Bladerdeeghapjes

Makkelijk te maken succes-hapjes voor elk feestje!
Nodig: een muffinvorm
Bereiding:
Je snijdt 1 plakje bladerdeeg in 4 stukjes en doet deze stukjes in de muffinvorm (tevoren invetten!). Dus met 3 plakjes heb je al 12 hapjes!
10 plakken = 40 hapjes.
De "bakjes" die je zo vanzelf krijgt in die muffinvorm, kun je vullen met van allerlei dingen.De "regel" is, dat je je basisingrediënten (zalm/roomkaas/ham, etc) aanvult met 100 ml room (dit kan sojaroom zijn, maar ook gewone slagroom, of slankroom, of crème fraiche, maar in elk geval iets wat je kunt mengen met warme gerechten) + 2 eieren. Dit is om de vulling bij elkaar te houden en voor de smaak.
Als je het een en ander hebt voorbereid, en je gaat aan het bakken, dan de oven voorverwarmen op 200 graden. Als je de bladerdeegjes gevuld hebt, dan de vorm in de oven en ongeveer 20 minuten bakken.
Hieronder wat suggesties die veel mensen lekker vinden. De hoeveelheden zijn voor ongeveer 24 hapjes (2 muffinvormen) Als je méér wilt maken, dan gewoon alles bv. verdubbelen.
Zalm/boursin/bieslook:
(6 plakjes bladerdeeg in 4-ren snijden, zodat je 24 hapjes krijgt (2 muffinvormen))
Je mengt een klein blikje zalm met een pakje boursin met tuinkruiden en bieslook, 2 eieren,100 ml. soja- of slankroom. Je maakt het op smaak met peper en zout, en knipt er nogbieslook doorheen als je dat lekker vindt. Je verdeelt dit over de bladerdeegstukjes in de vorm.
Kaas en ham:
150 gram schouder- of achterham fijnsnijden, en mengen met 150 gram geraspte kaas(belegen of oud). 2 eieren en 100 ml. room erbij + peper en zout. (weer voor 6 plakjes bladerdeeg)
Gerookte zalm:
a. 2 ons gerookte zalm fijnsnijden en mengen met een pakje boursin, eventueel wat bieslook erbij, 2 eieren en 100 ml. room, ofwel:
b. 2 ons gerookte zalm fijnsnijden, mengen met 150 gram ricotta of roomkaas (ricotta is véél magerder!!!), een bosje dille fijnknippen en erdoor doen, peper en zout en 2 eieren en 100 ml. room.
Feta met iets zoets:
Je mengt 2 ons feta met 2 eieren en 100 ml room en peper en zout. Je doet deze in de bladerdeegjes en legt er een gewelde pruim(die je kant en klaar kunt kopen) bovenop, ofwel een paar vantevoren in warm water gewelde rozijnen (10 minuten laten wellen).
Krab uit blik:
170 gram krab uit blik laten uitlekken en mengen met 2 eieren , 1,5 dl. kokosmelk, de fijngeraspte schil van een citroen en 2 tl sap daarvan en 1 el fijngeknipt bieslook, zout en peper en eventueel een koffielepel vissaus.
Gebakken spekjes met champignons:
Bak 125 gram spekjes samen met een bakje fijngesneden champignons minstens 10 minuten, maak op smaak met zout en peper, en 2 eetlepels fijngeknipte peterselie. Weer de 2 eieren en100 ml. room erdoor en klaar.
Voor een luxere versie hiervan kun je na 5 minuten bakken, 2 eetlepels cognac of wodkatoevoegen en deze nog 5 minuten laten meebakken. Daarna ook peterselie en de rest erdoor doen.
