Deze muffins lukken áltijd, en echt iedereen vindt ze lekker. Piet is niet zo'n enorme fan van muffins, maar deze mag ik altijd maken van hem.
Ze zijn ook heel presentabel voor als je gasten krijgt, de smaak spreekt iedereen wel aan, als je er 12 maakt en je hebt die niet direct nodig, vries je de rest in. Ook die smaken nog lekker.
Bovendien zijn blauwe bessen héél gezond, in de topping zit havermout, óók al zo gezond, en als je ze niet vers kunt krijgen: elke supermarkt heeft van die diepvriesfruitpakjes met blauwe bessen, dus je kunt ze elk seizoen maken.
In de muffins zit niet veel vet: maar 1 dl. olie in het beslag en 25 gram boter in de topping. Wel krijg je natuurlijk nog calorieën binnen door de suiker enzo, maar voor alle zoetigheid geldt dat je best af en toe iets ervan mag eten. En in dat opzicht zijn deze muffins geen slechte keus denk ik.
Genoeg mijn eigen waar aangeprezen! Hier is het recept:
Zet 1 grotere kom klaar en 2 vrij kleine + een muffinvorm en papieren muffinvormpjes
Ingrediënten:
Voor de muffins zelf:
- ca. 150 gram blauwe bessen
- 250 gram bloem
- 125 gram suiker
- 10 gram bakpoeder (als je zo'n zakje gebruikt, dan is 1 zakje ook wel goed hoor, daar zit 7 gram in)
- een snufje zout
- een theelepel kaneel (en als je dat hebt: ook een theelepel koek- en speculaaskruiden, vervang dit anders door een extra theelepel kaneel)
Deze ingrediënten, behalve de blauwe bessen doe je in de grootste kom (roer ze door elkaar!). In een kleinere kom doe je de volgende ingrediënten, ook deze moeten goed gemengd worden:
- 1 ei (loskloppen met een vork)
- 1 dl. melk
- 1 dl. zonnebloem of maiskiemolie
- 1 theelepel vanillearoma
In de laatste kom doe je de ingrediënten voor de topping:
- 25 gram harde boter in vrij kleine stukken
- 20 gram bloem
- 20 gram havermoutvlokken
- 40 gram suiker
- 2 theelepels kaneel (en als je hebt ook een theelepel speculaaskruiden erbij, zie boven!)
Bereiding:
- doe het ei-mengsel bij het bloem-mengsel, gooi er de blauwe bessen bij en schep dit voorzichtig door elkaar: er mogen best klonten in zitten, je moet niet teveel roeren, gewoon alles door elkaar scheppen. Het mengsel is vrij taai, maar dat komt goed!
- doe nu de oven aan op 180 graden (hetelucht); op 200 graden als je een elektrische oven hebt.
- verkruimel tussen je vingers alle ingrediënten van de topping
- doe de papieren vormpjes in je muffinvorm en vul ze met het beslag. Dit is even een plakkerig werkje: ik doe het altijd met 2 lepels. De vormpjes zijn voor ongeveer 3/4e gevuld.
- Verdeel dan de topping over de muffins en zet ze in de oven.
- 25 minuten bakken, oven uitzetten en muffins nog 5 minuten in de oven laten staan met deur op een kier.
- Daarna kun je ze vrij direct eten!
Heel veel succes en smakelijk eten.