Crostini maken en beleggen: een paar suggesties!

Crostini zijn gegrilde sneetjes stokbrood. Ze zijn zelfgemaakt op zijn lekkerst. Het is echt héél makkelijk om ze te maken. Je neemt een stokbrood, wat je nog moet afbakken, snijdt die in mooie sneetjes, legt ze op het rooster van je oven, besprenkelt ze met wat olijfolie, je verwarmt je oven op 200 graden, schuift het rooster erin als de oven op temperatuur is, en bakt de broodjes ongeveer 15 minuten. Daarna kun je ze laten afkoelen, in een bus of plastic zak doen en ze - goed afgesloten - nog best een week bewaren.
Op de foto hiernaast had ik er al geitenkaas opgelegd voordat ik ze ging bakken. Toen de geitenkaas bedruppeld met wat honing. Dat gaat ook heel goed. Naderhand deze broodjes belegd met een party-augurkje: lekker!
Maar meestal maak ik ze zonder beleg, om er dan later van allerlei lekkers op te doen. Het zijn dus eigenlijk een soort eigengemaakte toastjes.
Hier nog wat suggesties voor makkelijk beleg (ze zijn trouwens ook érrug lekker met een olijventapenade!!)
Op de foto hiernaast had ik er al geitenkaas opgelegd voordat ik ze ging bakken. Toen de geitenkaas bedruppeld met wat honing. Dat gaat ook heel goed. Naderhand deze broodjes belegd met een party-augurkje: lekker!
Maar meestal maak ik ze zonder beleg, om er dan later van allerlei lekkers op te doen. Het zijn dus eigenlijk een soort eigengemaakte toastjes.
Hier nog wat suggesties voor makkelijk beleg (ze zijn trouwens ook érrug lekker met een olijventapenade!!)
- vermeng 1 ons ricotta met 2 tl mosterd, smeer dit op de crostini en leg er gerolde stukjes prosciutto op
- snij 2 tomaten in plakken, leg wat rucola op de crostini, daarop een plakje tomaat en daarop wat groene pesto
- wat blauwe kaas met uien- , appelchutney of rode bessengelei, gegarneerd met walnoot
- geitenkaas, belegd met wat zoets (zie boven), gegarneerd met wat rucola
- vermeng 1 ons roomkaas met ca. 3 zongedroogde tomaatjes (kleingesneden) op olie, met wat olie van die tomaatjes, een half bosje rucola (fijngesneden) en een uitgeperst teentje knoflook
- besmeer de crostini met boursin, leg er een stukje gerookte zalm op en wat kappertjes.
- Vermeng een blikje krab met 1 fijngesneden lente-uitje, 1 el creme fraiche of ricotta en het sap van 1 citroen.
- Vermeng 150 gram feta met 6 fijngesneden, gebakken bosuitjes en 25 in stukjes gesneden zwarte olijven.
- Vermeng ricotta met fijngesneden rucola, besmeer hiermee de crostini, leg er een half kerstomaatje op en een plakje basilicum
- Vermeng ricotta met fijngeknipte bieslook, besmeer hiermee de crostini dik, en leg er een reepje ansjovis op.
- Leg een stukje blauwe kaas op een crostini, leg hierop een plakje peer (met citroen besprenkeld) en garneer deze met een pecannootje (of wat waterkers)
- Besmeer de crostini met creme fraiche of ricotta, beleg met een stukje gerookte zalm en een schepje zalmeitjes.