Als de hapjes gebakken zijn (dus ongeveer 20 minuten op 200 graden), moet je ze met een vorm meteen uit de muffinvorm halen en laten afkoelen op een rooster. Niet op een plank ofzo, want dan wordt de bodem slap. Je kunt ze goed invriezen (zie aan het eind van de pagina)
Bladerdeeg zonder muffinvorm
Ook "platte" hapjes met bladerdeeg zijn leuk, of gevulde bladerdeegjes. Voor de platte hapjes kun je ook weer de plakjes in vieren snijden
Vóór je ze gaat bakken de bakplaat uit de oven halen, deze bekleden met bakpapier of invetten, de vierkantjes op de plaat leggen, en deze beleggen met: een rond plakje geitenkaas en appel(hiervoor een zo rood mogelijke appel in vieren snijden, niét schillen, wél klokhuis eruit, en in hele dunne schijfjes snijden die je als een waaiertje op de geitenkaas legt). Wat tijm erover strooien, en in de oven schuiven. Ca. 15 minuten bakken.
Of - het taartje beleggen met wat rode pesto of tapenade van tomaat; daarop een half kerstomaatje wat je bestrooit met wat oregano en eventueel nog een stukje feta of geitenkaas erop.
Of - Een schepje uienmarmelade met daarop ofwel feta of geitenkaas
Bladerdeeg met een worstje
Wat veel mensen lekker vinden is om het bladerdeeg in vieren te snijden, en het stukje te wikkelen om een klein knakworstje, of een stukje hotdogworst die je zelf in stukjes snijdt. Wél eraan denken, om dit hapje te bestrooien met een beetje zeezout, anders is het véél te flauw, én om het te bestrijken met wat eigeel of melk, dan ziet het er leuk uit. Deze hapjes zo´n 18 minuten bakken of tot ze mooi lichtbruin zijn.
Je kunt ze ook heel goed tevoren maken en dan invriezen in een doos of goed sluitende zak. Op de dag dat je ze wilt serveren, ’s-ochtends eruit halen en als je ze warm wilt serveren: 10 minuten verwarmen in een oven van 150 graden.
Heel veel succes hiermee.
Als je een vraag hebt, neem dan gewoon contact met mij op!!
Nodig: een muffinvorm
Bereiding:
Je snijdt 1 plakje bladerdeeg in 4 stukjes en doet deze stukjes in de muffinvorm (tevoren invetten!). Dus met 3 plakjes heb je al 12 hapjes!
10 plakken = 40 hapjes.
De "bakjes" die je zo vanzelf krijgt in die muffinvorm, kun je vullen met van allerlei dingen.De "regel" is, dat je je basisingrediënten (zalm/roomkaas/ham, etc) aanvult met 100 ml room (dit kan sojaroom zijn, maar ook gewone slagroom, of slankroom, of crème fraiche, maar in elk geval iets wat je kunt mengen met warme gerechten) + 2 eieren. Dit is om de vulling bij elkaar te houden en voor de smaak.
Als je het een en ander hebt voorbereid, en je gaat aan het bakken, dan de oven voorverwarmen op 200 graden. Als je de bladerdeegjes gevuld hebt, dan de vorm in de oven en ongeveer 20 minuten bakken.
Hieronder wat suggesties die veel mensen lekker vinden. De hoeveelheden zijn voor ongeveer 24 hapjes (2 muffinvormen) Als je méér wilt maken, dan gewoon alles bv. verdubbelen.
Zalm/boursin/bieslook:
(6 plakjes bladerdeeg in 4-ren snijden, zodat je 24 hapjes krijgt (2 muffinvormen))
Je mengt een klein blikje zalm met een pakje boursin met tuinkruiden en bieslook, 2 eieren,100 ml. soja- of slankroom. Je maakt het op smaak met peper en zout, en knipt er nogbieslook doorheen als je dat lekker vindt. Je verdeelt dit over de bladerdeegstukjes in de vorm.
