Gebraden kip met citroen (ca. 1,5 uur) voor 4 personen
Dit is een echt briljant recept, wat ik heel erg vaak klaarmaak: het is verrukkelijk, makkelijk, feestelijk en helemaal niet vet.
De smaak van deze malse kip is zó lekker: mijn man, mijn kinderen en (vleesetende) gasten zijn hier allemaal dol op. Ik serveer deze kip vaak met gebakken krieltjes, sla en appel- of een andere moes. Hoe simpel kan het zijn!! Je moet even rekening houden met de tijd: 45 minuten op zijn rug en 30 minuten op zijn buik, dan is de kip gaar. Ik moet natuurlijk zeggen: "haar" bij een kip, maar tegenwoordig ga ik op de markt bij de poelier 3 haantjes halen voor 10 euro. Die zijn veel smakelijker dan kippen uit de supermarkt, het zijn dieren die vrij vriendelijk opgroeien en weinig mensen willen die arme dieren, omdat ze geen eieren leggen....... Aan de slag nu: probeer het echt eens
Ingrediënten:
Bereiding:
Zet de kip op tafel en haal de citroen eruit. Oppassen dat je niet teveel in de citroen prikt, want dan spuit het vocht eruit
Het vocht dat uit de kip komt is heerlijk, schep het over de kip.
Eet b.v. met gebakken aardappelen (eventueel ook uit de oven) en salade.
Dit is een echt briljant recept, wat ik heel erg vaak klaarmaak: het is verrukkelijk, makkelijk, feestelijk en helemaal niet vet.
De smaak van deze malse kip is zó lekker: mijn man, mijn kinderen en (vleesetende) gasten zijn hier allemaal dol op. Ik serveer deze kip vaak met gebakken krieltjes, sla en appel- of een andere moes. Hoe simpel kan het zijn!! Je moet even rekening houden met de tijd: 45 minuten op zijn rug en 30 minuten op zijn buik, dan is de kip gaar. Ik moet natuurlijk zeggen: "haar" bij een kip, maar tegenwoordig ga ik op de markt bij de poelier 3 haantjes halen voor 10 euro. Die zijn veel smakelijker dan kippen uit de supermarkt, het zijn dieren die vrij vriendelijk opgroeien en weinig mensen willen die arme dieren, omdat ze geen eieren leggen....... Aan de slag nu: probeer het echt eens
Ingrediënten:
- 1 flinke kip
- zout en peper
- 1 citroen
- Eventueel, maar niet echt nodig: wat takjes rozemarijn, wat teentjes knoflook
Bereiding:
- verwarm de oven op 200 graden
- was de kip vanbinnen en vanbuiten met koud water en verwijder alle losse stukke vet; maar géén vel!
- dep de kip met keukenpapier goed droog;
- bestrooi hem goed met zout en peper, zowel van binnen als van buiten
- was de citroen en droog hem af. Prik er met een cocktailprikker of met een vork minstens 20 keer in
- doe de citroen in de buikholte van de kip en sluit de opening met prikkers (dit hoeft niet zo heel erg goed, gewoon om de citroen een beetje op zijn plaats te houden, je gebruikt hiervoor het vel van de kip);
- leg de kip eerst met de borst naar beneden in een braadslee. Er hoeft geen vet bij; Eventueel ook in zijn buikholte wat rozemarijn en knoflook doen.
- Draai hem na 45 minuten om en laat hem dan nog zo’n 40 minuten op zijn rug braden.
Zet de kip op tafel en haal de citroen eruit. Oppassen dat je niet teveel in de citroen prikt, want dan spuit het vocht eruit
Het vocht dat uit de kip komt is heerlijk, schep het over de kip.
Eet b.v. met gebakken aardappelen (eventueel ook uit de oven) en salade.