En natuurlijk kwam mijn schat de dag ná Valentijnsdag aanzetten met een heerlijke fles eau de toilette van een door mij zeer gewenste geur!! Ik ben dól op geurtjes, dus zijn slappe smoesjes over het niet willen meedoen aan de commercialiteit van Valentijnsdag, heb ik voor zoete koek geslikt, zelfs instemmend knikkend over zoveel verstandigheid.
En nu stak mijn schamele doosje bonbons toch wel weer miezerig af tegen zijn gift!! 's-Avonds maar een extra-lekker toetje gemaakt: chocoladeijs met slagroom!!
Vandaag was Piet jarig en hij wilde graag uit eten. Nou, leuk! Wij gaan eigenlijk nauwelijks uit eten in Nederland, want ik word altijd helemaal ziek als ik de prijzen van de gerechten zie. En dan helemáál als er alleen schandalig dure wijnen op de kaart staan én je tot overmaat van ellendige winstbejagenis 10 euri moet betalen voor een fles water. Nee, ze schenken geen karafwater: HOEZO NIET???? Ik hou het meest van kraanwater, en zeker uit deze streek: dat is lekkerder dan water uit de een of andere fles.
Maar ik dwaal af.
Wat ik maar wilde zeggen: uit eten gaan is hier nog steeds erg duur, en omdat ik zelf zo graag kook, kan ik niet nalaten bij de prijzen te bedenken, wat ik daar allemaal van zou kunnen kopen en maken en hoeveel keer en hoeveel mensen er dan bij ons gezellig aan tafel zouden kunnen zitten.
In elk geval.
Wij gingen dus vanavond uit eten bij een gloedjenieuw restaurant in de Bleekstraat. O, wat was het koud, en o, wat moesten we een eind van het etablissement de auto parkeren, in de gloeiende snijdenis van de wind door de straten heenkluunen voordat we er waren. Ongelukkige plek dus van dat restaurant: geen enkele parkeergelegenheid in de buurt.
Maar dan wel weer een héél trendy restaurant, heel leuk van ingerichtheid: een open keuken, waar zo'n 5 2-persoons tafeltjes op nog geen 2 meter vandaan stonden met stoeltjes gericht naar die keuken. Piet werd hoorendol van het op-en-neer gesjees van de obers, die natuurlijk hun gerechten van de keuken op de tafeltjes moesten krijgen. Ik vond het wel leuk: de keukenjongens deden erg hun best om kunstwerkjes te maken van de bordjes.
Het was allemaal erg hip: een wintergazpacho, wat een klein schaaltje was waarin wat flinterdun gesneden plakjes biet en radijs lagen (écht maar een stuk of 6) , waarover dan aan tafel een soepsaus werd gegoten van oerbiet (wat nét zo gronderig smaakt als het klinkt). Hmmmm.
Toen een stukje gegaard buikspek van 3 x 3 cm. op een zalfje van aardappel en een schuimsaus eromheen van onbestemde smaak. Wel lekker hoor!!
Als hoofdgerecht een bavette van Australisch rund (héél lekkere stukjes malse biefstuk), met een garnituur van 2 minuscule bergjes puree, weer een flinterplakje van het een of ander en aan de andere kant een half gedingest sjalotje. Dat garnituur leek echt nergens naar, maar dat vlees was méér dan vurrukkulluk en maakte veel goed.
Het nagerecht was een bolletje vanilleijs op een soortement caramellaagje en aan tafel werd er weer een sausje bijgegoten (dat is nu zeker in de mode?). Dit betrof een dropsausje. Tja, wél apart hoor, maar ik kreeg er ook wat rillingen van. Dat zal aan mij liggen. Natuurlijk.
Al bij al: het was heel speciaal, de wijn was erg lekker en niet zo heel duur (20 euri): na consultatie van de wijnkaart, waar de goedkoopste fles 35 euro kostte (en dat was er echt maar 1 uit een héél boekwerk; durf je dan ook niet te vragen, om niet ongelooflijk goedkoop over te komen!), hadden wij naar de huiswijn gevraagd: een Rioja zonder houtlagering. Die was érg goed!! En wat mij ook vertederde was, dat zij wél kraanwater schonken, wat steeds ontzettend gedienstig werd bijgeschonken, en dat moest nogal, want ik slurp op zo'n avond héél wat water weg, om niet in no time de wijn geleegd te hebben, waarvan wij de prijs niet hadden gevraagd (durfden we niet natuurlijk, om dezelfde reden). Ook beter voor mijn hoofd!!
Gaan we er nóg eens naartoe??
Nee, dat niet.
Maar het was dan wél weer heel gezellig samen, dat dan weer wel!!
En nu nog een glaasje inschenken thuis: geen Rioja met ook geen houtlagering, bovendien ook bij lange na geen 20 euri.
Proost! en tot vervolgens!!
0 Comments
Leave a Reply. |
AuthorObservaties van Ilene Archives
December 2015
Categories |