Kaas en ham:
150 gram schouder- of achterham fijnsnijden, en mengen met 150 gram geraspte kaas(belegen of oud). 2 eieren en 100 ml. room erbij + peper en zout. (weer voor 6 plakjes bladerdeeg)
Gerookte zalm:
a. 2 ons gerookte zalm fijnsnijden en mengen met een pakje boursin, eventueel wat bieslook erbij, 2 eieren en 100 ml. room, ofwel:
b. 2 ons gerookte zalm fijnsnijden, mengen met 150 gram ricotta of roomkaas (ricotta is véél magerder!!!), een bosje dille fijnknippen en erdoor doen, peper en zout en 2 eieren en 100 ml. room.
Feta met iets zoets:
Je mengt 2 ons feta met 2 eieren en 100 ml room en peper en zout. Je doet deze in de bladerdeegjes en legt er een gewelde pruim(die je kant en klaar kunt kopen) bovenop, ofwel een paar vantevoren in warm water gewelde rozijnen (10 minuten laten wellen).
Krab uit blik:
170 gram krab uit blik laten uitlekken en mengen met 2 eieren , 1,5 dl. kokosmelk, de fijngeraspte schil van een citroen en 2 tl sap daarvan en 1 el fijngeknipt bieslook, zout en peper en eventueel een koffielepel vissaus.
Gebakken spekjes met champignons:
Bak 125 gram spekjes samen met een bakje fijngesneden champignons minstens 10 minuten, maak op smaak met zout en peper, en 2 eetlepels fijngeknipte peterselie. Weer de 2 eieren en100 ml. room erdoor en klaar.
Voor een luxere versie hiervan kun je na 5 minuten bakken, 2 eetlepels cognac of wodkatoevoegen en deze nog 5 minuten laten meebakken. Daarna ook peterselie en de rest erdoor doen.
Als de hapjes gebakken zijn (dus ongeveer 20 minuten op 200 graden), moet je ze met een vorm meteen uit de muffinvorm halen en laten afkoelen op een rooster. Niet op een plank ofzo, want dan wordt de bodem slap. Je kunt ze goed invriezen (zie aan het eind van de pagina)
Bladerdeeg zonder muffinvorm
Ook "platte" hapjes met bladerdeeg zijn leuk, of gevulde bladerdeegjes. Voor de platte hapjes kun je ook weer de plakjes in vieren snijden
Vóór je ze gaat bakken de bakplaat uit de oven halen, deze bekleden met bakpapier of invetten, de vierkantjes op de plaat leggen, en deze beleggen met: een rond plakje geitenkaas en appel(hiervoor een zo rood mogelijke appel in vieren snijden, niét schillen, wél klokhuis eruit, en in hele dunne schijfjes snijden die je als een waaiertje op de geitenkaas legt). Wat tijm erover strooien, en in de oven schuiven. Ca. 15 minuten bakken.
Of - het taartje beleggen met wat rode pesto of tapenade van tomaat; daarop een half kerstomaatje wat je bestrooit met wat oregano en eventueel nog een stukje feta of geitenkaas erop.
Of - Een schepje uienmarmelade met daarop ofwel feta of geitenkaas
Bladerdeeg met een worstje
Wat veel mensen lekker vinden is om het bladerdeeg in vieren te snijden, en het stukje te wikkelen om een klein knakworstje, of een stukje hotdogworst die je zelf in stukjes snijdt. Wél eraan denken, om dit hapje te bestrooien met een beetje zeezout, anders is het véél te flauw, én om het te bestrijken met wat eigeel of melk, dan ziet het er leuk uit. Deze hapjes zo´n 18 minuten bakken of tot ze mooi lichtbruin zijn.
Je kunt ze ook heel goed tevoren maken en dan invriezen in een doos of goed sluitende zak. Op de dag dat je ze wilt serveren, ’s-ochtends eruit halen en als je ze warm wilt serveren: 10 minuten verwarmen in een oven van 150 graden.
Heel veel succes hiermee.
Als je een vraag hebt, neem dan gewoon contact met mij op!!