Citroentaart voor Pasen (maar ook lekker in de rest van het jaar!!)
Zelf ben ik dól op citroen. De gerapste schil ervan kan ik goed over vanalles heen eten. Voor een echte Franse citroentaart kun je mij 's-nachts wakkermaken, en dit allemaal, terwijl ik helemaal niet zo van zoetigheid en taarten houd (gelukkig). Maar van een citroentaart kan ik bijna niet afblijven.
In deze periode, waarin ik toch écht een paar kilo wil kwijtraken, zal ik hem zelf maar niet eten. Ik ga nog even zoeken naar iets met magere kwark en citroen voor mezelf!
Maar ik wilde niemand dit.recept onthouden: het lukt heus heel goed, is niet moeilijk!!
Je moet eerst het deeg maken en even laten rusten in de ijskast, dan bakken zonder vulling. Tijdens het bakken kun je de vulling maken en als die klaar is moet hij nog 25 minuutjes in de oven. Een kind kan de was doen. Het is wél fijn als je het deeg in een keukenmachien kunt maken, dat scheelt was kneedwerk. Maar als je die niet hebt: snel kneden om het deeg niet te warm te laten worden en de boter teveel te laten smelten.
Aan de slag nu!
Ingrediënten
Voor de deegbodem:
Voor de vulling:
Bereiding
Intussen:
Bestuif de taart met poedersuiker.
Succes en eet smakelijk!!!!
In deze periode, waarin ik toch écht een paar kilo wil kwijtraken, zal ik hem zelf maar niet eten. Ik ga nog even zoeken naar iets met magere kwark en citroen voor mezelf!
Maar ik wilde niemand dit.recept onthouden: het lukt heus heel goed, is niet moeilijk!!
Je moet eerst het deeg maken en even laten rusten in de ijskast, dan bakken zonder vulling. Tijdens het bakken kun je de vulling maken en als die klaar is moet hij nog 25 minuutjes in de oven. Een kind kan de was doen. Het is wél fijn als je het deeg in een keukenmachien kunt maken, dat scheelt was kneedwerk. Maar als je die niet hebt: snel kneden om het deeg niet te warm te laten worden en de boter teveel te laten smelten.
Aan de slag nu!
Ingrediënten
Voor de deegbodem:
- 250 gram bloem
- 125 gram koude boter in stukjes gesneden
- 2 eidooiers
- ½ zakje bakpoeder
- 80 gram suiker
- 2 gram zout
- ½ theelepel vanillextract.
- de schil van 1/2e citroen
Voor de vulling:
- 3 citroenen (maar in elk geval genoeg voor 175 ml. sap)
- 200 gram suiker
- 4 eieren
- 125 ml(1/8e l.) slagroom
- poedersuiker (om de taart mee te bestrooien)
Bereiding
- was de citroenen en rasp ze, waarbij je de rasp van een halve citroen even apart moet houden, of alvast in je keukenmachine moet "knikkeren"
- Kneed alle ingrediënten voor de bodem snel tot een deeg (of doe dit in je keukenmachine)
- zet het deeg, afgedekt met wat folie, ca. 30 minuten in de ijskast
- Zet nu de oven aan op 150 graden (en een electrische oven op 175 graden)
- Vet een springvorm van 24 of 26 cm. in.
- haal het deeg uit de ijskast en verdeel het over je springvorm
- prik er wat gaatjes in met een vork en bak het 25 minuten in de oven
Intussen:
- pers de citroenen uit en meet 175 ml. sap af
- klop de eieren met een handmixer samen met de suiker tot een dikke crème
- roer de slagroom, het citroensap en de rasp van de citroenen erdoorheen
- Als de taartbodem gebakken is: éven 10 minuutjes laten afkoelen, dan de citroencrème erin doen en nog 25 minuten in de oven laten bakken op dezelfde temperatuur.
Bestuif de taart met poedersuiker.
Succes en eet smakelijk!!!!