Iedereen die ik ken, vindt dit een heerlijk hapje. Onze Willem eet er zelfs zijn vingers bij op.
Meestal maak ik het als feestelijk hapje, zoals het hierboven staat afgebeeld, maar als je 1 crèpe in 3 stukken snijdt, je het op een bordje legt, en er rucola-olie omheen druppelt, dan is het een super-voorgerecht!
Omdat het Kerstmis is, vraag ik je om de crèpejes zelf te bakken: dat máákt het namelijk hélemaal!!
Je kunt dit ruim tevoren doen en ze invriezen: gebruik hiervoor een 3 liter ziplock zak die je bij de Action, de Ikea ofzo koopt. Je kunt ze hier gewoon plat inleggen, zak dicht en in je diepvries doen. Op Kerstdag kun je ze eruit halen, beleggen met de zalm, oprollen, in stukjes snijden en in de ijskast bewaren tot een uurtje vóór het dinertje. De rucola-olie kun je de dag tevoren maken, de zalmvulling ook al, dus op Kerstdag zelf hoef je het alleen af te werken.
Ingrediënten:
Voor de crèpe-jes:
Dit beslag is zeker voldoende voor zo'n 7 à 8 hele dunne flensjes. Ikzelf gebruik altijd een juslepel om het beslag in het pannetje te gooien. Ongeveer 1,5 voor één flensje en dan heel goed ronddraaien en misschien nog een beetje erbij doen aan de zijkanten om er een mooie ronde flens van te maken.
Laten afkoelen en eventueel invriezen (zoals ik boven heb beschreven).
Voor de vulling en de olie:
Bereiding: (dit kan een dag vantevoren)
Afwerking:
Op de dag zelf: haal 's-ochtends de flensjes uit de diepvries en laat, gewoon in de keuken, ontdooien. In de middag kun je dan de flensjes besmeren met het zalmmengsel en oprollen: Dat doe je als volgt: leg een flensje op een stukje plasticfolie dat ongeveer zo groot is als het flensje. Verdeel de zalm in 6 porties en besmeer elk flensje met zo'n portie. Verdeel dan wat blaadjes rucola over het flensje. Rol het op en vouw er dan de plasticfolie omheen. Leg de rolletjes terug in de ijskast. Bewaar ongeveer 6 mooie blaadjes rucola voor de garnering.
1 uur vóór het eten: haal alles uit de ijskast en laat alles op kamertemperatuur komen.
Zet 6 borden klaar, snij de flensjes elk in 3 stukken, leg die in het midden van het bord, klop de rucola-olie nog even met een lepel goed door, en sprenkel de olie om de stukjes heen die op het bord liggen. Leg op de flensjes nog een blaadje rucola.
Meestal maak ik het als feestelijk hapje, zoals het hierboven staat afgebeeld, maar als je 1 crèpe in 3 stukken snijdt, je het op een bordje legt, en er rucola-olie omheen druppelt, dan is het een super-voorgerecht!
Omdat het Kerstmis is, vraag ik je om de crèpejes zelf te bakken: dat máákt het namelijk hélemaal!!
Je kunt dit ruim tevoren doen en ze invriezen: gebruik hiervoor een 3 liter ziplock zak die je bij de Action, de Ikea ofzo koopt. Je kunt ze hier gewoon plat inleggen, zak dicht en in je diepvries doen. Op Kerstdag kun je ze eruit halen, beleggen met de zalm, oprollen, in stukjes snijden en in de ijskast bewaren tot een uurtje vóór het dinertje. De rucola-olie kun je de dag tevoren maken, de zalmvulling ook al, dus op Kerstdag zelf hoef je het alleen af te werken.
Ingrediënten:
Voor de crèpe-jes:
- 100 gram bloem
- 1 snufje zout
- 2 eieren
- 250 gram melk
- 25 gram gesmolten boter
- De bloem zeven, en toevoegen: een snufje zout, de eieren en beetje bij beetje de 250 ml. melk en de gesmolten boter.
- Goed mengen en een half uurtje laten staan.
- Daarna in een beetje olie en een kleine koekenpan van niet meer dan 20 cm. de flensjes bakken.
Dit beslag is zeker voldoende voor zo'n 7 à 8 hele dunne flensjes. Ikzelf gebruik altijd een juslepel om het beslag in het pannetje te gooien. Ongeveer 1,5 voor één flensje en dan heel goed ronddraaien en misschien nog een beetje erbij doen aan de zijkanten om er een mooie ronde flens van te maken.
Laten afkoelen en eventueel invriezen (zoals ik boven heb beschreven).
Voor de vulling en de olie:
- 2 ons gerookte zalm
- 125 gram crème fraiche
- een bosje verse dille
- een zakje rucola van ca. 75 of 100 gram (dat ligt aan de super, waar je boodschappen doet)
- 1 dl. olijfolie/zout en peper
Bereiding: (dit kan een dag vantevoren)
- Snij de zalm in kleine stukjes
- knip de dille met een schaartje in kleine sprietjes (stukjes). De dikste stukken van de stelen weggooien
- vermeng de zalm en dille met de crème fraiche (rustig erdoor scheppen).
- zet tot gebruik in de ijskast
- pureer 25 gram van de rucola met een staafmixer, (of in een keukenmachine of blender), voeg de olie toe en maak op smaak met zout en peper
- zet tot gebruik in de ijskast
Afwerking:
Op de dag zelf: haal 's-ochtends de flensjes uit de diepvries en laat, gewoon in de keuken, ontdooien. In de middag kun je dan de flensjes besmeren met het zalmmengsel en oprollen: Dat doe je als volgt: leg een flensje op een stukje plasticfolie dat ongeveer zo groot is als het flensje. Verdeel de zalm in 6 porties en besmeer elk flensje met zo'n portie. Verdeel dan wat blaadjes rucola over het flensje. Rol het op en vouw er dan de plasticfolie omheen. Leg de rolletjes terug in de ijskast. Bewaar ongeveer 6 mooie blaadjes rucola voor de garnering.
1 uur vóór het eten: haal alles uit de ijskast en laat alles op kamertemperatuur komen.
Zet 6 borden klaar, snij de flensjes elk in 3 stukken, leg die in het midden van het bord, klop de rucola-olie nog even met een lepel goed door, en sprenkel de olie om de stukjes heen die op het bord liggen. Leg op de flensjes nog een blaadje rucola.