Bloemkool is ook weer een heel gezonde groente. Jammergenoeg lijkt de smaak wat minder te zijn geworden dan vroeger (ik word oud!!!, alleen oude mensen zeggen zulke dingen!).
Gewoon bloot gekookt, samen met een aardappeltje, vind ikzelf er niet veel aan, dus als ik het maak, een enkele keer, dan gooi ik de bloemkool bij de aardappelen en maak er na ca. 20 minuten koken, een puree van. (scheutje melk in de pan, warm laten worden, zout/peper/nootmuskaat erdoor en dan stampen), een lekker stukje vlees erbij + een komkommer in smalle reepjes gesneden, bestrooid met zout en een heel klein scheutje slasaus (jakkes in de sla, maar heerlijk: een klein beetje bij die komkommer). Enfin, dit is natuurlijk te simpel voor woorden.
Maar in het boek van de beroemde engelse kok Yotam Ottolenghi, "Plenty" , waarin heel veel leuke groentenrecepten staan, vond ik een recept voor bloemkool, dat ik nu al een aantal keren gemaakt heb. De ingrediënten zou je op het eerste gezicht niet bedenken bij bloemkool, maar probeer het maar eens, het is écht lekker, fris en anders. Ik heb niet álle ingrediënten die hij gebruikt precies zo overgenomen, maar ze een beetje naar eigen inzicht aangepast.
Bloemkool à la Yotam
Ingrediënten voor 4 personen:
Bereiding:
Gewoon bloot gekookt, samen met een aardappeltje, vind ikzelf er niet veel aan, dus als ik het maak, een enkele keer, dan gooi ik de bloemkool bij de aardappelen en maak er na ca. 20 minuten koken, een puree van. (scheutje melk in de pan, warm laten worden, zout/peper/nootmuskaat erdoor en dan stampen), een lekker stukje vlees erbij + een komkommer in smalle reepjes gesneden, bestrooid met zout en een heel klein scheutje slasaus (jakkes in de sla, maar heerlijk: een klein beetje bij die komkommer). Enfin, dit is natuurlijk te simpel voor woorden.
Maar in het boek van de beroemde engelse kok Yotam Ottolenghi, "Plenty" , waarin heel veel leuke groentenrecepten staan, vond ik een recept voor bloemkool, dat ik nu al een aantal keren gemaakt heb. De ingrediënten zou je op het eerste gezicht niet bedenken bij bloemkool, maar probeer het maar eens, het is écht lekker, fris en anders. Ik heb niet álle ingrediënten die hij gebruikt precies zo overgenomen, maar ze een beetje naar eigen inzicht aangepast.
Bloemkool à la Yotam
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 middelgrote bloemkool in roosjes
- 1 rode ui
- 100 gram sultanarozijnen
- 100 gram groene olijven (zonder pit)
- ca. 4 eetlepels olijfolie
- 2 laurierblaadjes
- (en dan hoort er in het originele recept nog 1,5 eetlepel saffraan in, die je weekt in een scheutje kokend water)
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Snij de bloemkool in roosjes, was ze in een vergiet en stoom ze 5 minuten boven kokend water
- Doe ze in een passende ovenschaal
- Snij de ui doormidden, en deze helften in smalle ringen, doe ze bij de bloemkool
- Snij elke olijf in 3 plakjes en doe ze ook in de ovenschaal
- Voeg dan ook de rozijnen, de laurierblaadjes en de olijfolie + wat peper en zout toe Als je saffraan gebruikt: ook erbij doen.
- Hussel alles door elkaar (ik doe dat met mijn handen), zet 20 minuten in de oven, schep nogmaals om en zet nog eens 10 minuten terug in de oven.