Je kunt crostini of toastjes met van allerlei leuks, én leuke kleuren, beleggen: rood en groen van tomaat en rucola, wit van kaas: de mogelijkheden zijn eigenlijk oneindig. Maarja, je moet je toch iets beperken en daarom hieronder de volgende suggesties:
Ik heb onder het hoofdstukje "crostini maken" ook een aantal makkelijke belegsuggesties opgeschreven!
Artisjokpuree
Ingrediënten:
Bereiding:
Zalmspread met kappertjes
Ingrediënten:
Bereiding:
Doperwtenpuree met gerookte vis (makreel/forel)
Ingrediënten:
Bereiding:
Tonijnmousse
Ingrediënten:
Bereiding:
Pittige paprikamousse
Ingrediënten:
Bereiding:
Tapenade van oude kaas
Ingrediënten:
Bereiding:
Tomatenmoes met sinaasappel en verse (of gezouten) ansjovis
Ingrediënten:
Bereiding:
Kippenlevermousse
Bak ca. 300 gram kippenlevertjes in een scheutje olie en klontje boter gaar, doe er zout en peper op. Doe ze in de keukenmachine en voeg 3 eetlepels port of cognac toe en ca. 1 dl. slagroom. Pureer het tot een mousse. Beleg de crostini hiermee, en garneer met een kerstomaatje en wat bieslook
Ik heb onder het hoofdstukje "crostini maken" ook een aantal makkelijke belegsuggesties opgeschreven!
Artisjokpuree
Ingrediënten:
- 1 blikje artisjokharten
- ½ bosje basilicum
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 50 gram geitenkaas, (of feta) verkruimeld
- 12 zwarte olijven zonder pit, in ringen
Bereiding:
- pureer de artisjokharten met de basilicum en knoflook in een keukenmachine
- voeg eventueel iets van de artisjokolie toe om de mousse smeuïger te maken (of gebruik wat olijfolie)
- besmeer de stukjes brood flink met de paté, strooi de geitenkaas erover en garneer met de olijven
Zalmspread met kappertjes
Ingrediënten:
- 1 blikje rode zalm
- 2,5 el crème fraiche of ricotta
- 3 el kappertjes
Bereiding:
- zalm laten uitlekken en graatjes en vel eruit halen
- mengen met de overige ingrediënten (2 el kappertjes), zout en peper naar smaak erbij doen
- de crostini ermee besmeren en de rest van de kappertjes eroverheen verdelen
Doperwtenpuree met gerookte vis (makreel/forel)
Ingrediënten:
- 150 gram diepvriesdoperwten
- 3 eetlepels creme fraiche of ricotta
- ca. 10 blaadjes munt
- 150 gram gerookte vis-filet
Bereiding:
- kook de doperwtjes in een bodempje kokend water met wat zout in ca. 5 minuten gaar;
- pureer ze in een keukenmachine samen met de creme fraiche en de munt, maak op smaak met peper en zout
- besmeer de crostini met de puree en leg er een stukje visfilet op.
Tonijnmousse
Ingrediënten:
- 1 blikje tonijn op water;
- 2 tl tomatenketchup
- 2 el mayonaise
- 1 el yoghurt
- een tl chilipoeder
- 3 tl provencaalse kruiden
- 1 teentje knoflook (uitgeperst)
Bereiding:
- tonijn laten uitlekken en fijnprakken
- vermengen met de overige ingrediënten en op smaak maken met peper en zout
Pittige paprikamousse
Ingrediënten:
- 2 zakjes amandelschaafsel
- 1/2e pot gegrilde paprika’s
- 1/2e el sambal
- 6 el gehakte (platte) peterselie
- 1 tl kaneel
Bereiding:
- rooster het amandelschaafsel in een koekenpan zonder olie lichtbruin en laat het afkoelen
- maal alle ingrediënten in een keukenmachine tot een mousse, op smaak maken met zout en peper.
Tapenade van oude kaas
Ingrediënten:
- 100 gram oude kaas (bv Old Amsterdam), geraspt
- 1 bos rucola, kleingesneden
- 1 teentje knoflook, kleingesneden
- 25 gram groene olijven en 25 gram zwarte olijven
- olijfolie
Bereiding:
- maal alle ingrediënten fijn met een keukenmachine, voeg net zoveel olijfolie toe, tot je een smeuiige tapenade hebt.
Tomatenmoes met sinaasappel en verse (of gezouten) ansjovis
Ingrediënten:
- 12 tot 16 ansjovis (het liefst verse, gemarineerd in olie)
- 1 sinaasappel
- 4 cm verse gember
- 1 rode ui
- 1 kleine chilipeper
- 50 gram fijne kristalsuiker
- 1 blik gepelde tomaten
- zout en peper
Bereiding:
- rasp de schil van de sinaasappel (snij wat reepjes schil ragfijn, of doe dit met een zesteur)
- rasp de gember en snij de rode ui en chilipeper aan stukjes (haal de zaadjes eruit)
- breng deze ingrediënten, samen met de suiker aan de kook.
- Kijk of de tomatenstukjes niet té grof zijn, snij ze anders wat fijner en voeg ze toe aan het mengsel in de pan.
- Laat alles 15 minuten sudderen onder regelmatig omscheppen. Laat de moes afkoelen tot helemaal koud.
- Leg de moes op de crostini en beleg hem met de ansjovis (dit is ook een leuk hapje voor op amuselepels)
Kippenlevermousse
Bak ca. 300 gram kippenlevertjes in een scheutje olie en klontje boter gaar, doe er zout en peper op. Doe ze in de keukenmachine en voeg 3 eetlepels port of cognac toe en ca. 1 dl. slagroom. Pureer het tot een mousse. Beleg de crostini hiermee, en garneer met een kerstomaatje en wat bieslook