Een brood bakken zonder kneden
Recept voor een gewoon brood.
Je hebt alleen nodig: een grote kom om je deeg te laten rijzen (het verdubbelt ongeveer in volume), en een braadpan, die met deksel en al in de oven kan, op een temperatuur van 225 graden; het liefst een gietijzeren pan, anders een emaillen braadpan.
Ingrediënten:
Bereiding:
Het is heel lekker, om een handje zonnepitten door het brood te doen, af een handje sesamzaadjes, of pompoenpitten (allemaal te verkrijgen bij de Natuurwinkel, of bij de notenkraam op de markt). Nóg lekkerder wordt dat, als je die éven in een droge koekenpan roostert. Ik neem altijd een wat grotere hoeveelheid, die ik rooster, en dan in een bus bewaar. Dan heb ik even genoeg voor een paar broden. Je doet het handje pitten en/of zaden gewoon direct met de andere ingrediënten in de kom en mengt het dan door elkaar.
Hartig brood:
Ook is het heel lekker om een hartig "snoepbrood" te maken, wat je als soort hapje eet: lekker soppen in wat olijfolie en/of balsamico: héérlijk!
Voor het snoepbrood doe ik bij het deeg zoals ik dat boven heb beschreven:een stuk of 20 groene olijven, 20 zwarte olijven, 4 teentjes knoflook in plakjes, 8 zongedroogde tomaatjes in stukjes, 25 gram pijnboompitjes, wat verse rozemarijn en/of tijm (of van elk 2 theelepeltjes gedroogde). Soms doe ik er ook een handje walnoten in stukjes bij, en vervang ik de rozemarijn/tijm door salie. Je kunt zelf variëren, parmesaanse kaas met walnoten is ook heel lekker!!
Ik doe deze dingen bij het deeg, wanneer ik meel/zout/water door elkaar heb geroerd.
Volgende maand ga ik eens kijken hoe het gaat met zoet brood met rozijnen en krenten enzo.
Omdat ik zelf altijd mijn eigen brood bak, en dus veel meel gebruik, ga ik regelmatig naar de winkel van de Genneper Molen (ook de Collse watermolen heeft een eigen winkel, die op zaterdagochtend open is). Daar kun je allerlei leuke meel-mixen kopen om te variëren met je brood. Ook daar hebben ze zaden/noten/gist, etc.
Succes!!!!
Het is écht niet moeilijk: iedereen kan op deze manier zelf zijn brood bakken, zonder kneed- of broodmachines!
Je hebt alleen nodig: een grote kom om je deeg te laten rijzen (het verdubbelt ongeveer in volume), en een braadpan, die met deksel en al in de oven kan, op een temperatuur van 225 graden; het liefst een gietijzeren pan, anders een emaillen braadpan.
Ingrediënten:
- 250 gram (biologisch-) tarwemeel, of bloem
- 250 gram volkoren tarwemeel (of meergranenmeel, of roggemeel of zoiets)
- 1 zakje gist (of 10 gram gedoogde gist b.v. van Bruggeman)
- 10 gram zout
- 310 gram gewoon koud water (iets méér dan 3 dl.)
Bereiding:
- Meng alle ingrediënten door elkaar, pak het even met je handen vast om er één geheel van te maken, maar je hoeft niet te kneden.
- Doe het in een kom, en dek deze af met plasticfolie
- Laat het minimaal 12 uur staan, het liefst 15 uur (dus als je het 's-morgens om 8 uur bij elkaar doet, kun je het 's-avonds om 8 uur bakken)
- Na ca. 12 uur: vouw het deeg in de kom een keer of 4 "om", zodat je de lucht eruit duwt. Vorm het nu als een soort vloerbrood.
- Zet de pan in de oven, en doe hem aan op 225 graden. Als de oven op temperatuur is, doe je het brooddeeg in de pan, en de deksel er weer op. Laat dit 30 minuten bakken
- Na 30 minuten: de oven terugdraaien naar 200 graden, de deksel van de pan halen en nog 20 minuten laten bakken.
- Dan de pan uit de oven, het brood direct eruit halen en op een rooster helemaal laten afkoelen.
- Na ca. minimaal 2 uur snijden en invriezen (of meteen opeten natuurlijk)
Het is heel lekker, om een handje zonnepitten door het brood te doen, af een handje sesamzaadjes, of pompoenpitten (allemaal te verkrijgen bij de Natuurwinkel, of bij de notenkraam op de markt). Nóg lekkerder wordt dat, als je die éven in een droge koekenpan roostert. Ik neem altijd een wat grotere hoeveelheid, die ik rooster, en dan in een bus bewaar. Dan heb ik even genoeg voor een paar broden. Je doet het handje pitten en/of zaden gewoon direct met de andere ingrediënten in de kom en mengt het dan door elkaar.
Hartig brood:
Ook is het heel lekker om een hartig "snoepbrood" te maken, wat je als soort hapje eet: lekker soppen in wat olijfolie en/of balsamico: héérlijk!
Voor het snoepbrood doe ik bij het deeg zoals ik dat boven heb beschreven:een stuk of 20 groene olijven, 20 zwarte olijven, 4 teentjes knoflook in plakjes, 8 zongedroogde tomaatjes in stukjes, 25 gram pijnboompitjes, wat verse rozemarijn en/of tijm (of van elk 2 theelepeltjes gedroogde). Soms doe ik er ook een handje walnoten in stukjes bij, en vervang ik de rozemarijn/tijm door salie. Je kunt zelf variëren, parmesaanse kaas met walnoten is ook heel lekker!!
Ik doe deze dingen bij het deeg, wanneer ik meel/zout/water door elkaar heb geroerd.
Volgende maand ga ik eens kijken hoe het gaat met zoet brood met rozijnen en krenten enzo.
Omdat ik zelf altijd mijn eigen brood bak, en dus veel meel gebruik, ga ik regelmatig naar de winkel van de Genneper Molen (ook de Collse watermolen heeft een eigen winkel, die op zaterdagochtend open is). Daar kun je allerlei leuke meel-mixen kopen om te variëren met je brood. Ook daar hebben ze zaden/noten/gist, etc.
Succes!!!!
Het is écht niet moeilijk: iedereen kan op deze manier zelf zijn brood bakken, zonder kneed- of broodmachines!