Een recept voor bami is waarschijnlijk volkomen overbodig, maar je weet nooit. Ik vind mijn eigen bami altijd heel lekker (gelukkig), en hij is gezond, dus vandaar dat ik dat best wil delen.
Eerlijkheidshalve moet ik zeggen, dat ik mijn bami het lekkerst vind met gemarineerd kipvlees. Maar ik maak hem zéker zo vaak met stukje tahoe, die ik op dezelfde manier heb gemarineerd als kipvlees. Als ik al verschillende dagen in de week vegetarisch heb gegeten én ik kan scharrelkipfilet krijgen, dan neem ik dat.
Ingrediënten voor 4 personen:
Bereiding:
Lekker erbij: een komkommersalade met stukjes komkommer en sambal badjak; en/of wat augurkjes, kroepoek, een gebakken eitje, wat gebakken uitjes.
Eerlijkheidshalve moet ik zeggen, dat ik mijn bami het lekkerst vind met gemarineerd kipvlees. Maar ik maak hem zéker zo vaak met stukje tahoe, die ik op dezelfde manier heb gemarineerd als kipvlees. Als ik al verschillende dagen in de week vegetarisch heb gegeten én ik kan scharrelkipfilet krijgen, dan neem ik dat.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 2 uien en 2 teentjes knoflook
- olie
- een stukje verse gember (ongeveer een 7 cm.)
- een theelepel sambal (of 2 of 3 als je van heet houdt!)
- ongeveer 3 ons kipvlees of een blok tahoe (tofu)
- 2,5 ons wortel
- 3 ons spitskool of witte kool
- 1 flinke (of 2 dunne) prei
- 125 gram taugé
- 1 bos bladselderie, óf als je dat toevallig in huis hebt: in plaats van bladselderie: 3 stengels bleekselderie)
- 1 kippenbouillontablet (als je vegetarische bami maakt: 1 groentenbouillontablet nemen natuurlijk)
- (héél lekker maar niet beslist noodzakelijk: 1 ons peultjes of sugar snaps)
- 250 gram bami-noedels naar smaak
- 5 eetlepels ketjap en 1 eetlepel citroensap
Bereiding:
- snij de kipfilet of de tahoe (tofu) in stukjes, doe in een kommetje en giet er citroensap en ketjap overheen, zout en peper en schep door elkaar. Laat staan tot gebruik
- kook de mie volgens de gebruiksaanwijzing
- snij de ui in stukjes, rasp de knoflook erbij, schil de gember en rasp ook deze erbij
- Was de groenten, snij de wortel over de lengte in 4 plakken, en deze plakken in dunne reepjes; de kool in repen en de prei in mooie dunne schijfjes en de selderie in stukjes (bleekselderie ook in dunne schijfjes). Leg elke groente even apart in een bord: ze hebben allemaal een andere tijd nodig in de wok
- verwarm dan een scheut olie in de wok. Doe de ui/knoflook/gember en sambal erin en bak 2 minuten. Doe dan de kipfilet of tahoe erbij en bak 3 minuten.
- Daarna achtereenvolgens: de wortel 2 minuten bakken, de kool (en als je hebt: bleekselderie) erbij en weer 2 minuten bakken, de prei erbij en weer 2 minuten bakken.(Nu peultjes of sugar snaps erbij als je die hebt en ook nog 1 minuutje bakken). Alles de hele tijd goed door elkaar scheppen. Als je de groente lekker beetgaar gewokt vindt: bouillonblokje erboven verkruimelen, doorscheppen en even proeven: misschien moet er nog wat zout/peper of sambal bij
- Als laatste de taugé en de bladselderie erdoor scheppen en meewarmen. De mie toevoegen en klaar!!
Lekker erbij: een komkommersalade met stukjes komkommer en sambal badjak; en/of wat augurkjes, kroepoek, een gebakken eitje, wat gebakken uitjes.