geraspte schil van een citroen, of 2 tl gesuikerde citroenschil, of citroenaroma (2 tl),
Een muffinvorm en papieren muffinvormpjes.
Bereiding:
- Verwarm je oven voor op ca. 180 graden.
- Pak 2 kommen. Doe in de grootste de droge ingrediënten en meng deze goed door elkaar.
- Doe in de andere kom het ei, klop los, en voeg de andere natte ingrediënten toe. Zorg dat ze goed door elkaar geroerd worden.
- Gooi nu het natte spul bij het droge en schep ze door elkaar, maar niet te hard en niet teveel, er mogen nog gerust klontjes inzitten.
- De clou van muffins is, dat je het deeg zo min mogelijk “verstoort”, vandaar, dat je tevoren wel zowel de droge als de natte ingrediënten goed door elkaar moet roeren.
- Vul je muffinvorm met papieren vormpjes, vul deze met het beslag en bak zo’n 18 à 20 minuten in de voorverwarmde oven. Haal ze als ze er goed uitzien en gaar zijn (kun je eventueel checken met een satéprikker, deze moet er droog uitkomen als je ermee in een muffin steekt), uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.
Dit basisrecept kun je aanvullen door:
- het citroenaroma weg te laten, en op het laatst een in kleine stukjes gesneden appel met flink wat kaneel toe te voegen;
- in plaats van, of in aanvulling op de appel er een flinke handvol rozijnen bij te doen, ook met kaneel;
- appel met kaneel en in stukjes gehakte (of geslagen) noten bij te doen (zoals bv. amandelen of walnoten).
- Ongeveer 50 gram cacao aan de droge ingrediënten toe te voegen voor chocoladecake’jes
- 20 bitterkoekjes kleinmaken (ik scheur ze met de hand in stukjes), en overgieten met 5 eetlepels Amaretto. 15 minuten laten staan en deze op het laatst door het beslag scheppen. Ook voeg je dan aan het beslag 2 theelepels kaneel toe.